Ruska influenserka proterana s Balija zbog nepristojnih slika

Foto: Instagram

"Daleko je važnije da se očuva kultura i poštuje dostojanstvo Balija, nego da se ovakvo ponašanje toleriše za par dolara turista."

Ruska jogi influenserka Alina Fazleeva i njen suprug Andrej biće deportovani i dobiće zabranu ulaska u Indoneziju na šest meseci, nakon što je Alina uvredila balinežanske hinduse objavljivanjem slika na kojima pozira gola na vekovima starom svetom drvetu.

Lokalno stanovništvo veruje da je džinovsko drvo iza hrama Babakan u okrugu Tabanan na Baliju, poznato kao Kaju Putih, što se prevodi kao „belo drvo“, staro 700 godina.

Slika je postala viralna nakon što je istaknuta balijska modna dizajnerka i političrka objavila skrinšot fotografije tražeći od ljudi da prijave Alinu imigracionim vlastima i policiji.

„Ona bi trebalo da bude odgovorna za troškove ceremonije čišćenja koju će sprovesti meštani“, rekla je Niluh Đelantik koja je objavila skrinšot.

„Ludi turista. Idi kući!“ Objavila je nešto kasnije.

Fazleeva je obrisala uvredljivu objavu i postavila drugu fotografiju na kojoj se prikazuje kako se moli na istom drvetu dok je obučena.

„Izvinjavam se svim ljudima sa Balija i Indonezije. Žao mi je zbog onoga što sam uradila“, napisala je ona na indonežanskom.

„Jako me je sramota, nisam htela ni na koji način da vas uvredim, nisam imala pojma šta ovo mesto znači,“ napisala je Alina.

„Nakon što sam se pomolila ispod drveta odmah sam otišla pravo u policijsku stanicu da to objasnim i izvinim se.“

Uprkos izvinjenju, guverner Balija Vajan Koster, lično je naredio deportovanje nje i njenog muža, rekavši u saopštenju da je „daleko važnije da se očuva kultura i poštuje dostojanstvo Balija, nego da se ovakvo ponašanje toleriše za par dolara turista.“

Ravinjai Kukreja istražuje autohtonu religiju na Državnom hinduističkom univerzitetu Denpasar na Baliju i vodi podkast „Biti Bali“ o lokalnoj kulturi.

On je rekao da su za balijske hinduiste „Izvori vode poput potoka, statue, drveća i vulkani među mnogim svakodnevnim objektima koji su posvećeni i koji se smatraju svetim“.

Balinežanski hindusi smatraju da je golo telo uz sveto drvo „svetogrđe“ jer oni veliko drveće poštuju kao oličenje „božanskog ogra po imenu Banaspati Raja (gospodar šuma)“, rekao je Kukreja, prenosi ABC.

#related-news_0

Bonus video: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram