Lice koje ne vidimo: Kakve su mame srpske političarke

političarke
Foto: Stranka slobode i pravde, promo/Komercijalna banka, Dragan Mujan/Vesna Lalić/Nova.rs

Kako se snalaze u odgajanju dece?

Viđamo ih svakodnevno na TV-u, kako debatuju u raznim emisijama, kritikuju, predlažu reforme, donose odluke… U svemu tome često zaboravimo da su mnoge od njih, kad se sklone od kamera, samo mame. A kako se to srpske političarke snalaze u odgajanju dece i kojim principima se vode kad je u pitanju majčinstvo?

Darija Kisić

Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije, nedavno je za Zadovoljnu otkrila koji su najveći izazovi s kojima se kao majka ona susretala i susreće se i danas i kada joj je zapravo podrška bila najpotrebnija.

„Što se toga tiče, ja se ne razlikujem od bilo koje žene – to je strah od nepoznatog, želja da pružite zaštitu detetu, da mu pružite podršku, a tu je i strah da nešto ne pogrešite. Tako je bilo, tako je i danas“, kazala je Darija Kisić, koja je bila među učesnicima Nacionalne konferencije o ranom razvoju i roditeljstvu „Navijamo za roditeljstvo“ koju organizuje UNICEF u Srbiji.

Darija Kisić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ona je dodala da je biti roditelj najlepša, ali i najzahtevnija i najodgovornija uloga.

Kristofer Hil, Darija Kisić Tepavčević i ćerka Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

„Roditeljstvo nam daje krila, podstiče nas da budemo bolji, da napredujemo, da svojoj deci obezbedimo srećno detinjstvo jer srećno detinjstvo je bitno za razvoj jednog kvalitetnog čoveka”, rekla je Darija koja je iz braka sa Vladimirom Tepavčevićem 2004. godine dobila ćerku Tinu (18).

Marinika Tepić

Marinika Tepić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednica SSP udata je za Milana Tepića, nekadašnjeg funkcionera DSS. Par je 2015. dobio ćerku, dok Marinika iz prethodnog braka ima sina. Porodica živi u Novom Sadu, a Marinika je prošle godine jednom prilikom govoila o tome da njena deca sa pravom traže pažnju svoje majke.

“Imam dvoje dece, sina od 18 godina i ćerku od šest. Oni imaju puno pravo da traže moju pažnju i da ne razmišljaju da li sam umorna. I kao majka, trudim se da što više budem sa njima. Sin ima običaj da se ljuti na one koji provociraju njegovu mamu, a ćerka je još mala i na sreću ne razume”, ispričala je Tepić.

Dubravka Đedović

Ministarka energetike i rudarstva je sa bivšim suprugom, nekadašnjim ragbistom i triatloncem Kristofom Negreom, dobila dvoje dece. Pored njih, Dubravka je odgajala još dve devojčice iz njegovog prethodnog braka. U jednom intervjuu ispričala je da postoje mnogi izazovi kada ste roditelj, ali i da je to uloga koja joj pričinjava najveće zadovoljstvo.

Dubravka Đedović Foto:SAM

„Ima li šta lepše i izazovnije od dece! Imam veliku, raznoliku porodicu, sa mnogo dece. Dve devojčice sam usvojila i odgajila odmalena. One su sada mlade, velike devojke i drago mi je da sam im i dalje uzor i oslonac u životu i tako će zauvek biti. Dvoje najmlađih, koje sam rodila u braku, imaju 10 i 14 godina. Odgajati četvoro dece je uloga puna izazova, ali i beskrajnih zadovoljstava, koja proističu iz posvećenosti i predanosti tom zadatku“, izjavila je ministarka Dubravka Negre i istakla da porodicu poštuje kao najvažniju instituciju.

Ministarka je dodala i da je odrasla uz tradicionalno vaspitanje koje ju je naučilo pravim vrednostima, ali sa roditeljima koji su imali liberalni pogled na svet i koji su je uvek maksimalno podržavali.

Marija Obradović

Srpska političarka Marija Obradović s prodicom živi u Beogradu. Ona je za medije pričala o tome kako uspeva da uskladi posao i majčinstvo.

„Uvek sam imala podršku porodice. Kada se od 17. godine bavite novinarstvom, odsutni ste od kuće i vaš život je drugačije orijentisan. I kada sam se udala, moj suprug je imao dosta razumevanja. Ostala mi je ta griža savesti da li sam dovoljno vremena porovodila sa sinom, koji sada ima 22 godine i svoj je čovek. Na moju sreću, izrastao je u divnog, dobrog i poštenog čoveka. On je student, završna je godina i zanima ga IT sektor“, rekla je ona pre nekoliko godina.

A kako njen sin reaguje na to što je mama godinama prisutna u javnosti?

“Ne dopada mu se. Jedno vreme mi je na nalogu na Tviteru u biografiji bilo napisano – Dimitrijeva mama i narodna poslanica. Onda je on rekao da sklonim to Dimitrijeva mama. Podržava me, sviđa mu se način mog rada, ali mu ne prija ta vrsta popularnosti.”

Inače, Obradović se razvela od svog prvog muža 2005. godine, a duže od deceniju živi sa vanbračnim partnerom kog poznaje iz detinjstva.

Zorana Mihajlović

Bivša ministarka energetike ima sina Dragana (20) sa prvim suprugom.

Zorana Mihajlović i Vladimir Atanacković Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

„Dragan prati politiku, zna sve gde sam bila, zna šta je ko izjavio i već ima izgrađeno mišljenje o pojedinim stvarima u politici. Za sada želi da bude hirurg, mada to se menja. Meni je važno da stekne obrazovanje, da bude vredan i da na svom poslu, koji god da radi i za šta god da se odluči, daje svoj maksimum. I to mu uvek savetujem, da ne bude izolovan, da pomogne uvek kada može i da svaki dan zna šta je uradio“, izjavila je Mihajlović pre više godina.

Iako mu nije biološki otac, Zoranin partner, biznismen Vladimir Atanacković, prema njenim rečima, u odličnim je odnosima sa Draganom, što je bio najvažniji preduslov za porodičnu harmoniju.

“Naravno da je Dragan prihvatio Vladimira jer onako kako se osećate, tako živite i radite.”

BONUS VIDEO: TOP 10 najlepših srpskih brineta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram