Nove mračne tajne Victoria’s Secret-a: „Bila sam mrtva“

Njena priča 15. sep 202112:54 > 13:21
Viktorijini Anđeli, Bridžit Malkolm (u sredini)
Viktorijini Anđeli, Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Iako modna industrija želi da se predstavi kao oličenje zdravlja i sreće, realnost je daleko od toga. Problemi poput anoreksije, korišćenja narkotika i zlostavljanja, stoje iza veselih osmeha koje vidimo na ekranima. Nije tajna da je već dugo Victoria's Secret jedan od najpopularnijih brendova donjeg veša na svetu i da je cilj većine manekenki da budu deo Viktorijinih anđela. A, šta sve zapravo stoji iza ove "anđeoske predstave" za ceo svet, otkriva i bivša članica Viktorijinih anđela, Australijanka Bridžit Malkolm.

Svi znamo mnoge od Viktorijinih anđela poimence! Klaudija Šifer nekada je šetala ovom pistom, moćna Đizel, Hajdi Klum, ‘srpska snajka’ Adrijana Lima, a i Kendal Džener i sestre Hadid. Mnogi muzičari poput The Weeknd-a, Lejdi Gage, Rijane i Kanjea imali su tu čast da nastupaju tokom ovih famoznih revija. I svako ko želi da bude bitan – želeo je da bude tamo, jer je to kao Olimpijada supermodela.

Adriana Lima i Alesandra Ambrosio,
Adriana Lima i Alesandra Ambrosio, Foto: Nicholas Harvey / Everett / Profimedia

I 2016. godine mlada australijanska senzacija, Bridžit Malkolm imala je priliku da galopira ovom pistom.

‘Ja sam bila mrtva’

Ona je pre par dana gledajući svoj video sa revije, komentarisala u intervjuu nasmešenu masku koju je nosila tokom perioda kada je bila deo ekipe Anđela.

Bridžit Malkolm
Bridžit Malkolm, Foto: Callahan/ACE / Acepixs / Profimedia

„Smejem se, ali znam kako izgledam. Pogled mi je tup i mrtav. Ja sam bila kao mrtva”, kazala je Bridžit.

Godinama se huška o mračnim tajnama Victoria’s Secret-a, a Bridžit je zato želela javno da podeli svoje iskustvo. Bila je napastvovana, šikanirana, i bila je seksualno zlostavljana više puta. Podelila je i to da je njen menadžer pritiskao da koristi kokain kako bi smršala. Takođe, dok je bila maloletna, rečeno joj je da ima mnogo seksualnih odnosa kako bi izgubila kilažu.

Sa samo 15 godina, imala je menadžera koji joj je naredio da smrša – te je ona prestala da jede. Što je označilo početak njene desetogodišnje borbe sa poremećajima u ishrani podstaknutim toksičnim bodi imidžom nametnutim od strane modne industrije. Najduži period bez hrane bio je tri cela dana.

Naime, ona je nakon izgladnjivanja i ogromnih fizičkih posledica poput izostajanja ciklusa i opadanja kose, odlučila da je vreme ovome stati na kraj. Naglasila je i da nigde ne postoji toliki pritisak da budete nezdravo mršavi kao u kompaniji Victoria’s Secret. Kao i da ju je taj brend i odbacio nakon što joj je rečeno da je ‘prevelika’ jer je dobila 1, 20 centimentara u bokovima.

Bridžit Malkol
Bridžit Malkolm, Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Bridžit nije sama u svemu ovome, te su mnoge manekenke isvoja negativna iskustva radeći za Victoria’s Secret, prenele na sud. I Njujork Tajms je jedan od prvih medija koji je objavio da se više od 30 manekenkih i ostalih žena zaposlenih žalilo na seksualno zlostavljanje unutar kompanije.

Muškarci na vrhu

Delile su i ljigavu praksu vlasnika brenda LBrands (koji je roditeljski brend VS-a) Lesa Veksnera koji je bio prijatelj sa Džefri Epstinom. Džefri je koristio to prijateljstvo za navlačenje devojaka pod izgovorom da radi kao regruter za tu kompaniju. Dok je kasnije neke od njih i zlostavljao. Za one koji ne znaju, Epstin je osuđeni seksualni prestupnik, koga su ga čekale mnoge nove optužbe za seksualno zlostavljanje, pre kojih je preminuo u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Ed Rezik, koji je decenijama bio na visokoj poziciji u okviru brenda, često je učestvovao u probama manekenki, kao i merenjima pred reviju. Mnogi svedoci tvrde da je prisustvovao i merenju Bele Hadid i da joj je rekao da ‘zaboravi gaćice’ kao i da je pravo pitanje da li će je pustiti da ‘šeta pistom sa tim savršenim s**ama’. Kao i situaciju gde je stavio svoju šaku preko njenih prepona dok je probavala donji veš.

Ed Reznik i Adriana Lima
Ed Rezik i Adriana Lima, Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Mnoge zaposlene koje su se žalile na uznemiravanje i napastvovanje, kompanija je jednostavno uklonila, otpustila ili novcem i pretnjama zapušila usta. Svaka je morala da potpiše ugovor o tajnosti, te nisu imale mnogo opcija nakon toga.

Reformacija brenda ili PR potez?

Godišnja revija brenda Victoria’s Secret je otkazana 2019. godine usled kumulativnog lošeg publiciteta, javnih optužbi i generalno nezadovoljstva sveta što je revija i dalje kreirana prema standardima muškaraca. Nakon čega se kompanija bacila u performativni aktivizam i navodno ozbiljno rade na reformaciji brenda. Kompanija je odbacila Anđele zauvek, sa obećanjem da će obratiti više pažnje da diverzitet i inkluzivnost.

Rezik se nakon toga povukao, a on i Veksner su optuženi za stvaranje ‘kulture mizoginije, uznemiravanja i zlostavljanja’ u kompaniji. U iščekivanju novih poteza kompanije, ostaje nam da se pitamo, da li je kompanija zaista načinila prebačaj i želi da napravi promenu u svom izopačenom načinu rada, ili je to samo jedan od mnogih PR poteza u pokušaju da operu obraz?

***

Bonus video: Svi frajeri Adrijane Lime

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram