Nataša Miljković: Šta sam morala da slušam „jer sam plavuša“

Nataša Miljković
Nataša Miljković. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nataša Miljković je mnogo više od omiljenog TV lica uz koje smo se budili, provodili večeri, uz koje smo se informisali o najvažnijim temama srpskog društva – jer je uvek znala da postavi pravo pitanje u pravom trenutku. Ona je novinarka koja je uspela da tokom svoje duge karijere sačuva integritet i profesionalni pristup radu. Medijski posao u Srbiji ume da bude jako surovo mesto za žene, a biti javna ličnost neminovno vas stavlja pod lupu javnosti, koja voli da kritikuje i mrzi.

Kako je voditeljka uspela da se izbori sa svim ovim izazovima tokom svoje karijere pred kamerama, otkriva za Zadovoljna.rs.

„Jer sam plavuša“

Novinari su u Srbiji često u nezahvalnom položaju, jer nemaju onoliko slobode koliko bi želeli, i Nataša je to osetila na svojoj koži. Upravo zbog toga je, dok je radila na Radio televiziji Srbije, bila na ivici da napusti medijski posao zauvek.

„Bavila bih se bilo čime samo da se osećam korisnom, potrebnom, da budem kreativna i nasmejana. Da znam da ono što zamislim može i da se izvede, a ne da stalno čujem ‘ne može, takav je sistem’.

Kad čovek to čuje skoro svakog dana vrlo brzo postane neuspešan u svemu, ne samo u poslu. Jer kad ne može ovo, ono, onda polako počinje da prihvata da ne može ništa jer ‘takav je sistem’“, govori mi ona.

Nataša Miljković
Nataša Miljković. Foto: Ivan Dinić/Nova S

A sistem je nažalost takav da biti žena u bilo kom poslu nije lako, jer stalno morate da se rvete sa stereotipima i neretko nipodoštavanjem vašeg rada. Nataša se neretko susretala i sa seksističkim komentarima, a jedne situacije se živo seća.

„Bilo je davno, jos na BK TV, pre skoro 20 godina, jedan političar je izneo nekakav ekonomski plan pred izbore. Pošto nije bio najlogičniji, nekoliko puta sam ga pitala da ga pojasni. Na kraju, ni meni ni studentima koji su bili u publici nije bilo jasno šta želi da kaže, na šta je on odgovorio da je to zato što sam ja plavuša. Publika se nasmejala a ja sam mu na to rekla ‘u redu, dobili ste osmehe od publike ali izgubili ste glasove plavuša’. Nije mu bilo svejedno posle toga“, priseća se danas čuvena novinarka i voditeljka.

Nataša Miljković
Nataša Miljković. Foto: Ivan Dinić/Nova S

Šta sve žena mora

Seksizam je samo vrh ledenog brega koji predstavlja sve ono što se očekuje od žene u društvu – a Nataša je radeći u medijima postala toga i te kako svesna. Žene moraju „da sve stignu, budu najbolje na poslu, najbrižnije mame, da umorne budu nasmejane svom suprugu…

„Da plešu na visokim štiklama i prave se kao da ih ništa ne boli, da kad su mlade, dokazuju da su i pametne, kad ostare, pokazuju da su još uvek mlade. Sad sve češće mislim o tome, zašto i ovde i globalno, ženama nije dozvoljeno da dostojanstveno stare: ili ih ismevaju zbog botoksa i hijalurona ili ih žale kad odbiju taj teror mladosti, puste svoje sede kose i bore da im krase lice“, govori mi.

Zato se Nataša divi ženama koje osnažuju druge u javnom prostoru – Jeleni Obućini, Olji Bećković, Vesni Radojević. Takođe, neizmerno poštuje žene koje umeju da kažu „sad je dosta“ – i u njih ubraja Mariju Lukić i Milenu Radulović.

„Možemo da se držimo zajedno i da ne damo na se“, poručuje.

Nataša Miljković
Nataša Miljković. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Život po Natašinoj meri

Zbog izgleda se, baš kao i svaka druga žena, Nataša našla na meti analiza i komentara, pa se oko njenih modnih izbora nedavno digla bura na Tviteru. Voditeljka mi spremno odgovara da komentare o sebi po portalima ne čita još od emisije „Ključ“. A njen privatni život takođe privlači pažnju, jer je sasvim nekonvencijalan – ali i sasvim običan.

Nataša je bila u vanbračnoj zajednici sa glumcem Srđanom Timarovim, a njih dvoje su sada primer dobrog odnosa bivših partnera nakon razlaza. Uspeli su da se odupru pristisku da vezu ozvaniče brakom, a posle razlaza su uspeli i da ostanu dvoje ljudi koji se poštuju.

„Naravno da je u početku bilo bolno kao kad glavom udarite o ćošak otvorenog kuhinjskog elementa. Posle tog oštrog bola, kreće faza onog tupog i dugotrajnog ali i vreme u kom razgovaramo, kažemo jedno drugome i lepe i ružne stvari ali uvek, od prvog dana do danas Lazar je ispred nas. Ne sujete, ne ljubav koja je prošla, već neizmerna zahvalnost jedno drugom na tom divnom detetu“, priča mi Nataša.

Srđan ne želi da Lazar ima nesrećnu majku, a Nataša želi da njen sin ima oca koji uživa u životu.

„Tako smo, na kraju, postali malo čudna, razuđena porodica… Ali srećna“, kaže Nataša.

Nataša Miljković
Nataša Miljković. Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kao i većina majki, duboko brine o Lazarevoj budućnosti u našoj zemlji. Već je pisala o tome kako je zagađenost vazduha dovela do toga da je njen sin imao problema sa disanjem.

Pročitajte još:

Sada je u poziciji mnogih roditelja u Srbiji – rastrzana između priželjkivanja boljeg života za njega i nade da će joj ostati blizu. U njenim najvećim strahovima će se prepoznati mnogi.

„Plašim se da će Srbija ostati ovakva kakva je a moj sin u njoj, a još više, da neće ostati i da će mi otići negde daleko i živeti bez onih koji ga najviše vole“, iskrena je Nataša.

Najzad, razgovor za Zadovoljna.rs završava svojim omiljenim citatom Paola Sorentina, koji je i naslov njegovog prvog romana, a najbolje sumira Natašin odnos prema kritikama i nedaćama koje joj karijera donosi: „Svi su u pravu”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram