Voli Fank u 82. godini leti u svemir sa Džefom Bezosom

Njena priča 05. jul 202113:01 > 13:02
Voli Fank
Foto: no, Credit line: Netflix / Everett / Profimedia

Voli Fank ima 82 godine i pridružiće se Džefu Bezosu, osnivaču Amazona na letu u svemir. Džef je kompaniju za svemirski turizam Blu Oridžin osnovao još 2000. godine i ovo je prvi let u kom će učestvovati ljudi. Zajedno sa Džefom i Voli, ići će i njegov brat Mark, kao i misteriozna osoba koja je na aukciji svoju kartu za svemir platila čak 28 miliona dolara.

Voli je pre šest decenija prošla obuku potrebnu za let, ali diskriminacije žena nikada nije poletela. Džef ju je pozvao da bude njegov počasni gost i tako će ona postati najstarija osoba koja se ikad vinula u svemir.  Na svom Instagram profilu snimio je pozivnicu i reakciju svoje buduće saputnice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Kompanija planira svoje putnike da lansira više od 100 km iznad Zemljine površine, omogućavajući im da iskuse mikrogravitaciju. Kapsula će se zatim vratiti pomoću padobrana na Zemlju, i tako će ovo putovanje trajati oko 10 minuta. U dvominutnom klipu objavljenom na društvenoj mreži, vidi se kako Bezos govori Voli da je izabrana za putovanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kate Nicholls (@what_kate_did_next)

„Nisam mislila da ću ikada uspeti da poletim“, kaže ona u videu.

Rođena u Novom Meksiku 1939. godine, kaže da je vazduhoplovstvo njena večna ljubav. Tokom svoje karijere zabeležila je 19.600 sati leta i naučila oko 3.000 ljudi da lete. Voli je već nekoliko puta ušla u istoriju – služeći kao prva žena istražiteljka vazdušne bezbednosti Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja i prva žena koja je bila inspektorka Savezne uprave za vazduhoplovstvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Voli Fank je 60-ih učestvovala u programu „Merkjuri 13“. Tada je 13 žena bilo podvrgnuto identičnim ispitivanjima kao muški astronauti. Radilo se o NASA programu Merkjuri za slanje prvih Amerikanaca u svemir.

„Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kojeg muškarca. Rekla sam da želim da budem astronaut, ali niko me nije hteo. Nisam ni mislila da ću jednog dana ići gore“, izjavila je Voli u snimku koji je objavljen na profilu Džefa Bezosa na Instagramu.