Albanka koja trenutno vlada svetom iz senke – niste ni svesni koliko je moćna

Foto: Printscreen/YouTube/The Daily Show; Shutterstock

Upoznajte Miru Murati.

Mira Murati (34) je prava zvezda istraživačke laboratorija za veštačku inteligenciju OpenAI. Ona je u tom startapu, koji stoji iza ChatGPT-a, jedan od vodećih tehnoloških mozgova.

Rođena je u Albaniji, iako se na internetu mogu naći podaci i da je indijskog porekla. Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije Tesla, gde je bila nadležna za razvoj Model X, a u OpenAI-ju je od 2018. Dok se svet iščuđava veštačkoj inteligenciji i raspravlja o njenim prednostima i manama, Mira i njen tim su fokusirani na poboljšanje OpenAI proizvoda. Na kraju krajeva, milijarde dolara se oslanjaju na uspeh njihove tehnologije, koja bi mogla da bude najznačajnija u Silikonskoj dolini od iPhone-a.

Usavršavanje AI tehnologije verovatno će potrajati još neko vreme. U međuvremenu, evo nekoliko stvari koje treba znati o Miri Murati.

View this post on Instagram

A post shared by NEWS31 (@news31.al)

Njeno interesovanje za veštačku inteligenciju počelo je još 2013. godine, kada se pridružila Tesli. U to vreme, kompanija je pravila rane verzije autopilota, svog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike. To je Miru navelo da razmotri druge aplikacije iz stvarnog sveta.

Prešla je u Leap Motion 2016. godine i tu se nadala da će interakciju sa računarom učiniti „intuitivnom kao igranje loptom“, ali ubrzo je shvatila da tehnologija zasnovana na VR-u nije ni blizu da bude spremna za masovnu publiku.

Dok je Murati razmišljala o svom sledećem potezu, došla je do zaključka da bi „masovni napredak u tehnologiji“ morao da igra ulogu u rešavanju najvećih svetskih izazova. To je dovelo do njenog pridruživanja OpenAI-u 2018. i njenog nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

Dok je Google, uglavnom, svoje istraživanje veštačke inteligencije držao u tajnosti u laboratoriji, OpenAI je široko dostupan. Murati smatra da bi zadržavanje laboratorijskih podataka u tajnosti samo izazvalo još veći šok u javnosti i da bi istu tu javnost trebalo uključiti u razgovor o delovanju AI.

O Miri se privatno ne zna mnogo. Otkrila je da voli pesmu Paranoid Android benda Raidohead, knjigu Devinske elegije Rajner Marija Rilkea i film 2001: Odiseja u svemiru.

***

Bonus video: Hana Selimović o golotinji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram