Ko je zanosna Egipćanka kojoj je Makron sinoć poljubio ruku

Fara El Dibani, Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Makron je sinoć poljubio jednu ženu na sceni - i svi se pitaju ko je ona.

Nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron održao pobednički govor u čast svog reizbora, i to kao prvi kome je to uspelo nakin 2002. godine, na sceni mu se pridružila egipatska operska pevačica Fara El Dibani.

Odevenu u tamnocrvenoj haljini bez bretela, El Dibani je na bini Champ de Mars dočekao predsednik, koji ju je poljubio u ruku.

Fara El DIbani, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Ona je potom otpevala francusku himnu, sa Ajfelovom kulom u pozadini. Predsednik Makron i njegova supruga Brižit ostali su na sceni sa Farom dok je pevala i nisu krili svoje emocije.

Ko je Fara El Dibani?

Fara El Dibany je Egipćanka rođena u Aleksandriji. Trenutno je deo Pariške operske kuće, a 2019. godine osvojila je nagradu “Prix Lyrique de l’AROP” za najbolju opersku pevačicu ove kuće. Važno je istaći i da je ona prva egipatska pevačica i prva žena iz arapskog sveta koja se pridružila Pariškoj operi.

Fara El Dibani, Foto: AMMAR ABD RABBO / AFP / Profimedia

Mediji je nazivaju ambasadorkom francuskog jezika, a bori se i za prava žena. 2021. održala je koncert u znak podržavanja ravnopravnosti između žena i muškaraca za Forum o jednakosti generacija u Parizu. Prema biografiji njene opere National de Paris,ona se kao mlada operska pevačica pridružila Umetničkom centru Aleksandrijske biblioteke 2005. godine.

Tečno govori arapski, engleski, nemački, francuski i italijanski.

Održala je solistički nastup u Dubai operi u martu 2020, nekoliko dana pre nego što je pandemija zatvorila pozorišta i opere širom sveta.

„Opera je trenutno u teškom stanju… Nije normalno da mi operski pevači radimo ovu virtuelnu stvar, mi pevamo uživo“, rekla je Fara za Vogue Arabia 2020. godine i dodala je „Želim da koristim svoju umetnost – bez obzira kakva je – da se povežem sa ljudima. Želim da ljudi vole operu i da je traže ili slušaju iz drugačije perspektive.”

Fara El Dibani, Foto: Ammar Abd Rabbo / AFP / Profimedia

Ranije ovog meseca, El Dibani je odlikovana francuskim Ordenom umetnosti i književnosti (Ordre des Arts et des Lettres) kao vitez, medaljom koja priznaje značajan doprinos u oblasti umetnosti.

***

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram