Dr Katarina Bajec otkriva po čemu se razlikuje materinstvo u dvadesetim i tridesetim i šta je tajna uspešnog braka

Foto: Andreja Damnjanović

Sa doktorkom Katrinom Bajec razgovarali smo o materinstvu, braku, medijskoj pažnji, ali i tome gde je stekla najdragocenija profesionalna iskustva, a otkrila nam je i ko je jedina osoba na svetu koja može da je "prevede žednu preko vode"

Dr Katarina Bajec je specijalistkinja oftalmologije i autorka i voditeljka emisije „Zdravo misli“ na TV Nova. Ona je vrsna doktorka, a pre svega majka dvojice sina Jovana i Filipa i supruga doktora hirurga Đorđa Bajeca.

Njen životni put i lekarska karijera vredni su divljenja i poštovanja. Nakon što je u Beogradu diplomirala na Medicinskom fakultetu, usavršavanje medicine nastavila je u Americi, Sloveniji i Austriji.

Dr Katarina Bajec je 15 godina iskustvo sticala u Kliničkom centru Srbije, gde je najpre radila kao klinička lekarka u Klinici za ginekologiju i akušerstvo, a zatim i kao specijalistkinja oftalmologije u Klinici za očne bolesti.

Studiranje medicine i odgajanje bebe istovremeno

Iz prvog braka ima sina Jovana, kojeg je rodila u 21. godini tokom studija. Na početku razgovora je pitamo kako je izgledalo studiranje tako teškog fakulteta i odgajanje bebe u isto vreme.

„Po prirodi sam neko ko voli izazov i prihvata ga, tako je bilo i tokom studija. Dala sam sebi obećanje da se, kada je moj uspeh na studijama u pitanju, neće ništa promeniti činjenicom da ću dobiti sina. Imala sam pomoć roditelja, ali su moja volja i odlučnost bili najveći motor“, iskrena je naša sagovornica.

A kako se osećala kada je saznala da je u drugom stanju i da će joj se život okrenuti naglavačke?

„U tim trenucima nisam bila ni svesna da će se bilo šta u mom životu promeniti. I zahvaljujući podršci moje porodice, rođenjem mog sina Jovana, promenilo se samo to što sam dobila ljubav i druga za ceo život“, priznaje dr Bajec.

Jovana sam rodila jako mlada, a Filipa u zrelim godinama 

Foto: Andreja Damnjanović

S obzirom na to da je prvo dete dobila u dvadesetim, a drugo u tridesetim, pitali smo je po čemu se razlikuje materinstvo u tim različitim razdobljima života.

„Jovana sam rodila jako mlada, i slobodno mogu da kažem nezrela. Filip je došao u zrelim godinama. Ali priznaću vam da su zrele godine donele i veću popustljivost prema njemu. Moj Jovan često ume da se našali kada vidi kako me Filip narodski rečeno ‘žednu preko vode prevede’ i popustim pred njegovim šarmom, da su me godine smekšale“, priznaje nam ona.

Oba puta porodila se carskim rezom, ali se brzo oporavila.

„U obe trudnoće sam nažalost morala da ležim, ali je oporavak u oba slučaja bio lagan i brzo sam se vraćala svakodnevnim obavezama. Pomoć mame uvek je bila nezamenljiva“, kaže nam dr Katarina Bajec koja živi ljubavnu bajku sa suprugom, doktorom hirurgom Đorđem Bajecom.

Oni su na ludi kamen stali dva puta. Venčali su se 2014. godine, a u martu 2022. zavetovali su se i u pred Bogom.

Kako nam je otkrila, tajna njihovog srećnog braka leži u toleranciji i iskrenosti, čak i kada pogreše.

„Klinički Centar smatram mestom koje svaki lekar treba da prođe“ 

Foto: Andreja Damnjanović

Dr Katarina Bajec se prisetila svojih početaka u karijeri.

Iskustvo je sticala u Kliničkom centru, a tokom 10 godina rada u toj klinici, kako nam kaže stekla je enormno medicinsko, ali i životno znanje i iskustvo.

„Klinički Centar smatram mestom koje svaki lekar treba da prođe. Tokom rada sam se susrela sa dosta različitih izazovnih situacija, i onih sa srećnim, ali nažalost i onih sa tužnim krajem. Sve te ljudske sudbine vas u nekoj meri oblikuju i izgrade“, priznaje naša sagovornica.

Usavršavanje u inostranstvu 

Foto: Andreja Damnjanović

Radila je i u zdravstvenim ustanovama u Sloveniji, Austriji i Americi. A po čemu se ta tri sistema razlikuju međusobno, a po čemu se razlikuju od rada u Srbiji?

„Trudila sam se da sva znanja koja sam tamo sticala, u nekoj meri implementiram i u svom radu. Sva tri sistema su znatno razvijenija i uređenija nego što je naš. Mislim da je našem zdravstvenom sistemu neophodna ozbiljna reforma, koja treba da počne još od samog Medicinskog fakulteta“, navodi ona i dodaje da se u Srbiju vratila zbog porodice.

Ulazak u voditeljske vode

Kako nam priznaje, sebe ne smatra medijskom zvezdom.

„Iskorak u medije bio je moj način da doprinesem da se o zdravlju govori na pravi način, i da kod gledalaca probudim odgovornost da brinu o njemu. Zahvaljujući menadžmentu United Media, koji je prepoznao važnost teme zdravlja, emisija je ugledala svetlost dana i pomogla velikom broju ljudi. Ponosna sam na ceo njen put“, kaže nam ona.

Pobedila benigni tumor

Katarina se u 21. godini suočila sa benignim rakom dojke. A da li joj je to saznanje promenilo život?

„Prva emocija je uvek strah i neizvesnost, a nakon toga sreća, kada sam saznala da je dijagnoza benigna, tako da sam nastavila da živim kao i do tad“, kaže nam ona.

Tešku operaciju imala je u Turskoj, a snimak hirurškog zahvata objavila je u emisiji.

Prema njenim rečima, odluka da podeli javno priču nije bila laka i usledila je nakon razgovora sa dosta prijateljica i poznanica koje su se u nekom segmentu njene priče pronašle .

„Ta moja odluka naišla je na sjajne reakcije, ali je mnogima i pomogla, što me čini posebno srećnom“, zaključila je dr Katarina Bajec.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram