Tragična sudbina češke olimpijke koju prati maler za malerom

Njena priča 13. jan 202210:50 > 12:00
Eva Samkova
Eva Samkova, Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia

Nakon što je pre mesec dana slomila oba skočna zgloba, češka zvezda snouborda Eva Samkova je pozitivna na Covid-19. Olimpijki su u dve godine preminula oba roditelja i sada se bori da se osposobi za Zimske olimpijske igre u Pekingu sledećeg meseca.

Olimpijska šampionka u snoubord krosu iz 2014. je zaražena koronavirusom dok je putovala u Austriju iz medicinskih razloga. U izjavi je sarkastično rekla da joj sudbina u poslednje vreme nije služila ništa osim ‘poslastica’.

Ona je osvojila prvu zlatnu medalju Češke na Zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju u snoubord krosu, a zatim se udvostručila spektakularnom bronzom u Pjongčangu 2018.

Svetska šampionka uzela je svoj treći Kristalni globus prošle sezone, dokazujući da je još uvek na vrhuncu svoje igre pred ovu olimpijsku sezonu, a sve je to uradila sa svojim zaštitnim znakom – osmehom i naslikanim brkovima.

Eva Samsonova,
Eva Samkova, Foto: Just Pictures / ddp USA / Profimedia

Ostala bez oba roditelja za dve godine

Spolja, stvari za Samkovu svakako izgledaju prilično slatko. Ali daleko od snega, njen život je dotakla tragedija.

Od poslednjih Zimskih olimpijskih igara, izgubila je oba roditelja, oca 2018. i majku 2020. godine.

„Nikada se neću suočiti sa smrću svojih roditelja. Učim da živim sa tim“, rekla je ona za češki sajt u februaru 2021.

„Život mi priča različite priče i testira moju otpornost. Tata je mene i majku naučio da se borimo, da ne odustajemo i da verujemo da je put koji sam izabrala bio pravi. Ja sam pobedila za njega.“ Eva Samkova u FIS nakon osvajanja ukupnog svetskog kupa 2020.

Ipak, tu nije kraj

Eva Samkova je slomila oba skočna zgloba u decembru, samo dva meseca pre igara u Pekingu.

Samkova je pala kada je šutirala snoubord preko ciljne linije dok su ona i češki sunarodnik Jan Kubičik osvojili srebro u mešovitoj trci tokom svetskog kupa u Montafonu u Austriji.

Eva Samkova, Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

„Ivica joj se zaglavila i povredila je članke. Kada sam pritrčao, već je bila u suzama. Odveli su je u bolnicu“, rekao je Kubičik za Češki radio posle trke.

Uprkos otkazanim treninzima u Južnoj Americi i Novom Zelandu, trener Samkove Marek Jelinek veruje da je u odličnoj formi.

Mnoge sesije su otkazane zbog korona virusa i drugih faktora, ali i treninzi na različitim stazama dali su pozitivne rezultate. A Jelinek smatra da se Samkova odlično pripremila za ovu olimpijsku sezonu.

„Prvo smo imali dogovor sa Australijom, ali to nije išlo jer niko nije želeo da bude u karantinu na mesec dana. Zamenili smo je Francuskom, Švajcarskom, Italijom. Malo po malo, uspeli smo da odradimo obuku… I ja moram da kažem da su to bile jedne od najboljih priprema koje sam ikada imao. Veoma sam zadovoljan njome“, blistao je trener.

„Smatram sebe borcem, ne idem u Peking samo da bih prisustvovala. Pokušaću da se plasiram u prva tri, kada izađe, biću uzbuđena“, istakla je Eva Samkova.

S obzirom da je zaražena i koronavirusom, vrlo je neizvesno  da li će se Samsova odvažiti za takav podvig i otputovati u Peking na takmičenje.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram