Bajkovita priča usvojene žene koja je otkrila da je princeza

Sara Kalberson, Foto: Billy Bennight / ADMedia / Profimedia

Humanitarac. Edukatorka. Spisateljica. I povrh svega toga, princeza! Sara Kalberson, devojka rođena i odgajena u hraniteljskoj porodici u Americi, naterala nas je da se zapitamo da li i stvaran život može imati bajkoviti tok.

Sara Kalberson rođena je u malom gradu u Zapadnoj Virdžiniji, i još kao nedonošče stavljena je u hraniteljski sistem – usvojena je sa manje od godinu dana od strane divnog američkog para. Odrastajući osetila je ljubav prema pozorištu i dobila je stipendiju za univerzitet, nakon čega je magistrirala u San Francisku.

Nakon diplomiranja, preselila se u Los Anđeles u želji da bude glumica i plesačica. Tokom godina pokušavala je da otkrije svoj identitet i da sazna više o svom poreklu, a sve što je znala o svojim biološkim roditeljima jeste da je imala tatu Afrikanca i mamu Amerikanku.

Angažovala je privatnog detektiva i saznala da je deo kraljevske porodice

Privatni istražitelj joj je pomogao da stupi u kontakt sa svojim rođacima sa očeve strane koji žive u Merilendu, predloživši joj da napiše pismo. Nekoliko dana kasnije, rođaci su je pozvali.

Rekli su joj da je njen deda poglavar u Sijeri Leone, te da će oni kontaktirati njenog oca koji će biti presrećan da je čuje. Tada je Sara isplanirala svoj prvi put u Sijeru Leone.

Nakon što se vratila iz Sijere Leone, odlučila je da pomogne svom narodu

Bila je oduševljena svojim rođacima, svi u selu su je pozdravljali, a odlučila je da nekako napravi promenu u njihovim životima i da im zaista pomogne.

Još 2006. Sara i njen brat Hidno su osnovali NGO koji podstiče obrazovanje. Tako su renovirali srednju školu koja je oštećena u građanskom ratu. Takođe, ciljevi su i zastupanje žena kao i razvitak do sada lošeg zdravstvenog sistema u Bumpe poglavarstvu, sa daljom težnjom da obuhvate celu državu.

Njena knjiga biće pretvorena i u film

Trenutno živi u SAD, ali često posećuje Sijeru Leone, kao koosnivačica NGO koja pomaže toj zemlji. Napisala je i knjigu ‘Pronađena princeza’ koja će biti ekranizovana.

Sara kaže da su zaduženja princeze mnogo drugačija od onoga što gledamo u crtaćima, te deli svoju priču koja joj je toliko pomogla da se razvije kao osoba. Želi da oda počast svom narodu.

Veruje da će deljenjem svoje priče pomoći mladima koji vuku korene iz Afrike da razumeju bolje svoje poreklo.

Sada Sara putuje svetom i priča o svom životu, šireći svest o diverzitetu, vođstvu i fokusirajući se na podsticanje razvoja kulture i u Sijeri Leone i u Americi.

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram