Ko je ko u španskoj familiji prestolonaslednika Filipa Karađorđevića

Foto: Zoran Boldorac / Alamy / Alamy / Profimedia

Kakve niti povezuju Filipa Karađorđevića sa Španijom?

U nedavnom intervjuu za Danas, princ Filip Karađorđević istakao je da ima odlične odnose sa Kraljevskom kućom Španije.

„Sa Kraljevskom kućom Španije je moja majka u bliskim rođačkim odnosima. Kralj Felipe je bratanac mojoj majci“, kazao je princ Filip.

On je naveo i kako praznike provodi na relaciji Španija-Oplenac, posebno jer se u Kraljevskom domu koriste dva kalendara, pa se Božić i Nova godina dva puta slave.

„I Božić i Nova godina su praznici koji se, u oba slučaja, tradicionalno proslavljaju u krugu porodice, te je najveća prednost dvostruke praznične proslave to što više vremena provedemo sa svojom porodicom. Pred Novu godinu i za Božić po gregorijanskom kalendaru Danica, Stefan i ja sada već tradicionalno odlazimo u Španiju i proslavljamo praznike sa mojom majkom princezom Marijom Da Gloriom, očuhom Ignasiom, vojvodom od Segorbe, bratom princem Petrom i sestrama groficama Lunom i Sol. Nakon proslave Nove godine vraćamo se kući u Srbiju i naše božićne praznike proslavljamo porodično u skladu sa našim narodnim običajima. Božić proslavljamo u našem domu u Beogradu, ali i sa roditeljima moje supruge Danice. Na Badnji dan idemo po badnjak, pripremamo trpezu, na božićno jutro idemo na liturgiju koju nedaleko od našeg doma, u Hramu Svetog Save, služi patrijarh srpski… Sasvim sigurno ćemo u božićnim danima otići i do Oplenca.“

Povodom ove prinčeve izjave postavlja se i pitanje ko su pomenute grofice Luna i Sol.

Naime, Filip osim brata blizanca Aleksandra i trećeg brata Petra ima i dve polusestre.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je Filipa i druga dva sina dobio u braku sa Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse, princezom od Brazila i Portugalije, koja je i vojvotkinja od Segorbe i grofica od Rivadavije.

Ona je bila prva Aleksandrova supruga. Marija je takođe rođaka u prvom kolenu bivšeg španskog kralja Huana Karlosa – njihove majke su rođene sestre.

Aleksandar Karađorđević i Marija da Glorija su se venčali 1972. godine u mestu Viljamanrike de la Kondesa u Španiji, a brak su okončali 1983. godine.

Dve godine nakon razvoda Marija se opet udala. Njen drugi muž je Don Ignacio de Medina i Fernandez de Kordoba, 19. vojvoda od Segorbe, 20. grof od Rivadavije, po zanimanju arhitekta i potomak dinastije Medinaseli.

U tom braku Marija ima dve ćerke, koje su po majci sestre srpskim prinčevima.

Prva je Marija Sol de la Blanka de Medina i Orlean–Bragnasa, 54. grofica od Ampurijasa, rođena 1986, a druga je Ana Luna de Medina i Orlean–Bragnasa, 17. grofica od Rikle, rođena 1988.

Foto: Zoran Boldorac / Alamy / Alamy / Profimedia

Grofice, koje su rođene u Njujorku, a žive u Andaluziji u Španiji, zapravo imaju imena zanimljivih značenja – Sunce i Mesec.

Priča kaže da im je majka dala ta imena inspirisana jednim romanom Viktora Igoa.

Inače, kada su se u oktobru 2017. venčavali princeza Danica i princ Filip, obe sestre su bile na svadbi.

One su takođe posetile Beograd i ranije, povodom porodičnih svečanosti i, kako kaže princ Filip, jako su povezani, pa i praznike provode zajedno.

BONUS VIDEO: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram