Sve Trampove advokatice: Đavolski su dobre, tako izgledaju, a toliko i koštaju

Foto:Marco BELLO / AFP / Profimedia/CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia/Screenshot/Instagram/christina_bobb

Dobijaju svaki spor.

Karijeru Donalda Trampa obeležila su različita suđenja i zanimljiva ekipa advokata koju je angažovao. Otkako nije predsednik Amerike, njegovi pravni problemi nisu nestali, već su samo postali još veći.

Tramp se može pohvaliti advokaticama koje imaju bogato iskustvo u odbrani, ali su bile i tužiteljke. Neke od njih su zastupale mnogobrojne poznate ličnosti, a sada predstavljaju bivšeg predsednika koji je umešan u razne sporove koji se tiču izbora 2020. godine.

Izdvojili smo Trampove advokatice koje najviše intrigiraju javnost.

Džena Lin Elis

Foto: Rey Del Rio / Getty images / Profimedia

Džena je bivša zamenica okružnog tužioca u okrugu Veld, Kolorado i bivša docentkinja pravnih studija na Kolorado hrišćanskom univerzitetu. Kao privatna advokatica, vodila je parnice na državnim sudovima. Sama je 2015. objavila knjigu u kojoj se tvrdi da se ustav Sjedinjenih Država može tumačiti samo u skladu sa Biblijom.

Od 2018. godine, Elis se predstavljala kao „advokatica za ustavno pravo“, iako je Njujork tajms objavio da njena biografija ne odražava takvu stručnost, a „The Wall Street Journal“ je izvestio da nije imala iskstvo ni u jednom federalnom slučaju.

Elis je bila kritičarka Donalda Trampa i njegovih pristalica dok nije postao republikanski kandidat za predsednika 2016. godine, kada je počela da ga podržava, što je uključivalo i mnogobrojne medijske nastupe. Od novembra 2020. do januara 2021. Elis je bila članica onog što se može nazvati „elitni udarni tim“ koji je ulogao napore da poništi pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine i procenjuje se da na bankovnom računu ima oko 1,5 miliona dolara.

Lindzi Haligan

Foto: Marco BELLO / AFP / Profimedia

Haligan je lokalna savetnica Trampa i jedna od retkih advokatica koje su bile na licu mesta na njegovom imanju tokom pretresa FBI u okviru istrage.

Njena praksa se fokusira na sudske sporove u vezi sa brojnim zahtevima za poplave, požare prevare, vandalizam i krađu stambenih i poslovnih objekata.

Diplomirala je politiku i novinarstvo, bila je na listi dekana svih osam semestara i bila je univerzitetski koordinator. Nakon što je završila osnovne studije, Lindzi se preselila u Majami da bi se bavila pravom i pohađala Pravni fakultet Univerziteta u Majamiju, koji je završila za dve i po godine.

Procenjuje se da je Lindzi „teška“ oko milion dolara.

Kristina Bob

Kristina je kao i Lindzi bila na licu mesta tokom FBI pretrage, komunicirala je sa agentima i sa Trampovim širim pravnim timom tokom devetočasovne racije. Ona se predstavljala kao članica Trampovog pravnog tima u televizijskim intervjuima, ali se nije zvanično pojavljivala na sudu da zastupa Trampa.

Kristina je novinarka koja ima dugogodišnje veze sa Trampovim svetom, bila je umešana u više njegovih pravnih i političkih bitaka, uključujući napore da se ospori rezultati izbora 2020. Ona je navodno bila u hotelu Vilard sa glavnim Trampovim saveznicima dok su pratili izborne rezultate.

Alina Haba

Foto: Molly Crane Newman / Zuma Press / Profimedia

Advokatica koja se pojavljuje kao istaknuta portparolka Trampa i njegovog pravnog tima. Gostuje u medijskim  kućama koje su naklonjene Trampu da bi se protivila istragama sa kojima se njen klijent suočava. Haba zastupa Trampa protiv Džejmsove istrage o poslovnoj praksi Trampove organizacije.

Ona je u nedavnim intervjuima rekla da Tramp često prima goste baš u kancelariji gde su istražitelji FBI-ja pronašli visoko poverljiva dokumenta. Takođe je otkrila u parnici u Njujorku da je pretražila Trampov rizort Mar-a-Lago u potrazi za dokumentima u vezi sa tom tužbom, samo nekoliko dana pre nego što je Ministarstvo pravde izdalo sudski poziv za pretres.

Njena advokatska firma je samo u julu primila pola milona dolara od Trampa.

Dženifer Litl

Dženifer Litl Foto: jllaw.com

Dženifer Litl je provela celu svoju karijeru kao advokatica u sudnici – prvo kao tužiteljka za velika krivična dela u okrugu DeKalb, a sada radi kao privatna advokatica.

Ona je privukla pažnju nacionalnih medija svojim predstavljanjem klijenata „visokog profila“. Dženifer zastupa zvaničnike, javne ličnosti, rukovodioce i pojedince sa dubljim džepom. „James Magazine“ ju je uvrstio na svoju listu „Najuticajnijih političkih advokata“.

Njena najpoznatija izjava je: „Moj najbolji rad je onaj za koji nikada nećete čuti.“

***

Bonus video: Tamara – srpska hirurškinja u Brazilu