Najmoćnije mlade političarke Balkana

političarke
Foto: Patrik Macek/PIXSELL; FoNet/Ana Paunković; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Gov.me/B.Ćupić; Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia; Belga / ddp USA / Profimedia

Uticajne i uspešne.

Jelena Jerinić, Srbija

Jelena Jerinić Foto:FoNet/Ana Paunković

Jelena je profesorka prava i poslanica, rođena 1978. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu, magistrirala na Univerzitetu u Utrehtu u Holandiji sa specijalizacijom u oblasti uporednog javnog prava, a doktorirala na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu, gde je pre par godina izabrana za redovnog profesora.

Dvehiljaditih je radila u nevladinom sektoru, u Ministarstvu prosvete i sporta i Stalnoj konferenciji gradova i opština, nacionalnoj asocijaciji lokalnih vlasti.

Članica je Grupe nezavisnih eksperata za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope i pravnog tima pokreta Ne davimo Beograd.

Za vreme beogradskih izbora 2018. godine bila je zamenica člana Gradske izborne komisije.

Od 2022. postala je poslanica u Skupštini Srbije.

Jovana Marović, Crna Gora

Jovana Marović Foto: Gov.me/B.Ćupić

Jovana Marović je rođena 1977. godine u Kotoru. Magistrirala je i doktorirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Svoju karijeru gradila je kao ekspertkinja za pitanja Evropske unije.

Od 2004. do 2007. godine bila je savetnica za Evropsku uniju u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore, a potom savetnica za međunarodnu saradnju i evropske integracije u kabinetu predsednika Opštine Budva.

Kasnije je bila angažovana u naučno-istraživačkom centru kao viša saradnica i kao koordinatorka.

Prošle godine izabrana je za potpredsednicu Vlade Crne Gore zaduženu za međunarodne odnose, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarku evropskih poslova.

U novembru prošle godine podnela je ostavku na obe funkcije. Kao razlog ostavke navela je da joj prilike u Crnoj Gori nisu omogućavale ubrzanje evropskog puta.

Inače, Marović je javno targetirana u prorežimskim medijima u Srbiji zbog podrške protestima Srbija protiv nasilja, na kojima je i učestvovala u Beogradu.

Benjamina Karić, Bosna i Hercegovina

Benjamina Karić je gradonačelnica Sarajeva rođena 1991. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu 2013, a magistrirala godiinu kasnije. Uporedo studirajući, godine 2015. diplomira na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na odseku za istoriju. Ova uspešna mlada žena je 2018. doktorirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici i tako postala najmlađi doktor pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prvi posleratni doktor klasičnog rimskog prava.

Aktivno govori engleski i nemački jezik. Autorka je preko 50 publikacija, knjiga, članaka, prevoda i prikaza. Benjamina je osnovala Udruženje BATHINVS čiji je cilj izučavanje i promovisanje Ilirskog nasleđa i drevnih i klasičnih civilizacija. Članica je kluba Rotary International Delta Sarajevo.

Potpredsednica je SDP BiH od 2019. godine.

Zaposlena je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku u svojstvu docenta. Od 2019. godine obavlja funkciju prodekana za nastavu.

Udata je i majka jednog deteta.

Ivana Ninčević Lesandrić, Hrvatska

Ivana je rođena 1983. godine i u njenoj biografiji stoji da je predsednica Preduzetnicke potporne institucije PCS, a od 2009. do 2011. bila je izvršna direktorka jednog spa hotela u Bosni i Hercegovini. Pre toga je u praksu u organizovanju rada hotela sticala u SAD.

Po struci je diplomirana ekonomistkinja menadžmenta. Školovala se na Rochester Institute of Technology u Njujorku i RIT Croatia u Dubrovniku.

Kao poslanica hrvatskog Sabora Ivana je pre par godina digla Hrvatsku na noge jer je u vrlo emotivnom obraćanju ispirčala svoje užasno iskustvo koje je doživela prilikom spontanog pobačaja u bolnici. Nakon njene jezive ispovesti i druge žene su podelile svoje slične priče.

Nakon što je javno progovorila o gubitku deteta i kiretaži, Ivana se godinu dana kasnije našla u sasvim drugom, lepšem filmu – sa ćerkicom Perinom.

„Mogla sam da to zadržim za sebe i negde u tišini prebolim, ali smatrala sam da nije pošteno prema drugim ženama. Imala sam priliku da me čuju, a da sam ispravno odlučila, pokazuje i pokret ‘Prekinimo šutnju’ nastao iz toga“, kazala je jednom prilikom i dodala da joj se čini da je ipak došlo do promena u tretmanu prema ženama.

Asta Vrečko, Slovenija

Foto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Asta Vrečko je slovenačka političarka rođena 1984.. Ona je ministarka kulture Republike Slovenije od 2022. godine. Koordinatorka Levice postala je u septembru 2023. godine.

Vrečko je diplomirala istoriju umetnosti i zaposlila se kao mlada istraživačica na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Kasnije je postala docentkinja na Filozofskom fakultetu, gde je i doktorirala 2014. godine.

Oblasti njenog istraživanja su slovenačka i jugoslovenska umetnost 20. veka.

Dugi niz godina ona se bavi aktivizmom, a radi i kao kustos.

Na lokalnim izborima 2018. godine izabrana je za gradsku odbornicu u Opštini Ljubljana.

Danela Arsovska, Severna Makedonija

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Danela Arsovska je gradonačelnica Skoplja, rođena 1979. Ona je poznata makedonska političarka i pravnica.

Školovala se na univerzitetima Oksford i Šefild.

Od 2014. godine je izabrana za predsednicu Privredne komore Makedonije, a takođe je jedna od osnivača Asocijacije žena preduzetnica Makedonije. Radila je kao međunarodna ekspertkinja i sarađivala sa velikim međunarodnim organizacijama u svetu. Od 2018. godine zauzela je najvišu poziciju u rukovodstvu Svetske komorske federacije kao jedinog foruma koji upravlja sa više od 12.700 privrednih komora širom sveta.

Godine 2018. dobila je nagradu – najbolji ženski primer poslovnom svetu za jugoistočnu Evropu.

Bila je članica Saveta za javno-privatna partnerstva u Vladi Makedonije, a bila je i članica nacionalnog saveta za evropske integracije Sobranja Makedonije od 2016. godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram