Manekenka koja je razbesnela katoličku crkvu i desničare

Anja Rubik
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Njen predlog poljskom ministru prosvete da se u tamošnje škole uvede seksualno obrazovanje nije naišao na razumevanje, čak joj nije stigao ni odgovor nadležnih. Ipak, to je bilo dovoljno da manekenka Anja Rubik u svojoj rodnoj zemlji bude proglašena za osobu koja na nedoličan način predstavlja Poljsku u svetu i da razbesni katolike i crkvu.

Anja Rubik je nepoželjna u Poljskoj. Rigidni katolici u toj državi su joj zamerili inicijativu da se deca seksualno edukuju.

„Kad mislim o sopstvenim iskustvima, počela sam kad sam imala sedam ili osam godina. Igrala sam se sa svojim medom. Ne sećam se ničeg drugog iz tog perioda. Samo mede“, rekla je Anja u jednom videu na Jutjubu.

Pošto njen predlog zvaničnicima nije urodio plodom, napravila je niz videa kojim, kako kaže, prikazuju „sve što treba da znamo, ali se stidimo da pitamo“. Teme su razne, i sve su i dalje tabui u konzervativnoj Poljskoj, a uključuju matrurbaciju, seksting, prava homoseksualaca, seksualno prenosive bolesti i ženski orgazam. Ime tog Jutjub kanala je Sexedpl.

Anja je napisala i bestseler knjigu nemenjenu školskoj deci koja je vodič „kroz stvari koje se previše često guraju pod tepih“, ali je to štivo zabranjeno u mnogim poljskim školama.

U jako religioznoj Poljskoj, gde je uloga seksualnog obrazovanja (kad ga uopšte ima) da pripremi mlade na porodični život, pristalice desničara su optužili Rubik za seksualizaciju dece i promovisanje bluda.

Anja Rubik
Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia

Anja je rođena u Žešovu, ali godinama živi na relaciji Njujork- Pariz. Prošle godine poljsko izdanje časopisa Vogue odalo je počast ženama koje se bore za povlačenje konzervativnog zakona o abortusu, na naslovnici je bila baš ona, a pozirala je vezana grimiznom tkaninom potpuno obnažena. Rubik je objavila naslovnicu na sopstvenom Instagramu, nazvavši je jednom od „najvažnijih i najličnijih naslovnica i portreta u karijeri“.

Anja Rubik
Foto: Daniele Cifala / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Pravo žene da bira je lakmusov test za zdravo, progresivno društvo. Ovaj trenutak će uticati na poljsko društvo u narednim decenijama. Država ograničava žene potpunom zabranom pobačaja i ograničavanjem njihovih reproduktivnih prava. Reproduktivna prava su ljudska prava, garantuju slobodu odlučivanja o našem životu, našim telima, našem zdravlju i našoj sudbini“, napisala je tada manekenka.

Anja Rubik
Foto: @fotokibit / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Rubik je godinama bila u vezi sa srpskim modelom Sašom Kneževićem.

Anja Rubik
Foto: BW BO / The Photo One / Profimedia

Verili su se pred Božić 2010. u Beču i venčali su se na leto 2011.

Anja Rubik
Foto: – / Wenn / Profimedia

Pre šest godina Anja je potvrdila da su se razišli, a kasnije su se i razveli.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda