Više od 100 žena će sutra vrištati u centru Beograda

Vrisak
Vrisak - ilustracija; Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Više od 100 žena će se okupiti na tri različite lokacije i vrištanjem iskazati svoj bes.

Za vrištanje u Beogradu ispred raznih institucija prijavilo se preko 100 žena, a umetnica Dea Džanković čija je ideja ovaj performans rekla je za Danas, da se vrištanjem iskaljuje bes.

„A on predstavlja jednu vrstu pokretačke snage. Postoji velika stigma kada su u pitanju žene i iskazivanje besa, jer kad pomislimo na besnu ženu automatski se lepi etiketa „histerična“, dok nikad nisam čula da je neko muškarca nazvao histeričnim“.

Performans nam se bliži, a biće izveden sutra, u subotu 6. maja sa početkom u 13 časova na lokaciji ispred spomenika Stefanu Nemanji.

Nakon vrištanja ispred spomenika performans će se odigrati na još dve lokacije u gradu, ispred platoa Skupštine i ispred Fakulteta likovne umetnosti.

Džanković iznova iznosi problem stanja mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti, prouzrokovanog dugotrajnim i intenzivnim stresom, koji je inicijalni pokretač za izvođenje ovog umetničkog akta, i smatra da bi trebalo da se vrišti ispred svih vodećih institucija grada Beograda i Srbije, kako su one najodgovornije za ovo stanje koje osećaju mlade žene širom naše zemlje.

***

Bonus video: Madona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram