Kako upravljati stresom i tako sačuvati mentalno zdravlje?

dnevni horoskop
Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Dok se nekada anksioznost pojavljivala kao retka mentalna bolest koja je pacijente smeštala na različite vidove terapija, savremeni način života je napravio čuda - od bolesti je stvorio stil života. Danas, anksioznost ne predstavlja ništa drugo do redovnog podstanara kod skoro svake osobe. Brzina, manjak vremena, posao, svakodnevni stres, sve je uticalo da se kod čoveka modernog doba gomilaju negativni faktori koji izazivaju anksioznost i određene depresivne misli.

Spas od svega ovog jeste beg od stresa kao glavnog uzroka i krivca takvim stanjima. Najpotrebnije je usporiti tempo, postaviti prioritete, a uz sve to upravljanje stresom naučiti kao važnu životnu disciplinu. Šta uz sve to možete još da uradite?

Delegiranje kao važan korak u rasterećivanju psihe

Posao donosi ozbiljne količine stresa svakodnevno. Bilo da se radi o određenim poslovnim obavezama, nekim sastancima, projektima… U celom tom procesu, bez obzira koliko ste navikli da „povučete“ kroz svoju poziciju i sposobnosti, veoma je važno da znate da delegirate. Zašto?
Čak i onda kada određene stvari možete samostalno da rešite i uradite, bez ičije pomoći, pomoć je važna. Oslanjanje, bar malim delom, na još nekoga učiniće da se osećate sigurnije, opuštenije i manje ćete biti pod stresom. Delegiranje određenih zaduženja, obaveza, učiniće da stresa ne bude ili da ga bude u manjim količinama i zato nemojte nikada verovati čvrsto u činjenicu da niko ne može da uradi bolje od vas. Nije tako. Na taj način samo sebi stavljate jednu nevidljivu omču oko vrata.

Hranite svoju radoznalost

Bilo u poslu ili privatnom životu, stresne situacije su redovno takve jer ih sebi takvima predstavimo. Umesto toga, upravljanje stresom koje proizilazi iz određenog događaja, nekih okolnosti, neka ide u drugom smeru. Pokrenite svoju radoznalost. To šta imate ispred sebe posmatrajte kao nešto što treba da osvojite i vidite šta se iza svega krije. Tada će vaša podsvest primiti drugu vrstu podataka, onih koji proizvode euforiju i motivaciju. Samim tim ćete svaki dan biti puniji elana, fizički i mentalno ćete biti lakši.

Nađite smisao u svemu

Kako upravljanje stresom funkcioniše? Sigurno ne tako da na većinu stvari gledate kao nešto što je nevažno, besmisleno i da se krećete kroz život sa negativnim osećanjima i saosećanjima prema sebi. Umesto toga tražite smisao svemu. Smisao dobrog, lošeg, srećnog, tužnog.
Brojna istraživanja u vezi sa anksioznim i depresivnim poremećajima ukazuju na važnu činjenicu, a to je da osobe koje traže smisao u svemu što ih okružuju, šta im se dešava, žive srećnije i lepše. Njihov način gledanja je uvek usmeren na to da šta god da se dešava, dešava se sa određenim razlogom, pa svoj život upravljaju prema otkrivanju i sledovanju tog razloga. Samim tim ni najteže situacije ih ne izbacuju skroz iz „koloseka“, što čini da uspešno očuvaju svoje mentalno zdravlje i da uvek imaju dobar način održavanja mentalne higijene.

Koristite svoja čula

Upravljanje stresom nije moguće ostvariti korišćenjem čula dodira, ukusa, sluha, ali jeste jednim posebnim, a to je – mašta. Zatvorene oči, malo mira i tišine, neka vam koristite da sebe bar na pet minuta izmestite iz stvarnosti i realnosti. Nađite se na mestu o kojem sanjate, koje volite, nađite se tamo gde vam često misli lutaju i gde se osećaju savršeno. Na ovaj način mentalno odmarate i punite baterije, pa po povratku sa ovog putovanja već sve izgleda lakše, lepše, a snage za borbu ćete imati više.