Milica je svojoj deci napravila najlepšu dečju sobu u Srbiji – nijednu stvar nije kupila u radnji

Jednostavan, a moćan način da učiniš i sebi i drugome.

Ponestalo je pelena, dobro bi došla mreža za igračke, a vreme je i za stolicu za hranjenje bebe? Pre nego pođeš u prodavnicu, razmisli jer postoji vrlo jednostavan, a moćan način da nabaviš bukvalno sve što ti treba, a ujedno i pomogneš nekom. Kako u praksi funkcionišu humanitarne licitacije, odlično zna Milica Filipović iz Šapca.

Foto: Privatna arhiva

Ona za Zadovoljnu priča šta sve sebi, svojoj deci, prijateljima, rođacima možete da nabavite preko humanitarnih licitacija i zašto je to vrlo važno.

„Ja sam dosta dugo administratorka u Fejsbuk grupi Budi human – Humanitarne licitacije, a kad si deo toga, brzo dobiješ volju da sve što kupuješ, makar to bila i hrana koju ćeš svakodnevno jesti, da sve bude preko te grupe. Pre nego što odeš u prodavnicu, ti ćeš na grupi okačiti potražnju – treba mi to i to – i ako neko to ima, okačiće na licitaciju i ti ćeš to kupiti. Dobitak je dvostruki jer sredstva idu korisnima humanitarnih organizacija koje podržavamo, tj. ljudima koji tako prikupljaju novac za lečenje“, kaže Milica.

Foto: Privatna arhiva

Tako je i ona nabavila baš svašta. Ni sama ne može da se seti šta sve jer joj je to postalo navika – kad joj nešto zatreba, prvo pogleda licitacije jer je skoro nemoguće da ne nađe ono što traži.

„Nešto sam nabavljala tako što sam pisala tu potražnju, a neke stvari sam videla i onda liciritala. Tu ima baš svega – od pozivnica za svadbe i rođendane, preko garderobe, posuđa, piletine na kilogram, do automobila, letovanja, kuće… Čovek ne bi pomislio šta sve tu može da se pronađe. Osećaj je neverovatan kad znaš da ta sredstva idu u prave ruke, a i ti si nabavio ono što ti treba.“

Foto: Privatna arhiva

Samo jedan od primera je zanimljiva objava o venčanici.

„Post potražnje: da li neko ima da postavi na licitaciju svoju venčanicu ili neku belu haljinu koja bi mogla da prođe kao venčanica za moju prijateljicu koja je sa Kube, a živi ovde kod nas u Novom Sadu i udaje se krajem avgusta? Ona je visoka 153 cm i ima 53 kg. Za korisnika po želji.”

Pravila za humanitarne licitacije su jednostavna – na FB stranu Budi human – Humanitarne licitacije treba postaviti sliku i opis proizvoda, vreme i datum trajanja, što je obično 24 sata, podatak za kog korisnika je licitacija i početnu cenu.

„Tokom korone, recimo, imali smo uživo uključenja, neka javna ličnost bi se uključila i pevala, a članovi bi uplaćivali SMS da bi je slušali.“

Sve to da bi se pomoglo nekome.

„Svako od nas može da pusti pesmu na Jutjubu, ali to nije isto jer ovako znaš da pomažeš nekome kome je to jako potrebno. Grupa sada ima 350.000 članova i imamo oko 2.000 licitacija dnevno. Ne budu sve uspešne naravno, ali toliko predmeta se dnevno postavi da je to neverovatno.“

Milica kaže da su oni koji se u Srbiji leče SMS porukama ranije dobijali manje novca jer se manje znalo da im pomoć treba.

„Sada je sve uklopljeno jer svi koristimo telefone i društvene mreže i mnogima je lakše da nešto kupe iz svoje fotelje. Ovo je sklop svega toga. Možeš da kupiš ono što ti je svakodnevno potrebno ili nešto što je skupo, ali i da se rešiš nečega što ti ne treba. Ja sam neizmerno zadovoljna što sam uključena u sve to jer činim veliku korist nekom uz malo truda, što recimo sat vremena dnevno proglašavam licitacije koje je neko kupio,“ kaže Milica.

Ističe da sav novac ide direktno korisniku kome je neophodan za lečenje, a da onaj ko kupi predmet bira kome će da uplati novac. Bitno je samo da korisnik bude iz jedne od četiri fondacije koje oni podržavaju (Budi human, Pokreni život, Produži život, Humanost bez granica).

Milica za kraj dodaje i da su u potrazi za moderatorima.

„Imamo 120 i fali nam još najmanje toliko. Svi koji su zainteresovani da pomognu u vođenju grupe s te druge stane mogu da kontaktiraju nas administratore preko FB strance Budi human – Humanitarne licitacije.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram