Ona se budi: Plakale smo uz govor Tita koji je i danas važan

Mia Bjelogrlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Danas počinje dokumentarni serijal "Ona se budi", koji će se baviti položajem žena na Balkanu, kao i svim problemima i promenama sa kojima se suočavaju. Od Lepe Brene do Dženate Agović, imaćemo priliku da čujemo žene iz različitih sfera i njihova iskustva. Autorke serijala Mia Bjelogrlić i Staša Bajac za naš portal otkrivaju šta su sve naučile iz razgovora s njima.

„Toliko puta se desilo da sedimo u montaži i okrenemo se jedna prema drugoj sa otvorenim ustima. Imale smo strukture epizoda – ali šta vi sve saznate kada imate prilike da dva sata slušate neke neverovatne žene! Stvarno smo saznavale neverovatne stvari“, priča na Staša Bajac, scenaristkinja serija „Ona se budi“.

Mia Bjelogrlić deli njeno oduševljenje, rekavši da sve intervjue čuva i planira da ih sluša s vremena na vreme.

„Čak i ženama koje su emancipovane i imaju mnogo znanja na ovu temu, mogu da otvore potpuno nove prostore za razmišljanje“, rekla je.

Staša opisuje kako ju je fasciniralo iskustvo Jelene Zorić, koja je sa 16 godina krenula put fudbalskih tribina, pa izveštavala o hronici. Zatim i Dubraka Stojanović, koja je pričala da kako je ženama u četrdesetim godinama XX veka trebao muški potpis za dozvolu da prime poklon.

„Šerijatski zakon je bio povoljniji po ženu od našeg zakona tih godina. Žena je bila pravno izjednačena s ljudima koji su bili mentalni bolesnici“, govori nam.

Staša Bajac i Mia Bjelogrlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

A to je samo delić priča žena koje ćemo imati prilike da čujemo od 31. januara na N1. Među njima su još i Jovana Gligorijević, Milena Radulović, Iva Ilinčić, Latinka Perović, Marija Babović, Marija Desivojević, Isidora Simijonović, Marina Marković…

Borba bez kraja

„Ona se budi“ pratiće sudbinu žena na ovim prostorima, kroz burnu istoriju. Menjala su se politička uređenja, neka manje a neka više naklonjena ženskim pravima.

Mia navodi primer Drage Ljočić, koja je bila bolničarka za vreme Prvog svetskog rata. Nakon toga, morala je privatno da leči, jer niko nije želeo da je vidi u bolnici i zaposli je – a bila je prva žena lekarka koja se školovala u inostranstvu.

Mia Bjelogrlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Međutim, nakon Drugog svetskog rata, dobili smo Ustav kakav nije imala ni Amerika, a koji je snažno garantovao rodnu jednakost. Nakon sloma socijalizma, izvojevana prava su „ostala da vise u vazduhu“.

„Ako smo nešto naučile kroz bavljenje ovim serijalom, to je da možeš da imaš talas promene, pravne promene, promene u gradu – ali ako ne promeniš način razmišljanja i ne zađeš u ono zadnje selo, mizoginija će da sedi i čeka da pusti svoje korene. Za razliku od tehnologije, u kojoj se više nikad nećemo vratiti na dial-up internet, sve što su nekakve vrednosti savremenog društva, to mora da se osvežava. To vidimo sa fašizmom i rasizmom. Verovatno su ljudi posle Drugog svetskog rata mislili da više nikada neće videti te ideje, a one su nekako uspele da se bude i da se ne daju“, ukazuje Staša Bajac.

Staša Bajac i Mia Bjelogrlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Kad se osvrnete istorijski, period emancipacije je jako kratak. Sve što nije opipljivo i što menja oblike, to je nešto za šta stalno morate da se borite. Može da se desi da preko noći ono što vam je zagarantovano više ne postoji. U Poljskoj se to videlo“, dodaje Mia Bjelogrlić.

Navele su i divan Titov govor koji je deo serijala, na koji su, kako kažu „nekoliko puta pustile suzu u montaži, jer je božanstven jezik kojim govori“.

Tito je rekao:

„Vrednosti koje su ove žene izvojevale, i pobede, su nešto na šta stalno moralo da se vraćamo. Ovo nije osvojeno da je tu, nego konstantno mora da se osvaja“.

Prva epizoda dokumentarnog serijala „Ona se budi“ biće emitovana večeras u 21:15h na N1.

***

Bonus video: Podcast Život na srpskom: Ona se budi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram