Kraljičina „druga ćerka“ – ko je članica kraljevske porodice koja vlada iz senke

Foto: Joe Giddens / PA Images / Profimedia

Omiljena snajka.

Grofica od Veseksa, Sofi, bila je jedna od žena koje su bile jako bliske s preminulom kraljicom Elizabetom II. Udata je za princa Edvarda, grofa od Veseksa, najmlađeg sina kraljice.

Sofi i njena svekrva Elizabeta su bile toliko bliske da joj je postala kao „druga ćerka“.

Nakon što je izgubila mamu, Meri Ris-Džouns, od raka stomaka 2005., Sofi je počela da kraljicu od milja zove „mama“.

Provele su dosta vremena zajedno. Sofi i njen suprug žive sa svoje dvoje dece na samo nekoliko koraka od zamka Vindzor, u parku Begšot. Obožavale su da zajedno šetaju svoje pse. Takođe su delile ljubav prema vojnoj istoriji, pa su umele satima da razgledaju drevne dokumente u Kraljevskom arhivu u Vindzoru.

Zbližile su se 2002. godine, nakon što je kraljica izgubila prvo svoju sestru, princezu Margaret, a zatim svoju obožavanu majku, u nekoliko nedelja. Bila joj je velika uteha da ima još jednog ženskog člana porodice u svom životu.

Potresna smrt njenog voljenog Filipa prošle godine još više je zbližila kraljicu i Sofiju, a Elizabeta ju je često pozivala da zauzme mesto svog pokojnog muža sa sobom u zadnjem delu automobila.

To objašnjava zašto je Sofi bila jedina supruga koja je otišla u Balmoral kad je krajica bila na samrti.

Foto: Beresford Hodge / PA Images / Profimedia

Ona je tiho i nenametljivo postala „vladarka iz senke“. Za nju i supruga Edvarda često kažu da su bili „Hari i Megan pre Harija i Megan“. Poput Saseksovih, oni su insistirali da imaju karijere van kraljevske porodice – ona u PR-u, a on u TV produkciji – ali paralelno sa svojim kraljevskim dužnostima.

Sofi potiče iz porodice srednje klase iz Kenta, a otac joj je bio prodavac guma. Mediji pišu kako se i dalje druži sa prijateljima koje je poznavala pre udaje za princa Edvarda, kao i da je aktivna u roditeljskim WhatsApp grupama.

Takođe, jako je bliska s Kejt Midlton, koja joj se često obraća za pomoć kako bi uspela da izbalansira majčinstvo s kraljevskom ulogom.

***

BONUS VIDEO: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram