Carsko rusko venčanje – potomak Romanovih oženio Italijanku

Foto: Alexander Demianchuk / TASS / Profimedia

U Rusiji se održalo prvo carsko venčanje otkako je boljševička revolucija 1917. srušila monarhiju Romanovih, a plemstvo iz čitave Evrope prisustvovalo je raskošnoj ceremoniji.

Ruski veliki vojvoda Đorđe Romanov (40) oženio je dugogodišnju devojku iz Italije, Rebeku Betarini (39), nakon prosidbe za Božić.

Par je izgovorio zavete u katedrali Svetog Isaka u bivšoj carskoj prestonici Sankt Peterburgu, u prisustvu na desetine kraljevskih porodica.

Mlada je obukla belu satensku haljinu koja je imala duge rukave i raskošnu suknju, a nosila je blistavu dijamantsku tijaru Chaumet, zlatare Napoleona.

Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Nakon verske ceremonije, mlada se presvukla u drugu venčanicu ukrašenu kristalima kako bi nastavila slavlje na večernjoj svečanosti, održanoj u Ruskom etnografskom muzeju.

Romanov je rekao da su izabrali Sankt Peterburg za venčanje jer je to bilo prvo mesto u zemlji u koju se porodica vratila početkom devedesetih.

„Veoma, veoma je povezan sa našom porodicom“, rekao je on za portal Fontanka iz Sankt Peterburga uoči venčanja.

Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Rođen u Madridu, Romanov je sin vojvotkinje Marije Vladimirovne Romanove, samoproglašene naslednice ruskog carskog prestola.  Ona je unuka vojvode Kirila, rođaka Nikole II, poslednjeg ruskog cara kojeg su boljševici pogubili zajedno sa suprugom i petoro dece 1918. godine.

Romanov je studirao na Oksfordu i veći deo života proveo u Francuskoj. Upoznao je Betarini, koja je ćerka ambasadobra, u Briselu, gde je radio u Evropskom parlamentu.  Betarini je prošle godine prešla u pravoslavnu veru i promenila ime u Viktorija Romanovna.


Par se upoznao u mladosti, ali su im se putevi razišli. Kasnije su oboje počeli da rade u međunarodnim kompanijama i ponovo su se sreli na prijemu u francuskoj ambasadi u Briselu.

Nakon što je šest godina živeo u Belgiji, par se preselio u Rusiju, gde Romanov radi kao advokat, a Betarini kao spisateljica. Žive u Moskvi i planiraju da se bave dobrotvornim radom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram