Čelična magnolija – žena za razvode koje se moćnici plaše

Foto: SHAUN CURRY / AFP / Profimedia

Ime Fione Šeklton se među bogatima izgovara sa velikim strahopoštovanjem. Ova moćna žena dobila je nadimak "Čelična magnolija", koji najbolje oslikava njenu karijeru najčuvenije advokatice za razvode u Britaniji. Dovoljno je reći da je zastupala princa Čarlsa i Pola Makartnija. Njena životna priča je poput filmske.

U martu 2008. godine, na Višem sudu u Londonu, dogodio se skandal – Heder Mils, bivša supruga Pola Makartnija, polila je vodom Fionu Šeklton.

Taj incident, koji bio glavna tema medija, verovatno je bio ključni trenutak u karijeri Šekltonove.

A možda je kruna njene karijere ipak bila 1996. godina, kada je zastupala princa Čarlsa u njegovom razvodu od Dajane.

Neki bi rekli da je i prošlogodišnji trijumf vrhunac genijalnosti ove advokatice – kada je uspela da na sudu pobedi šeika Muhameda bin Rašid al-Maktuma, koji je vladar Dubaija. Zastupala je njegovu suprugu, princezu Haju bint Al Husein – retku ženu koja je uspela da dobije razvod u arapskim zemljama.

Foto: EPA/ANDY RAIN

Zbog svih tih sudskih pobeda, Fiona Šeklton, koja je inače baronica od Belgravije, dobila je nadimak „Čelična magnolija“ – koji savršeno dočarava njenu surovost u poslu uparenu s uvek besprekornim izgledom.

Među njenim drugim čuvenim klijentima bili su princ Endru, Lijam Galandžer, Aga Kan, Stiven Hoking, Norman Foster, kao i bivša supruga fudbalera Tijera Anrija.

Njena garderoba – ukrojena odela, haljine jarkih boja i šik aksesoari – privukli su pažnju časopisa Vogue, koji je objavio njen profil s naslovom „Dressed to kill“.

A zašto ju je Makartnijeva bivša supruga polila vodom? Zato što je zbog Fione dobila samo 24 od 400 miliona bogatstva svog supruga. Razvod princa Čarlsa i Dajane 1996. opisan je kao „nerešena utakmica“, ali je Fionina pobeda bila ta što je Dajana morala da se odrekne svoje titule.

Ko je zapravo Čelična magnolija?

Ona je ćerka Džonatana Čarhama, savetnika Engleske banke, i Moire, iz porodice Salmon koja je bila suvlasnik kompanije za proizvodnju hrane i kućnih proizvoda. Preko porodice Salmon je i rođaka Najdžele Loson, čuvene kuvarice.

Rođena je u Londonu i pohađala je prestižnu medicinsku školu. Međutim, rečeno joj je da nije dovoljno pametna da postane lekarka, pa se uputila u Ekseter da studira pravo. Drugi studenti opisali su je kao devojku sa „neverovatno visokim i hrapavim glasom“. Bila je prosečna studentkinja, tako da niko nije mislio da će jednog dana biti slavna. U kratkom periodu njenog života, to se činilo verovatnim ishodom.

Naime, nakon diplomiranja, vratila se u porodičnu kuću u Kensingtonu i počela je da se bavi keteringom. Međutim, brzo se vratila pravu, a 1984. godine dobila posao u Farrer & Co – kancelariji koja zastupa kraljicu. Postala je partnerka za dve godine, a onda je i promenila kancelariju. U međuvremenu, Fiona je takođe postala majstorica za razvode.

U braku je sa Ijanom, potomkom čuvenog istraživača Ernesta Šekltona, a imaju dve ćerke – Kordeliju i Lidiju – koje su, prema rečima Fioninih prijatelja, uvek na telefonu sa majkom. Kada su bile male, ona je navodno svaki dan izlazila iz kancelarije tačno u 17:30 da bi se bavila roditeljskim obavezama, iako je povremeno nosila posao kući.

Fionin prijatelj je ispričao za Times da se Lidija jednom javila čoveku koji je tvrdio da je princ Čarls i rekla mu: „Oh, zezaj nekog drugog“ i prekinula vezu. Ispostavilo se da je to stvarno bio budući kralj, koji je mislio da je cela stvar veoma zabavna i pozvao je još jednom.

Mnogi advokaticu opisuju kao veoma ljubaznu ženu, koja na isti način razgovara sa običnim službenikom i princom Vilijamom.

„Volim da se zauzmem za ljude, da pazim da ih ne iskoriste. Pomaže imati čeličnu šipku u leđima i mnogo šarma“, rekla je jednom prilikom.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram