Mama Ilona Maska, supermodel s filmskom životnom pričom

Poznati 03. avg 202112:34 > 12:35
Mama Ilona Maska
Mama Ilona Maska; Foto: Astrid Stawiarz / Getty images / Profimedia

Iako je Ilon Mask najuspešnija ličnost u svojoj porodici, njegova mama Mej je gospođa koja se takođe može pohvaliti privatnim i profesionalnim uspesima. Osim što je rodila drugog najbogatijeg čoveka na svetu, Mej ima vrlo uspešnu karijeru modela, a njena životna priča zvuči gotovo filmski.

Rođena je u Kanadi 1948. godine. Kada je napunila dve godine sa porodicom se preselila u Južnu Afriku gde je odrasla, a kasnije i podigla troje dece – Ilona, Kimbala i Tosku. Verovatno bi tu živela do kraja života da se njen najstariji sin, Ilon, nije preselio u Kanadu da studira i ubzo ubedio nju, sveže razvedenu, i brata i sestru da dođu kod njega.

Ilon Mask
Ilon Mask sa majkom; Foto: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ilon je i sam izjavio da je njegova majka igrala važnu ulogu i bila sastavni deo njegovog životnog putovanja.

Supermodel mama

Mej Mask
Mama Ilona Maska; Foto: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

Mej je sa svoje 73 godine supermodel i lice s naslovnice. Njeni manekenski dani počeli su davne 1969. godine, kada je sa samo 21 bila finalistkinja na izboru za Mis Južne Afrike. Ona je godinama nastavila da se bavi modelingom, a 2017. je, u 69. godini, postala ambasadorka CoverGirl magazina.

„Mislim da to daje nadu ženama kako stare da mogu da nastave da rade i da budu važne i sigurne u sebe“, rekla je gospođa Mej za Forbs.

Ultimativna šoubiz zvezda

Mama Ilona Maska
Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Zahvaljujući stilu, lepoti i stavu teško je ne primetiti Mej na crvenom tepihu. Naravno, na veće događaje poput Vanity Fair partija ili Met Gale, uglavnom dolazi sa sinom.

Potpuno je preokrenula svoj život u četrdesetim

Zahvaljujući tome što je rođena u Kanadi, njena deca su lako dobila kanadske pasoše. Ilon se prvi, sa 18 godina, preselio u Kanadu i podstakao Mej, Kimbela i Tosku na isti korak.

Malo pre toga Mej se razvela nakon burnog braka i optužbi za porodično zlostavljanje. Suprug je tukao, a nisu bila retka ni zlostavljanja pred prijateljima.

„Bila sam previše uplašena da bilo kome kažem (o dubljem nasilju). Kao i svaku zlostavljanu ženu, bilo me je sramota “, rekla je za Harper’s Bazaar. „Muž mi je uvek govorio da sam glupa, ružna i dosadna. Bio je veoma bogat, ali se pobrinuo da ja nemam ništa.“

Mej je prodala skoro sve svoje stvari, rekla zbogom poslu i životu u Južnoj Africi i započela potpuno novo poglavnje u Kanadi, u svojim četrdesetim. U jednom trenutku je radila pet poslova.

„Bila sam istraživač na Univerzitetu u Torontu. Predavala sam dva dana nedeljno na fakultetu za nutriciju i dva dana provodila u agenciji za modele. Bila sam model sam i držala sam govore, a imala sam i privatnu praksu.”

Dakle, ne, ova žena se nije oslanjala samo na slavu svog bogatog sina. Zapravo, njenog bogatstvo je trenutno procenjeno na oko 20 miliona dolara.

Nije samo lepo lice

Mama Mej ima dve master diplome iz oblasti nutricije. U Južnoj Africi je imala svoju ordinaciju i privatni biznis, koji je kasnije preselila u Kanadu gde je počela ispočetka. Ovo je dugo bio jedini izvor prihoda kada se modeling karijera sporo razvijala.

Sve što zna podelila je sa drugima

Ona je 1996. godine objavila vodič za ishranu pod nazivom Feel Fantastic, klinika dobrog zdravlja Mej Mask. Ipak, tek 2019. je objavila svoje memoare, iz kojih se dobio uvid u smisao njene fascinantne životne priče. Knjiga „A Woman Makes a Plan“ postala je međunarodni bestseler sa izdanjima u SAD, Rusiji, Holandiji, Nemačkoj, Japanu i, naravno, Južnoj Africi. Kinesko izdanje bilo je toliko popularno da se odmah rasprodalo i moralo se odmah ponovo štampati.

Neće u penziju

Sa 73 godine, Mej ne pokazuje naznake za usporavanje, čak je za The New York Times rekla: „Nikada se neću povući. Moja mama nikada nije otišla u penziju. Radiću sve dok me niko više ne bude želeo, a onda ću pronaći nešto drugo i uvek ću biti nutricionistkinja koja će istraživati ishranu, što volim.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram