Marina otkriva zašto su i mameći profili nekad toksični

Njena priča 31. avg 202119:52 > 01. sep 2021 11:20
Marina Malinovic
Marina Malinović Foto:Privatna arhiva

Marina Malinović je vlasnica i kreatorka Instagram profila @uradi.sama.mama. Majka je dvoje dece i korisnim trikovima i savetima želi da olakša svakodnevicu svake mame na Balkanu, što i uspeva. I to ne samo mamama.

Marina ima skoro 29 hiljada pratilaca na Instagramu i njen vrlo kreativan sadržaj privukao je pažnju i meni, koja nisam majka. Bavi se raznim temama od uređenja kuće, nege cveća, raznih domaćih recepata, ali i razmenjivanjem saveta o roditeljstvu sa drugim majkama.

„Iskreno ideja je došla skroz spontano. Stalno sam nešto seckala i pravila. I onda sam pomislila šta me košta da podelim svoje ideje sa drugim ženama. Možda nekome budu od koristi. Kako su velikom brzinom pratioci dolazili i kako sam dobijala sve više pozitivnih reakcija rešila sam da ne odustajem – čak šta više to mi je bio vetar u leđa da što više radim na novim stvarima”, kaže Marina.

Nije svakidašnje baš da vidimo mamu sa bušilicom, testerom i ostalom opremom prosečnog stolara, ali Marina čini da svaki DIY zadatak deluje i više nego lako. Kako kaže, ljubav prema ‘majstorisanju’ nasledila je od svog dede.

„On je jako voleo da se bori i da napravi sve što je mogao sam. I tako sam ja kraj njega kao dete kuckala, šrafila i testerisala. Imao je bušilicu koja je bila tako bučna i strašna ali sam opet bila fascinirana njom i jedva čekala da je jednog dana ja uzmem u ruke.”

Kod roditeljstva ništa nije crno i belo

Osim što se bavi majstorisanjem, ova 32-godišnja mama deli svoja iskustva roditeljstva poput dva carska reza i dojenja, kao i kako se nosila sa gubitkom trudnoće. Svoju priču deli u nadi da će nekome od njenih pratiteljki značiti. Želja joj je da njena zajednica bude mesto gde će se svi osećati sigurno da podele svoja iskustva, ma kakva ona bila, te da kako kaže, sve zajedno iz njih izađu još jače.

„Deljenje svog ličnog iskustva je mač sa dve oštrice pogotovo danas kada je nasilje na društvenim mrežama uzelo velikog maha… I naravno nismo svi istog mišljenja ali volim kada uđemo u diskusije i iznosimo i preispritujemo svoje stavove. Nemamo svi iste informacije i ako ću podeliti nešto što će nekome pomoći na neki način ja ću biti presrećna.”

Smatra da je veoma važno da mame budu umrežene i da međusobno razmenjuju razne savete. Ipak je mnogim ženama mnogo lakše da učestvuju u diskusiji anonimno, gde su pošteđene osuđivanja.

Iako su neke od tema kod nas i dalje tabu i o njima se šapuće, Marina radi na radi na stvaranju realne slike o roditeljstvu i životu svake majke, gde nije sve ni sjajno ni bajno. Posebno što je uplovila u svet mama-influenserki koje ‘posao’ majke predstavljaju kao bajku u kojoj one nikada nisu umorne i roditeljstvo im nikada ne pada teško.

„Sve više je zastupljeno isticanje pojedinca kao superijornijeg, kako bi se druge mame osećale manje vredno. Kod roditeljstva ništa nije crno i belo. Iz tog razloga ne pratim previše mamećih profila. Jer prosto nisu realni. Stvaranje iskrivljene slike roditeljstva jako loše utiče na nove mame”, kaže Marina i nastavlja: „Odgoj bez digitalnih uređaja, samo organskom ishranom i forsiranje dojenja samo otežava možda već tešku situciju u kojoj se neka mama nalazi.”

Ipak kako kaže, samo mama zna kako je to kad noću sklopi oči i kad želi da može više.

„A deci u stvari samo trebamo mi i naša ljubav. I to se često zaboravi.”

A kada ova mama pronalazi vremena za sebe?

„Nekada je jako teško da dođem do svojih 5 minuta. I onda umesto da uzmem malo vremena za sebe nađem još neku obavezu. Jer zašto da ne. Volim da učim nove stvari pa tako kada se Noa rodio imala sam veliku želju da mu izheklam ćebe. Ali naravno nisam znala da heklam. Teško je išlo ali sam naučila tako što sam gledala razne YouTube videe – ne bi verovali na kineskom, ruskom i turskom, dok je on sisao. Dokaz da sve što želite možete čak i pored dvogodišnjakinje i novorođenčeta.”

Osim što sa nama deli hakove koji njoj olakšavaju život i hrabro priča o svojim iskustvima, voli subotom da ide na pijacu polovnih stvari. Vreme za nju su ili odlazak kod fizera ili jednostavno kupka u sred dana – što je skoro svakoj mami luksuz u kojem treba da uživa kada god ima priliku.

***
Bonus video: Dan majke trojki

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram