Tehnike za farbanje jaja bez farbe: Dekupaž, šljokice, washi

farbanje jaja
Uskršnja jaja Foto:Shutterstock

Sve popularnija metoda ukrašavanja uskršnjih jaja je - bez farbe.

Za sve one koji ne vole da prljaju ruke farbom, tu su super ideje za ukrašavanje uskršnjih jaja bez klasičnog bojenja.

Šljokice

Ako biste atraktivna šljokičava jaja, potrebno je da skuvate jaja, da pripremite kartonske čaše, pliće, lepak i jestive šljokice u raznim bojama.

U svaku čašu pomešajte lepak i šoljokice, te ubacite po jedno jaje u svaku šoljicu. Možete da za svako jaje koristite šljokice različitih boja.

Okrećite jaja tako da budu cela premazana, a možete i da ih umočite samo dopola. Ostavite jaja uspravno u šolji dok se lepak ne osuši. Potom jaja prebacite na papir da se do kraja dobro osuše.

Zrnevlje

Za ovu zanimljivu tehniku ukrašavanja jaja trebaće vam papirne čaše, zrnevlje pasulja, leblebije ili pirinča, boja za hranu, belo sirće i, naravno, tvrdo kuvana jaja.

Svaku šolju napunite otprilike do četvrt žitaricama, a zatim dodajte 10 do 15 kapi boje za hranu, pa promešajte. Ako se smesa previše zgusne, dodajte kap sirćeta ili još malo boje. Onda lagano ubacite jaja u čaše i promešajte da biste stvorili zanimljive šare. Ostavite jaja osuše na dasci ili papiru.

Markeri

Korišćenje markera za ukrašavanje uskršnjih jaja je odličan način da dodate boju jajima – bez upotrebe boje. Da se boja na ljusci ne bi razmazala, nemojte koristiti markere direktno. Umesto toga, napravite dizajn po želji na vlažnoj maramici za bebe.

Zatim umotajte maramicu oko jajeta i pričvrstite gumicom. Kako se maramica bude sušila, boje sa markera će se preneti na ljusku jajeta. Savet plus je da koristite flomastere koji su jestivi.

Washi trake

Washi trake, poreklom iz Japana, liče na obične samolepljive trake, ali one su u različitim bojama, pa su idealne za ukrašavanje uskršnjih jaja.

Obično se prave od prirodnih vlakana, što je dobro jer jaja posle ukrašavanja treba i pojesti.

Kuvajte prvo jaja oko 20 minuta i dobro ih osušite. Za ukrašavanje najbolje uzmite svetlucave i raznobojne washi trake jer će rezultat biti lepši.

Iseckajte ih po želji, oblikujte, istražujte desene i oblike.

Zalepite na jaja i to je sve.

Dekupaž

Potrebno vam je nekoliko zanimljivih salveta, voda, četkica za bojenje i lepak.

Možete kreirati jednostavan, a opet savršen dizajn na svojim kuvanim jajima koristeći isečene delove salveta. Mogućnosti su beskrajne.

Prvo, odsecite delove salvete koje želite da prilepite na svoja jaja. Pritom, ne morate da brinete o tome koliko je isečen deo precizan jer možete da neke delove jaja ostavite otkrivene.

Pomešajte tri dela lepka sa jednim delom vode. Četkicom za farbanje nanesite lagani premaz mešavine na jaje. Nežno pritisnite isečenu salvetu na jaje. Zatim još jednom pređite premazom. U zavisnosti od debljine vaših salveta, možda će trebati da jaja ostavite da se dobro osuše, a potom nanesete još jedan sloj.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram