Najmoćnije bankarke Srbije

bankarke
Foto: Promo/MobiBanka/Vladimir Miladinović, Promo/Erste bank, Promo/ AIK Bank, Promo/Eurobank, Facebook/Valentīna Keiša, Promo /Alta bank,

One su na čelu vodećih banaka Srbije.

Među jako uspešnim ženama Srbije izdvajaju se one koje su na čelu najvećih srpskih banaka.

Jelena Galić

Predsednica Izvršnog odbora AIK banke

Jelena Galić je rođena 12. marta 1972. godine u Beogradu. Diplomske studije završila je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na smeru Bankarstvo, finansije i osiguranje.

Foto:promo AIK Bank

Na istom fakultetu je završila i postdiplomske studije, a doktorsku disertaciju je odbranila 2008. godine. Bila je zaposlena u Ekonomskom institutu u Beogradu, potom je radila u kompaniji Deloitte, a onda prešla u AIK banku, gde je na mestu predsednice Izvršnog odbora od 2015.

Članica je Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije i jedan od osnivača Srpske asocijacije menadžera.

„Na rukovodećim pozicijama sam poslednjih 15 godina svog radnog iskustva. Drago mi je da vidim pomake i da se sve više žena uključuje u privredni, politički i socijalni život i da su na rukovodećim pozicijama. Mislim da su žene rukovodioci racionalnije i pragmatičnije u donošenju poslovnih odluka, ali generalno ne bih pravila veliku razliku između ženskog i muškog stila rukovođenja jer mislim da je to primarno odraz karaktera i ličnog i profesionalnog iskustva“, rekla je u jednom intervjuu.

Govorila je i o tome kako izgleda jedan njen radni dan i šta je najizazovnije sa čime se susreće tokom posla.

„Jutro je posvećeno mojoj deci i porodici. S obzirom na to da sam veći deo dana na poslu, trudim se da jutro bude ispunjeno dečjom pažnjom i emocijama. Radni dan ume da potraje vrlo često i do večernjih sati i gotovo uvek je pun sastanaka sa klijentima ili saradnicima. Pri tome, najveći izazov su uvek ljudi. Oni su i pokretač i kočničar, a umeće dobrog rukovodioca je da adekvatnim pristupom u svakoj situaciji izvuče najbolje iz svih aktera i ostvari rezultat. Vrlo rado, kada mi vreme i obaveze dozvoljavaju, odazivam se učešću na profesionalnim skupovima ili društvenim događajima. Trudim se da veče, kad god mogu, poklonim svojoj deci i njihovim željama.“

Una Sikimić

Predsednica Izvršnog odbora ALTA banke

Foto:promi/Alta bank

Ima zvanje doktora nauka bankarskog i finansijskog menadžmenta. Njene glavne oblasti stručnosti su procena kreditnog rizika privrednih društava i razvoj metodologija za procenu kreditnog rizika. Od 2007. godine radila je u Komercijalnoj banci. Višegodišnje akademsko radno iskustvo stekla je kao asistentkinja na predmetima Bankarstvo i Međunarodne poslovne finansije, za redovne studente, english division i zaposlene studente na Fakultetu za menadžment Alfa univerziteta i kao gostujuća predavačica na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Angažovana je kao interna predavačica za bankarsku grupu, a od 2011. godine kao eksterna predavačica održala je mnogobrojne treninge za različite finansijske institucije u zemlji i inostranstvu.

Valentina Keiša

Predsednica Izvršnog odbora API banke

Valentina je jedna od onih poslovnih žena koje ne vole mnogo medijsku pažnju. Ono malo podataka o njoj koji se mogu naći na internetu su sa njenih profila na društvenim mrežama. Poreklom je iz Letonije, iz Rige, gde je završila školu i studije.

Valentina povremeno ipak otkrije nešto o sebi, pa je tako jednom prilikom uz fotografiju na Fejsbuku napisala kako je lep pogled bonus za one koji se probude u šest ujutro da bi džogirali – dan nakon korporativne zabave.

Jasna Terzić

Predsednica Izvršnog odbora Erste bank

„Svoj život sam, kako poslovno, tako i privatno, planirala korak po korak i išla ka nekom cilju koji sam pred sebe postavila“, kazala je Jasna Terzić jednom prilikom.

Foto:promo Erste bank

Nakon studija ekonomije i stipendije, prvi posao bio joj je u slovenačkoj firmi koja je proizvodila i izvozila računare u bivšoj Jugoslaviji, a bankarstvo je došlo nešto kasnije, kao novi poslovni izazov.

U međuvremenu je radila u knjigovodstvenom birou u Novom Sadu.

„Tada sam, u stvari naučila šta znači raditi sve vrste ekonomskih poslova, koji nisu baš primamljivi. Međutim, naučila sam da vodim poslovne knjige i počela da razumem funkcionisanje privrede i ekonomske parametre. To iskustvo mi je u kasnijem poslu dosta značilo. Većina mladih ljudi danas očekuje da će kad dođe u banku, odmah početi da radi na višim pozicijama.“

Kaže i da se trudi da se tokom dana posveti u punoj meri poslu, a onog trenutka kad završi sa poslom, trudi se da se u potpunosti posveti onima koje najviše na svetu voli – svojoj deci.

„Kad ne bih radila u banci, volela bih da uđem u neki posao sa vinima. To doživljavam kao posebnu vrstu umetnosti i mislim da je najlepša stvar u životu kad iz duše i srca radite nešto što volite“, kazala je.

Slavica Pavlović

Predsednica Izvršnog odbora Eurobank Direktna

Slavica Pavlović se pridružila Eurobank Grupi u Srbiji 2006. godine, a pre toga je bila na različitim rukovodećim pozicijama u oblasti revizije u firmama Ernst & Young i Pricewaterhouse Coopers u Srbiji. Karijeru u bankarstvu je započela u Odeljenju za planiranje i analizu u Investbanci.

Foto:promo Eurobank

Članica je Odbora za bankarstvo i finansije Privredne komore Srbije, kao i Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije i Upravnog odbora Fondacije za studije nauke i umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na smeru Finansije, bankarstvo i osiguranje.

U jednom intervjuu je govorila o tome kako se nosi sa svakodnevnim stresom koji je nezaobilazan u mnogim profesijama, pa i u bankarstvu.

“Smatram da je u bilo kojoj profesiji neophodno ostvariti dobru ravnotežu privatnog i poslovnog jer u različitim trenucima u životu, u različitim okolnostima, mogu da posluže kao potpora jedno drugom, umesto da budu sukobljeni. Pronaći pravi balans jeste teško, ali se zato trudim da slobodno vreme provodim sa porodicom i prijateljima, kao i da se posvetim aktivnostima koje mi prijaju i opuštaju me, kao što je rekreativno bavljenje sportom.”

Milka Rajčević

Predsednica Izvršnog odbora Mobi banke

Foto: Promo/MobiBanka/Vladimir Miladinović

Nadležna je za finansije, rizike, operacije, regulatorne poslove, informacione tehnologije i ljudske resurse. Milka, koja poseduje veliko i raznovrsno iskustvo u menadžmentu u domenu finansija i kontrolinga, profesionalnu karijeru započela je 2008. godine u Raiffeisen Banci, a deo Mobi Banke postala je 2013. godine, po prelasku iz Telenora.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na smeru finansije, bankarstvo i osiguranje.

Udata je i pasionirana je sportistkinja.

Vesna Jokanović

Predsednica Izvršnog odbora Srpske banke

Od 2014. godine Vesna Jokanović je na čelu izvršnog odbora Srpske banke. O ovoj ženi javnost vrlo malo zna i čini se da ne voli mnogo da se eksponira.

U jednom od retkih obraćanja na TV-u govorila je isključivo o klijentima banke i poslovanju svoje firme.

BONUS VIDEO: TOP 10 najlepših srpskih brineta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram