Upoznajte najhrabriju princezu na svetu

Haja
Foto: George Cracknell Wright/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hrabrost ove žene je nemerljiva.

S obzirom na čitavu kampanju zastrašivanja koju je pretrpela od strane svog muža, bilo je razumljivo da princeza Haja od Jordana želi da pobegne od svega. Početak cele priče zvuči kao krimi film.

Vladar Dubaija, Muhamed Bin Rašid Al Maktuma je prvo oteo i zatvorio svoje ćerke koje su htele da pobegnu od njega. Njegova ćerka Latifa je pronađena tokom pokušaja bekstva, a vratili su je očevi ljudi, sa jahte u Indijskom okeanu.

U tu akciju bili su uključeni vojni brodovi, dva vojna aviona i helikopter. Iako je vlada Dubaija, koja je prema pisanju stranih medija princezu pronašla uz pomoć FBI, tvrdila da je princeza bila oteta i da su je oni spasli i doveli kući, procureo je potresan video koji je Latifa uspela da snimi u zatočeništvu.

Latifa
Latifa, Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U njemu ona kaže da je u vili koja je pretvorena u zatvor iz koje ne može da izađe na svež vazduh, ali i da je svakodnevno zabrinuta za svoj život. Uprkos nastojanjima međunarodnih zajednica da je oslobode, do toga nije došlo.

Bivša Muhamedova supruga Haja Bint al-Husain je zahvaljujući svojoj hrabrosti ipak uspela da se domogne slobode.

Haja
Foto: SWNS
Adam Gray / SWNS / Profimedia

Ona je ćerka pokojnog kralja Jordana, Huseina i polusestra trenutnog kralja Abdulaha II. Godine 2004. postala je supruga šeika Muhameda, jednog od najmoćnijih muškaraca arapskog sveta. On je premijer i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija. Haja je 2019. pobegla od supruga i zatražila i dobila azil u Nemačkoj. Njeno bekstvo je privuklo medijsku pažnju, a sudska bitka s bivšim suprugom oko njihovo dvoje dece je poprimila elemente trilera. Britanski mediji su njihov razvod nazivali najpoznatijim kraljevskim raskidom nakon Čarlsa i Dajane.

Haja
Foto: Ian Jones / Allpix / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Za razliku od mnogih drugih arapskih žena, Haja je redovno putovala, bila je aktivna na društvenim mrežama, a i sama je govorila da je imala mnogo slobode. Pre braka se takmičila na Olimpijskim igrama u preponskom jahanju, a od 2007. je bila članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

Haja
Foto: KIM JAE-HWAN / AFP / Profimedia

Kada je pobegla, azil je prvo tražila u Nemačkoj, a onda je prešla u Veliku Britaniju gde i danas živi. Strahovala je za svoj život, na sudu je ispričala da se boji za sigurnost svoje porodice i da je dva puta na svom krevetu našla pištolj. Njen je advokat je tvrdio da je šeik zastrašivao, pretio joj je, a kada je saznao da ga je prevarila sa telohraniteljem objavio je pesmu „Živela si, umrla si“, što je posebno upašilo. Sud je na kraju presudio u njenu korist.

Haja
Foto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

Od tada ona strahuje za svoj život, a ovih dana je našla lokaciju u Engleskoj gde se koliko-toliko oseća sigurno. Haja, koja je prošle godine dobila jednu od najvećih nagodbi za razvod braka u istoriji, kupila je izolovan seoski hotel u Velsu koji planira da pretvori u svoj dom.

Haja
Foto: i-Images / Pacific coast news / Profimedia

Nakon što je Viši sud prošle godine naredio šeiku Muhamedu da svojoj supruzi isplati  251,5 miliona funti, plus 5,6 miliona funti godišnje za svako od njihovo dvoje dece, ona je počela da traži nekretninu u Velikoj Britaniji. Sada je napokon pronašla i nada se da će napokon početi da živi u miru.

***

Bonus video: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram