Zašto žene fizički nisu stvorene za posao od 9 do 17h za razliku od muškaraca

Foto: Roman J Royce / Alamy / Alamy / Profimedia

Fiziološki nismo isti.

Na Tviteru je osvanula objava devojke koja se potpisuje kao „Abbie“ u kojoj objašnjava zašto se ne može očekivati od žena da rade od 9 do 5 isto kao i muškarci.

„Moramo da prestanemo da se pretvaramo da hormoni ne igraju glavnu ulogu u tome kako razmišljamo, osećamo i kako se ponašamo iz dana u dan. Prosečna osoba počinje svoj dan u 9 i završava ga u 17, pet dana u nedelji. Ovo dobro funkcioniše za pojedince koji su dosledni, pouzdani i strukturirani.

Imajte na umu ove reči dok istražujemo muški 24-časovni hormonski ciklus.

Muškarci imaju 24-časovni hormonski ciklus (tj. 24-časovni ciklus testosterona) – kao sunce.

Jutro

Testosteron je tada najviši. Muškarci se osećaju usredsređenije, energičnije, takmičarski su nastrojeni, impulsivniji su i spremniji za seks – pomislite na jutarnju erekciju. Njihov stav je „hajde da dominiramo danas“. Testosteron podržava muškarce da budu produktivni i efikasni tokom prvih sati dana.

Savršeno je vreme da odete u teretanu, rizikujete i završite posao.

Popodne

Nivoi testosterona počinju da opadaju što muškarce dovodi u raspoloženje za povezivanje i druženje.

Ovo je najbolje vreme za održavanje sastanaka, predstavljanje ideja i umrežavanje. U stvari, jedna studija koju je uradila „YouCanBookMe“ analizirala je podatke iz 2.000.000 odgovora na 530.000 poziva za sastanke. Otkrili su da je sredina popodneva najbolje i najpopularnije vreme za održavanje sastanaka.

Možda ovo objašnjava zašto.

Foto: Igor Stevanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Veče

Nivoi testosterona su najniži, a muškarci su osetljiviji na estrogen. Zbog toga većina muškaraca želi da se opusti posle posla – umesto toga biraju manje mentalno i/ili fizički naporne aktivnosti. Muški 24-časovni ciklus testosterona je pouzdan, dosledan i strukturiran. Sećate se tih reči?

Zbog toga od 9-17 dobro funkcioniše za muškarce. Ženama, s druge strane, može biti teško da napreduju u ovom okruženju.

Zašto? Zbog 28-dnevnog ženskog hormonskog ciklusa. Žene imaju 28-dnevni hormonski ciklus – kao mesec.

Postoje četiri faze u ciklusu:

1. Menstrualna

2. Folikularna

3. Ovulatorna

4. Lutealna

Ženino raspoloženje, energija i fizičke potrebe variraju u zavisnosti od toga gde se ona nalazi u svom ciklusu – i to se može promeniti skoro svaki dan.

Menstrualna faza (1-7. dana)

Progesteron i estrogen su na najnižem nivou. Nivo energije i motivacije je nizak. Ovo je vreme za odmor i brigu o sebi. Dnevnik, tople kupke sa magnezijumom, meditacija i spori pokreti.

Folikularna faza (8-13. dana)

Foto: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Estrogen počinje da raste. Ovo je savršeno vreme da budete kreativni, postavite ciljeve i fokusirate se dok telo počinje da se ponovo budi.

Faza ovulacije (14. – 21. dana)

I estrogen i testosteron dostižu vrhunac i pad nakon ovulacije. Nivoi energije su najviši zbog visokog nivoa testosterona. Ovo je najbolje vreme da započnete nove projekte, zakažete izlazak, družite se i umrežite.

NAPOMENA: Iako nivo testosterona kod žene dostiže vrhunac tokom ovulacije, on se ne približava muškarčevom – čak ni na najnižoj tački od njegovog 24 -časovnog ciklusa.

Žensko telo proizvodi oko 1/10 do 1/20 količine testosterona kao muško.

Lutealna faza (21-28. dani)

Progesteron raste i postaje dominantni hormon. Pojavljuju se simptomi PMS-a i mogu izazvati loše raspoloženje, razdražljivost, umor, itd. Najbolje vreme za odmor. Fokusirajte se na lake, administrativne zadatke jer su motivacija i energija niski. Znajući da se raspoloženje, nivo energije i fizičke potrebe žene razlikuju tokom 28 dana, kako se od nje može očekivati da se savršeno uklopi u krutu, nepromenljivu strukturu 9-17?

Povrh toga, testosteron očigledno igra glavnu ulogu u nečijoj energiji i nivoima motivacije, a ipak, žene doživljavaju njegove efekte samo nekoliko dana u mesecu. Ovo je glavni razlog zašto se ne može očekivati da muškarci i žene rade isto – jer fiziološki, mi jednostavno to nismo.

Ovo ne znači da neke žene ne mogu da rade 9-17 ili čak da uživaju u tome.

Postoji, međutim, vapaj za pomoć od strane mnogih žena koje ne mogu napredovati ili čak funkcionisati u ovakvom okruženju. Verujem da nam hormonalni ciklusi daju uvid u to zašto je to moguće. Nadam se da i muškarci i žene mogu da iskoriste ovo znanje na način koji omogućava da oba pola napreduju.

Fiziološki smo različiti, da – ali, mi se dopunjujemo jer smo različiti. Dakle, hajde da stvorimo okruženje u kome i muškarci i žene mogu da funkcionišu i napreduju u najboljem slučaju – okruženje koje je komplementarno našim individualnim hormonskim ciklusima.“

***

Bonus video: Tamara – srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram