Kako je Cakana u „Otvorenim vratima“ predvidela budućnost

Cakana Foto:yotube/rts/otvorena vrata

Još jedan dokaz koliko je kultna serija bila ispred svog vremena.

Serija „Otvorena vrata“ emitovana je davne 1994. i 1995. godine – a 26 godina kasnije, i dalje je jedna od najboljih koje su snimljene u Srbiji.

Nezaboravna Cakana, koju je maestralno odigrala Vesna Trivalić, zauvek će živeti u našem kolektivnom sećanju. „Svetislave, nasmeši se da nasmejan pogledaš smrti u oči“ i „Niti umem sa ljudima, niti me to zanima“, su replike koje su dobile svoj zaseban život.

A koliko su scenaristi serije bili genijalni, pokazuje i scena kada Cakana komšinici Angelini objašnjava zašto želi da emigrira iz zemlje. Nažalost, Cakanine reči su i dalje veoma aktuelne u Srbiji, 2022. godine.

„Angelina, jesam li ja umetnica? Jesam li osećajna? Jesam li suptilna? Jesam li htela da padnem u nesvest kad su na Dnevniku rekli da je naša zemlja ekonomski najstabilnija u Evropi? Ja to stvarno više ne moram da trpim. I da hoću, a neću“, poručuje Cakana u sceni.

U doba kada Srbiju mnogi sarkastično nazivaju „ekonomskim tigrom“, svako poznaje bar nekoliko osoba koje su bolji život potražile u tuđini.

Samo tokom 2020. zemlje Evropske unije izdale su prve boravišne dozvole za 40.872 građana Srbije, a skoro svaki treći je otišao u Nemačku, pokazuju podaci Evropske agencije za statistiku.

Zbog toga se plašimo da će Cakanine reči možda čak i za sledeće dve decenije oslikavati stanje u Srbiji – što je proročanstvo koje ne želimo da se ostvari.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram