Kit Harington protiv toksičnog maskuliniteta

Kit Herington
Kit Herington, Foto: Silvia Gerbino / Alamy / Alamy / Profimedia

Na kraju, Džon Snou zna ponešto. Ili bolje rečeno, Kit Harington zna da danas s 35 godina kaže da je puno svesniji i stabilniji. Živi u Londonu sa suprugom Rouz Lesli (Igrit u seriji) i imaju jednogodišnjeg sina. Nasleđe serije Game of Thrones se oseća, ali Harington se posvetio pozorištu i trenutno igra Henrija V u Donmar Verhaus teatru. „Bilo mi je muka od korišćenja mačeva”, šali se, a srećom ovo je moderan pogled na Šekspirovu dramu. U intervjuu za The Guardian, glumac se osvrnuo na proteklih nekoliko godina. Govorio je o introspekciji, problemima zavisnosti, mentalnom zdravlju i problemu koji muškarci imaju s ljutnjom.

Godine 2019. Harington je bio na rehabilitaciji kako bi rešio svoj problem zavisnosti od alkohola. „To je egocentrična boljkaˮ, kaže on o poteškoćama promene načina života. Nije mu to bio lak put, te je prošle godine u jednom intervjuu govorio o depresiji i suicidalnim mislima. Sada je tri godine trezan i stoga je „na dobrom putu oporavkaˮ.

„Osećam da sam mnogo utemeljenija i stabilnija osoba”, dodaje. „Zaista sam zahvalan što sam se otreznio na duge staze pre dobijanja detetaˮ. Dalje objašnjava da je shvatio kako čak i slava može prerasti u zavisnost, uz aplauz i pažnju koji kao da naduvavaju samopoštovanje. „Postoji tačka u tragediji u kojoj se Henri V pita: Hoće li ova pogrešna stvar u meni nestati ako dobijem laskanje drugih? Stvarno je razgovarao sa mnom. Danas sam naučio da se distanciram od potrage za slavom i puno sam srećnijiˮ.

Prema Haringtonu, muškarci se danas osećaju pomalo izgubljeno. Glumac ne voli reč toksična muškost, ali smatra da nešto nije u redu, a podaci o napadima i uznemiravanju na javnim mestima u Velikoj Britaniji, ali i šire, to potvrđuju. „Viđam ga posvuda”, kaže, „vidim zbunjene muškarce kako hodaju ulicama. Vidim užasne uzoreˮ.

On smatra da je veliki problem bes kojim muškarci nisu uvek naučeni da upravljaju i koji se stoga pretvara u zlostavljanje i nasilje. „Vidim mnogo ljutnje i mislim da moramo početi da se suočavamo s tim: mi kao muškarci, ali i kao društvoˮ, prenosi Citymagazin.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram