Srpske advokatice koje deluju toliko moćno da malo ko sme da im izađe na crtu

advokatice
Foto: Marko Todorović; Promo; Privatna arhiva; Zoran Lončarević; Ivan Dinić/Nova

I lepe, i talentovane, i uspešne.

Marina Mijatović

Marina Mijatović Foto: Ivan Dinić/Nova

Marina Mijatović je u advokaturi od 2011. godine i od tada je stekla veliko iskustvo u zastupanju u parničnoj, krivičnoj i upravnoj oblasti. Njen rad najviše je usmeren na postupke u oblasti medicinskog prava. U svemu se posebno ističe njen angažman po pitanju prava u porodilištu i akušerskog nasilja koje žene doživljavaju. Ona je sa još dve koleginice pre godinu dana uradila prvi veliki izveštaj o tretmanu žena u ginekološko-akušerskim ustanovama.

Za portal Zadovoljna.rs tada je kazala da, ukoliko doživite akušersko nasilje, preporuka je da se pravovremeno reaguje, da žena čim se to desi odmah sve prijavi nadležnim institucijama, jer je onda lakše dokazivati.

Marina Mijatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Obratite se savetniku za prava pacijenata i pisanim putem inspekciji zdravlja, da imate traga. Za sve usmeno treba imati svedoke. A kad se ide kod savetnika za prava pacijenata, treba da znaju svi da to nisu pravnici ustanove. Neznanje pacijenata o svojim pravima se zloupotrebljava da bi im se uskratila mogućnost zaštite. Pacijenti nemaju svest o tome da pravnik ustanove ne može da štiti i prava zaposlenih i prava pacijenata. On štiti zaposlene u slučaju spora”, napomenula je.

Osim toga, Marina ima višegodišnje iskustvo u oblasti javnih nabavki i zaštiti životne sredine.

Sa kolegom je 2016. godine osnovala Advokatsku kancelariju Mijatović & Pavlović.

Od 2016. do 2019. godine bila je mentorka studentima na pravnoj klinici za medicinsko pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. Od 2017. do 2020. godine bila je građanska nadzornica u postupcima javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Nina Vuković

Foto: Marko Todorović

Nina Vuković je advokatica iz Beograda koja je osnovala kancelariju NV Law. Članica je Advokatske komore Beograda od 2004. godine.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završila i specijalizaciju iz poreskog prava. Magistrirala je na švajcarskom Univerzitetu Kurt Bosch. Osim srpskog govori engleski i grčki jezik.

Nina ima dugogodišnje iskustvo u oblasti privrednog i ugovornog prava i mirnog rešavanja sporova. Vodila je poslove pravnog konsaltinga na velikim projektima izgradnje u domenu železnice i železničkog transporta, kao i poslove pravnog savetovanja na velikim projektima filmske i televizijske produkcije.

Foto: Marko Todorović

Što se tiče tog dela njenog posla koji se odnosi na sedmu umetnost, Nina je u javnosti upozoravala na pirateriju, konkretno u vezi sa čuvenim filmom Toma Dragana Bejlogrlića. Objasnila je da su producenti filma nosioci autorskih prava i da se samo uz njihov pristanak delo može koristiti, te da je nelegalno prosleđivati linkove filma.

“Moramo podići svest građana da je ovo što se događalo prethodnih dana krivično delo koje se zakonski sankcioniše”, zaključila je tada Nina Vuković.

Suzana Avramović

Suzana Avramović rođena je 1991. godine u Ivanjici. Detinjstvo je provela u rodnom mestu gde je i živela do početka studija, kada se preselila u Beograd.

Suzana Avramović Foto: Privatna arhiva

Godine 2010. upisuje Pravni fakultet na kom je 2015. godine diplomirala sa prosečnom ocenom 9,88.

Godine 2018. polaže pravosudni ispit i iste godine kao 26-godišnjakinja otpočinje svoju samostalnu advokatsku karijeru osmelivši se na hrabar potez da sama otvori kancelariju.

Materija kojom se bavi pretežno su građansko pravo i imovinskopravni odnosi. Svoj posao radi na teritoriji cele Srbije, iako je sedište njene kancelarije u Beogradu.

Suzana Avramović Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je da je Suzana takođe vlasnica renomiranog kozmetičkig salona u prestonici. Interesovanje prema kozmetologiji pokazivala je još u ranoj mladosti, te je tokom studija već otpočela svoj bjuti biznis.

Pored aktivnog angažovanja na oba posla, Suzana uvek nalazi vremena i volje za nove edukacije, kurseve, usavršavanja i učenje. Za sebe kaže da je registrivana zavisnica od mora, sunca, putovanja, malvazije i knjiga.

Jelena Blagojević

Jelena Blagojević Foto:Zoran Lončarević

Jelena Blagojević Lukić je članica Advokatske komore Beograda od 2018. godine. Osnovne studije završila je na Pravnom faktultetu Univerziteta u Beogradu 2017. godine sa prosečnom ocenom 9,53 na pravosudno-upravnom smeru. Nakon završetka osnovnih upisala je master studije na trgovinsko-pravnom modulu, na istom fakultetu. Takođe je nosilac stipendije „Dositeja“ Fonda za mlade talente Republike Srbije i stipendije Ministarstva prosvete, nauke i kulture.

Pripravnički staž je obavljala u advokatskoj kancelariji gde je radila na predmetima iz oblasti građanskog i krivičnog prava.

Pravosudni ispit je položila 2020. godine sa četiri odlike, nakon čega nastavlja karijeru u svojstvu advokata.

Jelena Blagojević Foto:Zoran Lončarević

Bogato iskustvo stekla je naročito u privrednom pravu i imovinskopravnim odnosima. Dolaskom u advokatsku kancelariju Milić započinje svoje dodatno uže specijalizovanje u oblastima prava intelektualne svojine sa akcentom na autorsko pravo, prava žiga, prava interneta, zaštite podataka o ličnosti, kao i medijskog prava.

Tokom studija, a i kasnije tokom rada, učestvovala je na brojnim seminarima, konferencijama, edukativnim programima, pre svega, iz oblasti zaštite podataka o ličnosti i autorskog prava i pravnih aspekata poslovanja u IT industriji, na kojima je učestvovala i kao jedan od predavača.

Nevena Jeličić

Nevena Jeličić Foto:privatna arhiva

Nevena Jeličić je osnivačica Advokatske kancelarije Jeličić. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a potom sa uspehom završila i master studije na istom. Poseduje višegodišnje pravno iskustvo stečeno tokom rada u sudu i u bankarskom sektoru. Nakon položene zakletve pred Advokatskom komorom Beograda 2009. godine osniva svoju advokatsku kancelariju.

Nevena se bavila zastupanjem klijenata pred sudom u postupcima iz različitih pravnih oblasti, a između ostalog uspešno se bavi i pravom intelektualne svojine sa akcentom na autorsko i srodna prava.

Bila je inicijatorka mnogih humanitarnih aktivnosti. Naročito je ponosna na višegodišnju praksu pro bono zastupanja štićenica Sigurne kuće, kojima advokatski tim njene kancelarije od 2016. godine aktivno pruža besplatne pravne usluge.

Interesantno je da se Nevena osim advokaturom bavi i vođenjem jednog poznatog beogradskog hotela.

„Po zanimanju sam advokat, ali sam oduvek želela da živim u hotelu ili da ga posedujem, mada mi to nije delovalo kao nešto realno. Bejb je postao hotel sasvim slučajno, verovali ili ne – zbog kredita. Konkretno, u kući u kojoj je ‘The Babe Boutique’ hotel živeli smo moja deca i ja i dugo sam pokušavala da je izdam, a pošto je previše velika, to mi nikako nije polazilo za rukom. U trenutku mi je sinula ideja da bi to bio odličan boutique hotel, pa smo ga bukvalno za sedam dana pretvorili baš u to“, objasnila je u jednom intervjuu Nevena, koja je medijima u poslednje vreme naročito zanimljiva zbog veze sa hrvatskim preduzetnikom Josipom Radeljakom Dikanom.

Tijana Vladisavljević

Tijana Vladisavljević Foto: Promo

Tijana Vladisavljević je vlasnica beogradske advokatske kancelarije Vladisavljević.

Završila je osnovne i master studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa najvišim ocenama i istakla se kao jedan od najboljih studenata u generaciji.

Nakon fakulteta radila je kao pripravnica u renomiranoj advokatskoj kancelariji u Beogradu, a potom je završila pravosudni i advokatski ispit.

Članica je Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda.

Ima višegodišnje i raznovrsno pravno iskustvo stečeno u radu sa klijentima i zastupanju njihovih interesa pred sudovima, državnim organima i drugim licima.

Svoje advokatske usluge uglavnom pruža iz oblasti porodičnog, privrednog, naslednog prava, kao i oblasti nekretnina.

Ivana Tomić

Ivana Tomić Foto:privatna arhiva

Ivana je među osnivačima advokatske kancelarije Tomić Krezović. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 2014. godine. Tokom studija se pokazala kao odlična saradnica u pružanju pravne pomoći u nevladinoj organizaciji Pro bono, kao i u pravnoj klinici za oblast krivičnog prava.

Dva meseca nakon diplomiranja upisuje se u imenik Advokatske komore Beograd kao pripravnica u advokatskoj kancelariji Učajev.

Ivana Tomić Foto:privatna arhiva

Nakon položenog pravosudnog ispita osnovala je sopstvenu advokatsku kancelariju u kojoj klijentima pruža efikasnu i profesionalnu pravnu pomoć u oblasti privrednog, radnog, građanskog, kaznenog i poreskog prava.

Ivana je angažovana i kao saradnica u nastavi na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe – Privredna akademija Novi Sad na katedri za finansijsko pravo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram