Moderne srpske domaćice Uskrs slave potpuno drugačije od svojih baka

uskrs
Foto:Shutterstock

"Za doručak pita od pečuraka, a u nedelju za prazničnu trpezu će na meniju biti dostava."

Pre neki dan sam sedela sa prijateljicama na piću i, među mnogobrojnim tračevima, rešile smo malo i da raspredamo o Uskrsu i šta nam je činiti sada kada smo sve mlade, slobodne i ostvarene žene (čitaj: zarobljene među dedlajnovima na poslu).

Da li će ove godine biti ručka i velike uskršnje gozbe ili će se ceo dan jesti pita od pečuraka iz pekare, a u nedelju će se naručiti brza hrana, da se praznično počastimo?

Da li je sada stvarno sve na ženi u ovom 21. veku?

Pošto smo se, makar donekle, izborile za jednakost među polovima, ispada da jeste, odnosno da je ta jednakost više prevalila u korist ovog drugog pola, a mi kao po običaju izvukle deblji kraj. Sada pored toga što je dobro da se ostvarimo kao majke i domaćice, bilo bi poželjno i da radimo, pa da odmah posle posla trčimo da ofarbamo jaja i pripremimo trpezu za nedelju.

Uskršnja jaja Foto:Privatna arhiva

Jedna od devojaka sa kojima sam pričala mi je rekla da će ove godine samo uspeti da na Veliki petak ofarba jaja.

„Znaš kako, ja radim za ove praznike i stvarno nemam vremena. Živim sama u Beogradu i ofarbaću par jaja čisto onako, zato što je tradicija. Nemam vremena ni da odem da posetim moje zbog posla, tako da ću Uskrs provesti ili šetajući psa ili na nekoj kafi sa drugaricom, a što se tiče praznične klope, na mom meniju će ove godine biti dostava hrane,“ kaže kroz smeh Jovana i dodaje da bi bilo dobro da za Uskrs važi isto pravilo kao i za Božić – da će onaj ko radi na taj dan imati para i sreće tokom cele godine.

Milica mi je rekla da se raduje jer ove godine za Uskrs i Prvi maj planira da bude van kuće.

„Mi putujemo u petak, idemo u Kragujevac kod dečkovih roditelja. Tako se radujem što ću biti van kuće i što ništa neću morati da spremam i radim, ne moram ni jaja da ofarbam, a praznik ću provesti u krugu porodice. Nadam se da ćemo se dobro najesti i odmoriti jer je i meni i momku odmor preko potreban i baš smo srećni što su nam se ovi slobodni dani poklopili. Inače bi nam trpeza za Uskrs bila dostava, pošto sam dosta vešta domaćica – jedva jaje umem da ispržim. “

Uskršnja jaja Foto:Privatna arhiva

Međutim, u društvu je bilo i onih koje se raduju da za se oprobaju u pripremanju hrane za prazničnu trpezu.

„Ja baš jedva čekam, dobila sam tri slobodna dana tako da ću moći lepo da se posvetim ovogodišnjem Uskrsu. Volim da farbam jaja, tako da sam nabavila dosta materijala da se oprobam različitim tehnikama, a videla sam i dekupaž jaja na Instagramu, pa ću i to da probam. Za nedelju sam smislila da napravim pravi uskršnji ručak. Umesiću pogaču koju je pravila moja baba, napraviću neke rolnice sa susamom, salatu sa kukuruzom, a za glavno jelo će biti rolovana svinjetina. Napraviću nam i čizkejk da se dečko i ja zasladimo posle ručka, tako da mislim da će sve da ispadne super, “ rekla mi je Kristina.

Nevena je sa mnom podelila svoju porodičnu tradiciju koju neguje već neko vreme i kojoj se baš raduje,

„Tradicionalno idem kod mojih u Dolovo. Na Veliki petak sa mamom da idem da tražim biljke koje koristimo u oslikavanju jaja, a kad sve skupimo i vratimo se iz šetnje, pravimo pravo porodično slikanje po jajima koje organizujemo svake godine. Sumnjam da bih spremala bog zna šta da ne idem kod roditelja.“

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram