Kako udovica Stiva Džobsa troši nasleđene milijarde

udovica stiva džobsa
Foto: Steve Jennings / Getty images / Profimedia

Udovica Stiva Džobsa nasledila je nakon njegove smrti 21 milijardu dolara, te se pitaju mnogi kako ona raspolaže tolikim novcem.

Loren Pauel Džobs (57) poseduje 21,7 milijardi dolara, podaci su Blumbergove liste. To bogatstvo koje je nasledila nakon smrti supruga Stiva Džobsa, osnivača kompanije Apple, uglavnom troši u humanitarne svrhe, ali daleko od toga da ne živi u luksuzu.

Loren je rođena u Nju Džersiju 1963, završila je Univerzitet Pensilvanija, odakle nosi dva zvanja – sa političkih nauka i ekonomije. Radila je na Vol Stritu, a Stiva je upoznala na Stenfordovoj školi za biznis 1989. Zanimljivo je da je tada njega pomešala sa Bilom Gejtsom, s tim što to Stivu nije smetalo. Ubrzo ju je pozvao na sastanak. Brzo su se zavoleli, venčali i dobili troje dece.

Kad je Džobs umro od raka 2011, njegova žena je nasledila sve što je imao, uključujući akcije u kompanijama Apple i Disney.

Taj silni novac ona danas troši uglavnom kroz ulaganja u razne fondove za bolji svet oko nas, a Forbs ju je 2014. godine stavio na 29. mesto najmoćnijih žena na planeti.

Godinu pre toga ona je za Njujork Tajms izjavila kako ne planira da novac prenese na decu.

“Ako poživim dovoljno dugo, sve se završava sa mnom. U najširem smislu, želimo da iskoristimo naše znanje i našu mrežu i naše odnose da pokušamo da postignemo što više dobrog.“

Loren je 2004. osnovala Emerson Collective, organizaciju za promene u društvu, a 11 godina kasnije je preko nje uložila 50 miliona dolara za kampanju nazvanu XQ: The Super School Project za promene u školstvu. Osim po brojnim filantropskim akcijama, poznata je i kao strastvena kolekcionarka umetnina. Voli i sport, pa je kupila 20 odsto akcija u kompaniji koja povezuje NBA i NHL.

Džobsova udovica dosta ulaže i u politiku. Podržavala je Kamalu Haris i Hilari Klinton, a dala je i preko 600.000 za kampanju Džoa Bajdena u trci za predsednika SAD. Vrlo je aktivna i u imigracionoj poltici, pišu na sajtu scmp.

Što se tiče poseda, Loren ima vilu u San Francisku vrednu 16,5 miliona dolara, sa šest spavaćih soba, isto toliko kupatila i neverovatnim pogledom na grad. Džobs poseduje i još tri kuće u okolini San Franciska, među kojima je i jedna površine 500 kvadrata u kojoj je živela sa pokojnim mužem.

Foto: IMP Features / IMP Features / Profimedia

Zanimljivo je da svake godine ona organizuje zabavu za Noć veštica ispred kuće gde se okupi oko 3.000 ljudi.

A kad poželi da malo negde pobegne, Loren se smesti u svoju jahtu vrednu 110 miliona dolara koja je završena nakon Stivove smrti. Jahta je viđena na obalama Turske, kod ostrva Milos u Grčkoj i u Hrvatskoj.

Foto: federikk / Alamy / Alamy / Profimedia

Uprkos luskuzu u kom živi i ogromnom uticaju koji ima u raznim sferama širom sveta, Loren se trudi da se ne eksponira mnogo.

“Vrlo sam svesna da smo ovde samo u prolazu. Osećam da sada napredujem. Moj cilj je da efikasno rasporedim resurse. Ako ništa ne ostane kada umrem, to je sasvim u redu“, kazala je ona jednom prilikom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Najinteligentniji ljudi sveta