Kako se Zahar svetio Lepoj Breni preko Lepe Lane

lepa brena
Lepa Brena Foto:Screenshot/Youtube/Lepa Brena

Zvali su je Breninom najvećom konkurencijom.

Lepa Brena bila je i ostala najpoznatija pevačica stare Jugoslavije. Otkako se pojavila na sceni, jednostavno je osvojila sve.

A onda se pojavila Lepa Lana.

Brena više nije bila jedina zvezda.

Međutim, ispostavilo se da se iza uspona Brenine konkurencije krije priča o njenom odnosu sa poznatim kompozitorom Milutinom Popovićem Zaharom.

On se, naime, u jednom trenutku posvađao sa Lepom Brenom i njenim bendom „Slatki greh“, pa je rešio da stvori novu pevačicu velikog kalibra.

Odlučio se za Gordanu Lanu Adamović.

Priča kaže da je Gordani nadimak Lepa Lana dao baš pokojni Milorad Ilić Minimaks.

Lepa Lana je rođena 1961. godine u Novom Sadu. Bila je prava senzacija osamdesetih godina prošlog veka. Prvi album „Ja sam Lana“ prodala je u preko 700.000 primeraka.

Karijera joj je išla uzlaznom putanjom, učestvovala je na velikim festivalima muzike.

Ali onda se sve promenlo, te danas malo ko pominje Lepu Lanu, dok je Lepa Brena i dalje ikona.

„Te 1983. godine snimila sam svoj prvi album ‘Ja sam Lana’, a za to je najzaslužniji Milutin Popović Zahar, koji me je i otkrio. On se posvađao sa Lepom Brenom i ‘Slatkim grehom‘, prekinuo saradnju s njima, pa je kao pandan Lepoj Breni otkrio mene, a nadimak Lepa Lana nadenuo mi je pokojni Minimaks. Posle prvog albuma i uspeha koji sam doživela, povukla sam se sa javne scene, a najveći razlog tome bile su otvorene pretnje kolege koji je rekao da će ubiti i mene i moje dete ako ne prestanem da snimam albume. Taj čovek mi je otvoreno pretio, a sada kada se sretnemo, on je sav divan, čak me i zagrli. Jednostavno, nisam trpela autoritete, imam stav i karakter koji nije mogao da podnese naređenja. Sve sam prekinula i otišla u Ameriku“, rekla je jednom prilikom Gordana Lana Adamov.

Zanimljivo je da početna priča o rivalstvu između dve pevačice ipak ima lep nastavak.

„Upoznale smo se u jednom hotelu, u kome je ona započela svoju karijeru i u to vreme bila je ono što je narod u Srbiji voleo, rasna žena sa svim atributima. Bila je divna i lepo smo se slagale. Nisam želela da me porede s njom, želela sam da budem drugačija, bila sam svoja. Kada se sretnemo, lepo se ispričamo“, ispričala je Lana u jednom intervjuu.

Poslednji album Lana je izdala 1995. godine.

Sa suprugom se odselila u Ameriku, a danas živi na relaciji Kikinda – SAD.

„Od 1996. godine nastupam i u Americi i u Srbiji. Radim sa suprugom koji svira harmoniku. Moj život ne bi imao smisla kada bih radila nešto što ne volim“, kazala je Lana.

Inače, 2019. godine Lana je na jednom festivalu u Skoplju dobila nagradu za životno delo, što pokazuje da njen talenat ipak nije otišao u zaborav.

BONUS VIDEO: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram