Testirala sam aplikaciju klinike Laza Lazarević – rezultat me bacio u depresiju

Foto: Isdora Atanacković/lična arhiva

Ogroman korak napred ka uspostavljanju sigurne zone za mentalno zdravlje u Srbiji.

Klinika „Laza Lazarević“ je lansirala jedinstvenu mobilnu aplikaciju pod nazivom Uvek uz tebe. Aplikacija je razvijena kako bi učinila dostupnom potrebnu psihološku pomoć i podršku u svakom trenutku i na svakom mestu.

Poslednjih nekoliko godina dovele su svet do ruba propasti nateravši ga da se ozbiljnije pozabavi problemima mentalnog zdravlja koji su preplavili nove mlade generacije praveći od njih izgubljenu armiju vođenu depresijom, anksioznošću i sve više popularnim burn out-om.

Generacija koju su odgajili „gurači stvari pod tepih“ i „potiskivači neprijatnih osećanja“ je rešila da stane na put svim ovim „divnim“ metodama rešavanja problema i započela neku novu eru mentalnog zdravlja u kojoj odlazak kod psihologa na terapiju više ne znači da ste maloumni slabić.

Pošto sam i ja kapetan ove lađe, jako me je obradovala vest o aplikaciji Uvek uz tebe i rešila sam da je testiram i koristim nekoliko dana i tako najbolje sumiram utiske, a da zaključak bude još bolji podelila sam je na grupnom četu na whatsapp-u koji imam sa svojim prijateljima pa da jednom za svagda utvrdimo ko je ovde lud. (Ispade da smo svi)

Nego, čim instalirate aplikaciju sačekaće vas jednostavan početni ekran sa nekoliko opcija.

Prvo što možete da primetite jeste veliki crveni oblak sa važnim telefonom za SOS hitnu liniju za prevenciju samobistva, a zatim nekoliko polja u kojima imate različite opcije od kojih je najinteresantnija za nas bila Brzi test za samoprocenu depresivnosti.

Foto: Screenshot/Uvek uz tebe

U okviru upitnika, nalazi se 21 stavka, a za svaku od njih ponuđena su četiri odgovora tj. stanja u kojima se nalazite.

Prilično jasno su definisani i možete kliknuti samo na jedan. Na osnovu odgovora, procenjuje se vaše psihološko stanje – nemate uopšte, imate umerenu ili tešku depresiju.

Na šok svih prisutnih, situacija u našem grupnom četu bila je krajnje žalosna. Od 5 ispitanika samo jedan je prošao bez depresije – drugarica Nevena koja nam je svima poručila da je vreme da se ugledamo na nju i krenemo sa tom terapijom i rešimo naše „teške sintrome i napade panake“.

Ostali rezultati su bili dve teške i dve umerene depresije.

Foto: Screenshot/Uvek uz tebe

Na moje lično zaprepašćenje, i ne, nisam sarkastična, ja sam završila sa teškom depresijom iako sam sve vreme tokom upitnika razmišljala o tome kako sam se konačno dovela u red sa redovnim spavanjem, jutarnjom rutinom i obrocima koji sadrže više sastojaka od kafe i cigara.

Foto: Screenshot/Uvek uz tebe

Na mnoga pitanja poput onih o kilaži, samoubistvu, osećaju sreće i osećaju tuge odgovorila sam u pozitivnom maniru. Pre samog testa važno je da pročitate uputstvo i da na pitanja odgovarate uzimajući u obzir kako ste se osećali i tokom prethodne nedelje.

Drugarice su mi lepo saopštile da je rezultat mog testa prouzrokovan time što sam se ja izgleda sa svojom depresijom potpuno saživela te je više ne doživljavam kao nešto što remeti moje uobičajeno i svakodnevno funkcionisanje.

No, šalu na stranu, iako nije smešno, moj humor se godinama razvijao u ovom pravcu neometano tako da je postao sastavni deo mog karaktera i koristan odbrabeni mehanizam ukoliko biste pitali mog terapeuta.

Ali da se vratim na aplikaciju.

Edukativni materijal koji nudi, pored ovog upitnika, bogat je sadržajem koji se odnosi na mentalno zdravlje adolescenata, ali i na pojmove kao što su anksioznost, demencija, depresija, stres. Takođe, ponuđen je i sadržaj koji odgovara na pitanje zašto samoubistvo nije rešenje.

Foto: Screenshot/Uvek uz tebe

„Budite – svoji, saosećajni, saslušajte, ponudite nadu, shvatite samoubilačku osobu ozbiljno. Nemojte – da se ubeđujete sa samoubilačkom osobom, da reagujete iznenađeno, šokirano ili uvređeno, da obećavate poverljivost“, stoji u savetima upućenim osobama koji imaju kontakt sa osobom u depresiji.

Foto: Screenshot/Uvek uz tebe

Dakle, još jedna pozitivna stavka – sadržaj aplikacije obraća se ne samo osobama koji imaju neku psihološku poteškoću, već i onima koji su u kontaktu sa njima.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), mentalno zdravlje je „stanje blagostanja u kome osoba realizuje sopstvene kapacitete, u kome može da izlazi na kraj sa uobičajenim životnim stresorima, da radi produktivno i ispunjeno, kao i da je sposobna da doprinosi sebi i svojoj zajednici“.

Ukratko, kako je još Frojd rekao, mentalno zdrava osoba je ona koja je u stanju da voli i da radi. Mentalno zdravlje predstavlja osnovu za naše emocije, mišljenje, komunikaciju, učenje, psihološku otpornost i samopouzdanje.

Ono je ključ za funkcionisanje na privatnom, profesionalnom i socijalnom planu. Zahvaljujući njemu, u stanju smo da se adaptiramo na promene i da izlazimo na kraj sa nedaćama, a ova aplikacija je jedan veliki korak napred za obezbeđivanje boljeg mesta za brigu o mentalnom zdravlju u Srbiji i od mene dobija jedan veliki plus i ocenu 10/10, a najbolje od svega je što test na depresiju možete da radite koliko god puta želite što je podsetnik da je grozno stanje u kome se možda trenutno nalazite veoma sklono promenama i nije večno uklesano u kamenu.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram