Reči naših šampionki koje svaka devojčica treba da pročita

Milica Mandic, Jovana Prekovic i Tijana Bogdanovic
Milica Mandić, Jovana Preković i Tijana Bogdanović Foto:REUTERS/Annegret Hilse/REUTERS/Murad Sezer/Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Karatistkinja Jovana Preković danas je Srbiji donela drugo zlato Olimpijskih igara. Za prvo je zaslužna tekvondistkinja Milica Mandić. Tijana Bogdanović, osvojila je bronzanu medalju, takođe u tekvondou. I nekome će biti čudno što srpske devojke dominiraju u "muškim sportovima", ali baš zato - njihov uspeh treba da ohrabri sve devojčice Srbije da krenu u ostvarivanje snova.

„Devojčicama treba da pokažemo da im je mesto na svakom terenu, borilištu, svakoj streljani, kako da se bore sa izazovima i predrasudama“, izjavila je nedavno Milica Mandić, a njen uspeh na Olimpijskim igrama u Tokiju sigurno je u trenutku još malo pomerio atmosferu u tom pravcu.

Jer i sama se seća kako su joj govorili da je tekvondo „muški sport“.

„Svako od nas ima pravo izbora da se bavi čime hoće i da voli određeni sport. Milion puta sam čula kako je tekvondo muški sport, da je ženski tekvondo ružan i dosadan. Trudila sam se da ne obraćam pažnju na to“, prisetila se, a nedavno je otkrila i kako se priprema za borbu.

„Nema lakih borbi, za svaku se priprema kako trener kaže – na život i smrt… Idem punim srcem, radim nešto što volim. Ono što kažem sebi pred svaku borbu je – to je to, sad ili nikad, na meni je da istrajem i budem najbolja što mogu“, izjavila je Milica za Mondo, a verovatno to važi za sve borbe koje vodimo.

Neke ćemo i izgubiti, ali… Tijana Bogdanović ima recept kako ustati nakon udarca i – ipak izboriti pobedu.

„U prvom trenutku (nakon izgubljene borbe) mi se svet srušio i bila sam veoma tužna. Rekla sam sebi da moram da se borim do kraja i tako je bilo. Na kraju je sve ispalo kako treba i osvojila sam bronzanu medalju“, otkrila je Tijana nakon uspeha na OI.

Zanimljivo je da je Jovana Preković od 2019. i član sportske vojne jedinice, a između kimona i vojničke uniforme, voli da ponese elegantne večernje haljine. Kaže da je predrasude nisu sputavale i nema problem s tim što ljudi komentarišu njen izgled.

„Ne smeta mi. To je pitanje koje će se uvek postavljati. Imala sam takvih saveta dosta, ali nikad se nisam obazirala, jer sam uvek volela da se, tučem, tako da kažem. Više da se sa dečacima družim, a onda sam u jednom periodu shvatila da sam devojčica i da bi trebalo da se ponašam kao devojčica. To je onaj prelazni period. Nikad se nisam obazirala na to. Uvek je bilo ‘ova muškarača, tuče se sa dečacima’, ali ja se nisam obazirala. Terala sam svoje…“, rekla je Preković za B92.

I doterala do zlata Olimpijskih igara.

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram