Saveti za putovanja devojke koja je obišla 196 zemalja

putovanja
Foto: Instagram/lexielimitless

Leksi Alford (23) ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađa osoba na svetu koja je bila u čak 196 zemalja, pa i u našim krajevima. A kako je to uspela?

Avion, voz, brod – Leksi se služila svim mogućim prevoznim sredstvima kako bi obišla što više zemalja. I uspela je u tome.

Tako je do svoje 21. godine posetila, makar nakratko, 196 država, od kojih su 193 na listi Ujedinjenih nacija.

Rođena u Nevada Sitiju u Kaliforniji, ova hrabra devojka je odlučila da pomeri granice i vidi dokle može da ide kao solo ženski putnik. Rešila je da pokaže svima kako svet i nije tako strašno mesto i da svugde ima makar malo dobrote.
Sada ona izdvaja šta je sve naučila sa svojih putovanja.

Za početak kaže da je najlepše putovati vozom – tako možeš najbolje da upiješ sve oko sebe, da vidiš kako se predeli menjaju.

Kaže i kako je uspela da uđe u Ginisa jer je lepotu putovanja otkrila još kao mala budući da njena porodica generacijama ima turističku agenciju.

„Pratila sam mamu na njenim putovanjima preko posla. Tako sam posetila preko 70 država. Onda sam kasnije štedela preko šest godina, od svoje 12. do 18. godine. Kad sam ubrzano završila školovanje sa 18 godina, odlučila sam da krenem u spostvene avanture“, kazala je ona za Insajder.

Lesli kaže da je suma koju je uštedela bila dovoljna za prvih godinu i po putovanja, a da je kasnije putovanja finansirala radeći u porodičnoj agenciji kad je bila kod kuće u Kaliforniji, a kao fotografkinja i blogerka kad je na putu.

Da bi imala dovoljno, ona takođe gleda da ne troši mnogo na mesečnom nivou, na putovanjima koristi jeftiniji smeštaj poput hostela, unapred traži jeftinije avio-karte. U svemu tome dese se ponekad i komplikacije, posebno oko dobijanja viza za pojedine zemlje. Recimo, mesecima je čekala za ulazak u Venecuelu i Pakistan. Sve to je, naravno, izbledelo jer je iskusila mnogo toga lepog.

„Svašta zanimljivo može da vam se desi kad putujete sami po svetu. Tada ste više otvoreni za gostoprimstvo i komunikaciju s lokalcima, mnogo više nego što bi bilo da putujete s grupom prijatelja, recimo.“

Ona je otkrila i koja iskustva će zauvek pamtiti, nakon što je posetila i Kubu i Indoneziju, bila čak i u Černobilju, ali i u našim krajevima.

„Što se tiče najbolje očuvanih tragova istorije na svetu, obožavam Egipat. A što se tiče prijatnih lokalaca, najlepše iskustvo mi je bilo u severnom Pakistanu.“

Alford je kazala i da je jedinstveno ostrvo na celom svetu Island, zemlja leda i vatre. A kao najveću prirodnu lepotu ona izdvaja Anđeoski vodopad u Venecueli.

Leksi je na putu takođe upoznala razne zanimljive ljude i kulture, ali kako kaže, najvažnije je to što je otkrila nov osećaj nezavisnosti. Naučila je i nekoliko životnih lekcija.

„Kad putujete svetom sami, posebno ako ste žensko, vrlo je važno da razmišljate zdravorazumski.“

U državama koje su okarakterisane kao opasne ili nestabilne shvatila je da situacija može da se promeni u svakom trenutku i to morate da prihvatite ako se upuštate u tako nešto.

„Jedina stvar koju možete tad da kontrolišete je vaš način razmišljanja“, kazala je.

Sada nakon svega ona kaže da nema ničeg boljeg od putovanja. To je najlepši deo življenja iako često podrazumeva pokidane veze sa dragim ljudima.

„Lagala bih ako bih rekla da mi nije prijalo i to što sam pauzirala od svega prethodne godine kako bih se odmorila od svega.“

BONUS VIDEO: Spisak za putovanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram