Mučna ispovest žene optužene za milionsku prevaru

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Elizabet Holms, žena koju su nazivali "sledećim Stivom Džobsom" , optužena je za milionsku prevaru, a na suđenju je optužila svog poslovnog partnera da ju je seksualno i psihički zlostavljao.

Elizabet Holms je ove nedelje svedočila na sudu da ju je njen bivši dečko, bivši izvršni direktor kompanije Theranos Rameš Sani Balvani, emocionalno i seksualno zlostavljao.

Osnivačica ozloglašene kompanije u suzama je ispričala kako je Balvani kontrolisao šta jede i kada sme da vidi porodicu.

„Prisilio bi me da imam seks sa njim kada to nisam želela, jer bi rekao da želi da znam da me još uvek voli“, rekla je na sudu.

Holms i Balvani upoznali su se u Kini kada je ona imala 18, a on 37 godina, navodi Wall Street Journal. Kada je Holms napustila Stenford da bi osnovala Theranos, počeli su da se zabavljaju i na kraju su se uselili zajedno. Balvani je postao izvršni direktor Theranosa 2009.

Holms je na sudu rekla da je bila silovana kao studentkinja na Stenfordu, što je doprinelo njenim razlozima za napuštanje škole. Rekla je da joj je Balvani obećao da je „bezbedna sada kada ga je upoznala“.

Balvani je navodno dovodio u pitanje njene odluke i vređao je njenu poslovnu taktiku iza zatvorenih vrata tokom godina dok je gradila Theranos.

„On nije bio ono što sam mislila da jeste“, rekla je na sudu Holms, dodajući da bi joj Balvani stalno ponavljao da treba da „postane nova Elizabet“.

Balvanijev advokat Džefri Kupersmit, koji je u ponedeljak bio na sudu, rekao je da njegov klijent negira Elizabetine navode o zlostavljanju.

Od inovacije do zatvora

Holms je napustila Univerzitet Stenford kada je imala 19 godina da bi pokrenula Theranos 2004. godine. Kompanija se predstavljala kao revolucionarna u zdravstvu, posebno u testovima krvi.

Elizabet je uživala u slavu, a profilisale su je publikacije poput Forbesa – sve dok Wall Street Journal sledeće godine nije otkrio nedoslednosti u kompaniji, izveštavajući da Theranos zapravo ne koristi tehnologiju koju su navodno razvili za većinu svojih testova krvi. Holms i Balvani su optuženi za prevaru 2018.

Mediji pišu da njene optužbe o zloupotrebi imaju potencijal da promene mišljenje porote – jer se Elizabet ranije predstavljala kao moćna tehnološka liderka koji u potpunosti komanduje svojim životom i svojom kompanijom.

„Elizabet Holms se do danas predstavljala kao oličenje samopouzdanja – spektakularna, staložena preduzetnica – a sada nam odjednom kaže: ‘Ja sam bila lutka, a Sani Balvani je bio lutkar'“, rekao je advokat Dejvid M. Ring za New York Times.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram