Najveća misterija Rusije – šta se desilo sa princezom Anastasijom Romanov

Foto: Album - Fine Art Images / Album / Profimedia

Priča o smrti čuvene porodice ispričana je u petoj sezoni "Krune".

Serija „Kruna“ se često osvrće na zanimljive trenutke u istoriji, a peta sezona nije ništa drugačija jer nam, između ostalog, otkriva kako je došlo do smrti ruske kraljevske porodice, Romanovih.

Komunistički revolucionari poznati kao boljševici su 17. jula 1918. godine brutalno ubili poslednjeg ruskog cara Nikolaja II, njegovu suprugu Aleksandru Fjodorovnu i njihovo petoro dece. Iako su boljševici tvrdili da su ubili celu porodicu, njihova tela su bila toliko oštećena da su mnogi spekulisali da je najmlađa ćerka od petoro dece Romanovih, Anastasija, zapravo izbegla smrt i pobegla.

Detinjstvo Anastasije Romanov

Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Najmlađa ćerka cara Nikolaja II, Anastasija Romanov, imala je relativno skromno detinjstvo uprkos svom aristokratskom poreklu. Rođena kao Anastasija Nikolajevna u blizini Sankt Peterburga 18. juna 1901. godine, mlada kneginja će sa svojom porodicom uživati samo 17 godina. Njena majka bila je njena učiteljica koja ju je učila molitvama i pravopisu.

Bila je jako vezana za svoju stariju sestru Mariju, sa kojom je delila sobu i zajedno su bile poznate širom palate kao „Mali par“.

Foto: Niday Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Njeno vreme u Carskoj palati je nažalost samo na kratko bilo mirno, ali ogorčenost radničke klase uskoro je dovela do revolucije. U februaru 1917. porodica je stavljena u kućni pritvor, a sledećeg meseca, car Nikolaj je abdicirao sa prestola. Boljševici, čija će revolucija na kraju stvoriti vladajuću komunističku partiju u Rusiji, poslali su porodicu Romanov da živi u izgnanstvu u malom domu u gradu Jekaterinburgu. Porodica je 78 dana držana između pet sumornih soba pod stalnim nadzorom. Njihova majka je tajno ušivala dragulje u odeću u slučaju bekstva.

Foto: Archive Pics / Alamy / Profimedia

Još uvek mlada i energična, Anastasija i njena braća i sestre nisu uvek slušali uputstva svojih otmičara, i kada su protiv svoje želje virili kroz prozor, na njih je pucano odozdo. Neko je prijavio da je video Anastasiju kako pokazuje jezik čoveku koji je bio na čelu streljačkog voda, a taj muškarac će zapravo biti njen ubica.

Njen brat Aleksej, najmlađi od njih petoro, bio je posebno slab. Bolovao je od hemofilije i lekari su mu ranije govorili da neće doživeti 16 godina.

Ujutro 17. jula, porodica je odvedena u podrum i rečeno im je da se postroje kao za sliku. Tada je ušao stražar i osudio ih na smrt. Porodica se prekrstila, i nakon toga je usledilo krvoproliće.

Sveukupno, pogubljenja su trajala 20 minuta. Tela su zatim spaljena u vatri i zakopana u napuštenom rudniku.

Porodična grobnica ostala je skrivena 61 godinu nakon pogubljenja. Tokom tog vremena, anonimnost njihovih sahranjivanja i saznanje da su deca imala dragulje skrivene u odeći, naveli su neke da poveruju da je dete moglo pobeći. Glasine su se širile i prevaranti su pokušavali da prisvoje kraljevsko bogatstvo.

Glasine o vaskrsenju Anastasije Romanov

Možda najpoznatija prevarantkinja bila je nestabilna mlada žena po imenu Ana Anderson. Ana, tada nepoznata, pokušala je 1920. da izvrši samoubistvo skočivši sa mosta u Berlinu. Preživela je i dovedena je u azil u Daldorfu bez ikakve dokumentacije ili identifikacije.

Šest meseci je odbijala da se identifikuje i nije progovorila ni reč sa bolničkim osobljem. Kada je na kraju progovorila, otkriveno je da je misteriozna žena imala ruski naglasak. Ova činjenica, u kombinaciji sa izrazitim ožiljcima na njenom telu i njenim udaljenim i povučenim ponašanjem, inspirisala je teorije među bolničkim osobljem i pacijentima.

Bivše sluge i prijatelji Romanova su je posećivali i mnogi su samo gledajući u tajanstvenu ženu tvrdili da je to zaista ona.

Ana nije htela da sarađuje ali takođe nije ni potvrdila ni demantovala da je Romanov.

Ako bi joj posetioci pokazali slike njene porodice, ona ih navodno ne bi identifikovala sve dok ti posetioci ne odu. Kapetan Nikolas fon Švabe, lični čuvar bake Anastasije Romanov, pokazao joj je stare slike njene porodice. Odbila je da razgovara s njim, ali je kasnije očigledno rekla medicinskim sestrama: „Gospodin ima fotografiju moje bake.“

Ovo je bio prvi put da je misteriozna žena ikada odgovorila na pitanje u vezi sa identitetom.

Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Osim Ane Anderson, najmanje četiri druge žene su se javile sa tvrdnjom da su nestala velika kneginja Anastasija Romanov. Ove žene su se pojavljivale u različitim krajevima sveta u različito vreme — jedna se pojavila u Rusiji 1920. godine, druga u Čikagu 1963. Ali nijedna nije bila poznatija i nije imala verodostojniji slučaj od Ane Anderson.

Od pada dinastije Romanov, ruski aristokrati koji su izbegli boljševičko preuzimanje vlasti proširili su se širom Evrope, kao i glasine o Anastasijinom vaskrsenju. Ana je uspela da nađe smeštaj kod raznih aristokrata koji su bili prijatelji porodice Romanov uprkos činjenici da su Anastasijina bivša medicinska sestra, vaspitačica i više drugih bivših slugu negirali da je Ana u stvari velika vojvotkinja.

Ana je izvedena na sud 1927. godine i tokom narednih decenija preostali članovi porodice Romanov borili su se protiv nje kako bi zaštitili ostatak svog bogatstva.

U to vreme niko osim ubica porodice nije znao gde su njihova tela zakopana, a bez tela, smrt nije mogla biti pravno dokazana.

Anino i Anastasijino lice pregledao je čak i poznati antropolog i kriminolog dr Oto Reče, koji je na kraju izjavio da „takva podudarnost između dva ljudska lica nije moguća osim ako nisu ista osoba ili identični blizanci“.

Anastasijino telo je pronađeno

Foto: Archive Pics / Alamy / Alamy / Profimedia

Na kraju, međutim, 1970. godine, sudija je rekao na sudu da nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da je Ana Anderson velika kneginja Anastasija. U međuvremenu, ona je identifikovana kao Franziska Šanckovska, poljska fabrička radnica koja je nestala neposredno pre nego što se Ana pojavila u Berlinu.

Šanckovska je navodno proglašena ludom nakon što je zadobila povredu tokom požara u fabrici, što bi objasnilo ožiljke i modrice na njenom telu, kao i njeno čudno ponašanje kada je primljena u bolnicu u Daldorfu. Ana Anderson će umreti 1984. udata za čoveka koji ju je nazivao Anastasijom.

Foto: The Print Collector / Heritage Images / Profimedia

Mesto sahrane Romanovih otkriveno je 1979. godine, ali ova informacija nije objavljena sve do 1991. godine jer su dva tela još uvek falila. Jedno od nestalih tela bio je Aleksej, a drugo jedna od četiri carske ćerke. Pošto su leševi bili toliko unakaženi, postojala je ideja da bi nestala ćerka mogla biti Anastasija Romanov.

Tako je bilo do otkrića još dva posmrtna ostatka u blizini lokaliteta 2007. Njihov DNK je pokazao da su to tela Alekseja i Marije, a Anastasija je identifikovana među telima sa prethodnog sahranjivanja.

Konačno, skoro vek nakon njene smrti, neobičnoj misteriji mlade Anastasije dozvoljeno je da nađe mir.

***

Bonus video: Televisa presenta: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram