Veronika je za Ruse ekstremista jer ima Instagram: „Preti mi 6 godina zatvora“

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Dva državna tužioca su rekla da se previše ističe.

Popularnoj trendseterki Veroniki Loginovoj zaprećena je kazna od šest godina zatvora zbog korišćenja Instagrama.

Uprkos tome što ima veliki broj pratilaca, čak 556.000, ova 18-godišnjakinja je optužena za ‘ekstremističke aktivnosti’. Ono što je čudno u celoj priči je što ne objavljuje apsolutno nikakav politički ili ratni sadržaj.

Iako je Instagram u Rusiji zabranjen, pošto se smatra ekstremističkim sajtom, elita ga još uvek koristi i dostupan je u zemlji za one koji koriste VPN.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Nedavno su dva državna tužioca izjavila da se Veronika „previše ističe“ u Rusiji, a ona im je na to odgovorila: „Stvarno? Da li? Jedna 18-godišnja modna blogerka? Preduzetnica, kreatorka sopstvenog brenda odeće koja plaća porez svojoj zemlji? Osoba koja piše postove o podršci mentalnom zdravlju, a nikada se nije dotakla političke agende na svom blogu? Da. Eto ga. Živiš, praviš lepe slike, gradiš posao, pomažeš ljudima, nikoga ne diraš. Ali ti živiš u Rusiji, a među milion blogera oni dolaze kod tebe. Šta sad da radim? Da odem sa Instagrama? Da bežim iz Rusije? Da ih tužim?“

Ona je dalje u suzama govorila o tome kako se to može desiti bilo kome.

„Ovo sada može da se desi bilo kome u Rusiji. Tužioci mogu svakog dana da dođu u vašu kuću. Šta se dešava? Nikada se nisam dotakla politike, a sada me čeka šest godina zatvora…zbog toga što imam Instagram.“

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Veronika iz Moskve, koja je pokrenula svoj Instagram sa 15 godina, obećala je da joj pretnja neće zapušiti usta. Ona je na Instagramu objavila da će uz podršku svojih pratilaca „doći do suštine stvari“ dodajući: „Ovo je totalno zeznuto. Želim da što više ljudi zna za ovu priču. Bila bih zahvalna svima koji mogu da me podrže tako što će objaviti ovo što mi se dešava. Zaista je važno.”

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Tužilaštvo je optužilo influenserku za „ekstremizam“ jer je „izvršila određene radnje koje privlače korisnike na društvene mreže Fejsbuk i Instagram“.

U videu je rekla: „Nažalost, danas ne objavljujem svoj uobičajeni bezbrižan, moderan sadržaj. Imam pravi problem koji me pritiska i utiče na moj život na najnegativniji način. Ne mogu sama da se nosim sa tim. Ovo može da se desi apsolutno svakome od vas [u Rusiji].“

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Nakon toga, ona je pozvala svoje pratioce da podele sa svetom šta joj se dešava: „Problem se ne rešava. Zato molim sve koji imaju glas, sve koji imaju makar jednog pratioca da podele ovo i da kažu da to NIJE normalno.“

Instagram se u Rusiji nikada nije smatrao ekstremističkim, sve do početka rata u Ukrajini. Međutim, i dalje se široko koristi čak i u Putinovom krugu ljudi.

Ne postoji evidencija o korisnicima Instagrama u Kremlju koji su krivično gonjeni prema oštrim zakonima Vladimira Putina.

Olimpijska klizačica Tatjana Navka, 47, supruga Putinovog portparola Dmitrija Peskova redovno koristi Instagram, a ipak joj ne preti zatvor.

Nedavno je objavila fotografije sa dva letnja putovanja u zemlje NATO – Grčku i Tursku, zbog čega je kritikovana u Rusiji.

***

Bonus video: Kako izgleda buket od 500 evra, Kraljevski aranžman u studiju Probudi se

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram