Sudbina srpske Sofije Loren na čiju je sahranu u crnoj limuzini došao Keri Grant

Foto: PARAMOUNT PICTURES / AFP / Profimedia; Promo/Tempo

Pričalo se da je Ivo Andrić bio opčinjen njom.

Od košarkašice iz Gornjeg Milanovca do fatalne žene koja je lepotom omađijala i Kerija Granta – to je priča o Ljubici Otašević.

Rođena je 2. avgusta 1933. godine u Gornjem Milanovcu. Rano se zainteresovala za košarku i jedno vreme igrala za Crvenu zvezdu.

View this post on Instagram

A post shared by 🏀™ (@czv_nostalgija)

Predstavljala je Jugoslaviju na evropskim šampionatima 1954. i 1956. godine, mada je već sa 24 godine ostavila ovaj sport. I tada se uveliko govorilo o njenoj lepoti. Prozvali su je kasnije jednom od najlepših žena posleratnog Beograda. Čaršija je pričala kako je i veliki Ivo Andrić dolazio na njene utakmice i treninge na Mali Kalemedan.

U to vreme sa tribina su je gledali i drugi poznati i moćni muškarci tog vremena – general JNA Peko Dapčević, Slobodan Penezić Krcun, šef Ozne, direktor Avala filma Ratko Dražević…

Zanimljivo je da je njen otac bio je major-pilot vojske Kraljevine Jugoslavije koji je bio u jedinici pukovnika Jovana Kalembera, oca Ljubičinog budućeg momka Srđana, proslavljenog košarkaša Crvene zvezde.

U jednom trenutku i Kalemegdan i Beograd i Jugoslavija su postali mali za Ljubicu. Put ju je odveo u Italiju 1957. dok je bila na studijama na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Više se nikad nije vratila da živi ovde, samo je dolazila povremeno. Svet je čekao na nju.

Sudbina je namestila da u Engleskoj sretne predstavnika producentske kuće Kolumbija od koje je dobila ponudu – ličila je na Sofiju Loren i zato se pojavila kao njena dublerka u filmu Ključ.

Zahvaljujući tome, ušla je u visoke filmske krugove i tako se zbližila sa slavnim glumcem, tri decenije starijim Kerijem Grantom koji ju je u januaru 1959. odveo u Holivud.

Ubrzo su se uz njeno ime povezivala ona najveća u svetu filma – Marlona Branda, Šona Konerija…

Duška Jovanić detaljnije je istražila odnos poznatog glumca i srpske lepotice.

„Činjenica da je na sahranu njene bake došao Keri Grant u crnoj limuzini u tu Deligradsku ulicu deluje neverovatno, ali je bilo tako. Pronašla sam na jednoj aukciji pisma Kerija Granta, koja su se prodavala za 7.000 funti, naravno nisam ih kupila, ali sam neka uspela da izvučem i pročitam, i tu se zaista vidi da on njoj piše kao velikoj ljubavi i zove je mala moja ciganko, sada ne možemo biti zajedno ali doći će jedan dan“, navodi Jovanić.

Ljubičina veza sa glumcem i producentom Bobom Evanskom bila je ozbiljna, ali je naglo prekinuta. Prilikom jedne posete Beogradu, Ljubica Otašević odsela je u hotelu i plakala u svojoj sobi zbog rastanka sa Evansom. Odluku je, kažu, donela ona zbog toga što nije mogla da ima decu, piše RTS.

Holivudu je otkazala saradnju. Odbila je da radi kao dublerka. Kako je objašnjavala, nije želela da je polivaju vodom i teraju da snima scene koje neko drugi odbija. Bila je svesna da je kamera ne voli, ali muškarci da. Tako je bilo i na snimanju filma Ljubav i moda, u kojem je igrala stjuardesu.

O Ljubici i njenom burnom životu mogao je svašta da kaže i italijanski baron, ili tajkun, zavisi iz kog ugla se gleda, Riki de Portanova za kog se udala i s kim je otišla da živi u Hjuston, piše Nedeljnik.

Razveli su se posle četiri godine braka.

Poslednje dane provela je u Hjustonu, gde je preminula u 65. godini života, daleko od sjaja i glamura na koji je vremenom oguglala. Neki su joj zamerali na nedostatku patriotizma, a ona je često pokušavala da pokaže da ne zaboravlja odakle je, piše Politika. Tako je iznenadila košarkašice Crvene zvezde u La Korunji, uplativši im hotel s pet zvezdica uoči finala Kupa šampiona 1979.

BONUS VIDEO: Senidah i Lepa Brena Dvougao

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram