Ko je žena koja je Vladi Divljanu vratila veru u ljubav posle propalog braka

Vlada Divljan
Vlada Divljan Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Dina Đurović bila je druga supruga i velika ljubav Vlade Divljana – žena u čije je snove sleteo, koja mu je vratila veru u ljubav i sa kojom je dobio dva sina.

Pre devet godina preminuo je Vlada Divljan, jedan od najtalentovanijih muzičara sa ovih prostora. Umro je 5. marta 2015. u 57. godini od retkog oblika raka slepog creva.

Osim što je bio jedan od najtalentovanijih muzičara i najlepših muških vokala, Vlada je bio i intelektualac, pesnik i lepi dečko novog talasa, jedan od najboljih beogradskih frajera osamdesetih godina 20. veka, za kojim je uzdisalo mnogo devojaka. Sve osim Dine, koja će postati Vladina žena.

O Vladi je mnogo toga rečeno, on je napisao i otpevao neke od najlepših ljubavnih pesama na srpskom jeziku, a do kraja života živeo je sa Dinom Đurović Divljan – filološkinjom i ćerkom Dejana Đurovića, glumca i jednog od prvih lica u istoriji jugoslovenske televizijske ere, čuvenog glasa iz „Opstanka“.

Dina Đurović Davičo Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dina je bila Vladina druga supruga, žena u koju se zaljubio po povratku iz Autralije, gde je otišao 1991. i oženio tadašnjom devojkom Rut, od koje se rastao kada je napustio Australiju.

Muzičar, pesnik i geolog često je govorio o svojoj supruzi Dini, a jednom prilikom ispričao je da se u nju uvek iznova zaljubljuje.

„Upoznali smo se krajem 1997. kod zajedničke prijateljice Duce Marković, neposredno nakon mog povratka iz Australije, gde sam živeo šest godina. Bila mi je simpatična i privukla me je, ali pošto sam samo nekoliko meseci pre toga okončao svoj prvi brak nisam jačao te emocije. U Beograd sam došao sa ubeđenjem kako ću se zadržati svega šest meseci i želeo sam da ponovo proživljavam momački život. Ali brzo sam shvatio da mi takav tempo više ne prija, a bio sam svestan da sam se zaljubio u Dinu i kratko mi je trebalo da shvatim da je to ono pravo. Ljubav vreba, nikad ne znate kada će se desiti i često se dešava kada čovek misli da je nesposoban ili nespreman da voli“, pričao je Vlada Divljan.

Dina i Vlada ubrzo su se venčali i već 1999. dobili sina Stevana, a pred sam početak bombardovanja SR Jugoslavije odselili su se u Beč, gde su ostali i dobili i drugog sina Pavla.

O ljubavi s Vladom Dina je govorila u filmu „Nebeska tema“ Mladena Matičevića. I ona se prisetila njihovog susreta kod Duce Marković, toga da je jednom sanjala da je devojka Vlade Divljana – u kog su bile zaljubljene sve njene drugarice, ali ne i ona.

Taj susret kod Dubravke bio je sudbonosan. Vlada je tih dana putovao u Hrvatsku kod prijatelja, a Dina je, kako  priča u filmu, od njega tada poručila da joj donese Krašovu bajaderu. Tako je počela jedna od najlepših ljubavnih tema jugoslovenskog rokenrola.

Dina je u filmu ispričala da su u Beču uspeli zahvaljujući svojoj velikoj ljubavi.

Dina Đurović Davičo Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje da li sebe doživljava kao romantika, Vlada je govorio: „To je bolje pitati moju ženu, ali nisam siguran da bi odgovor bio pozitivan. Ne znam koja je definicija romantika, ali ako su to oni koji donose cveće i pale sveće, onda to nisam, ali ni ne pretvaram se u odnosima sa suprotnim polom. Možda je najveća romantika – ne glumiti. Svakako nisam mačo tip.“

A onda je bio upitan da li je supruzi posvetio pesmu?

„Jesam, to je možda moja romantika. Sve moje pesme koje su se primile u publici imaju nešto konkretno iza sebe, bilo da sam hteo da se zaljubim, ili sam bio umoran od neke ljubavi, ili pak imao nekog u vidu.“

Vlada je Dini posvetio mnogo svojih pesama.

Samo jednu ljubav imam
A ta ljubav, to si ti
Došao sam da ti kažem
Da ću s tobom ostati
Samo jednu ljubav tražim
Sada sam je našao
Došao sam da ti kažem
Da bih s tobom ostao

Sleteo sam ti u snove
Pitala si otkud ja
Shvatio sam da te volim
Kad si me probudila
Sleteo sam ti u snove
Malo si se čudila
Počeo sam da te ljubim
Kad si se probudila

Tražio sam te na moru
I po okeanima
Ti si došla tiho, nežno
I sve si promenila

Samo jednu ljubav imam
A ta ljubav, to si ti
Došao sam da ti kažem
Da ću s tobom ostati
Sleteo sam ti u snove
Pitala si otkud ja
Shvatio sam da te volim
Kad si me probudila
Sleteo sam ti u snove
Malo si se čudila
Počeo sam da te ljubim
Kad si se probudila
Počeo sam da te ljubim
Kad si se probudila

Dina Đurović živi u Beču sa njenim i Vladinim sinovima, koji su od oca nasledili lepotu, muzikalnost i duhovitost.

Na kraju filma „Nebeska tema“ Dina kaže: „I da sad opet mogu da biram, ponovo bih izabrala život s Vladom.“

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram