Kako je Vesna Vulović preživela pad aviona s 10.000 metara

Vesna Vulović, stjuardesa, preživela pad aviona
Vesna Vulović Foto: Goran Srdanov

Vesna Vulović je bila stjuardesa u avionu Douglas DC-9 Jugoslovenske avio-kompanije koji se 26. januara 1972. srušio među planinama u Čehoslovačkoj. Svih 27 ostalih putnika i članova posade je poginulo, osim Vulović, koja je čudom uspela da preživi.

Prema istražiteljima, stjuardesa je bila zarobljena među kolicima s hranom u repu aviona dok je padao na zemlju. Rep je pao u šumovit i snegom prekriven deo planine, te se smatralo da je to ublažilo udar i pomoglo joj da preživi.

Vesna Vulović, stjuardesa, preživela pad aviona
Vesna Vulović Foto: Goran Srdanov

Vesnu je spasao Bruno Honke, šumar koji je čuo kako vrišti u mraku dok su delovi aviona padali oko nje.

Po dolasku u bolnicu stjuardesa je pala u komu iz koje se probudila nakon 10 dana. Imala je frakturu lobanje, dva zgnječena pršljena i slomljenu karlicu, nekoliko rebara i obe noge.

„Bila sam slomljena, a doktori su me ponovo sastavili. Niko nikada nije očekivao da ću ovako dugo živeti“, rekla je za New York Times 2008. godine.

Pad je Vesni doneo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda 1985. godine za najveći pad koji je čovek preživeo bez padobrana.

Stjuardesa je bila privremeno paralizovana od struka naniže zbog pada, ali se vremenom skoro potpuno oporavila i vratila na svoje radno mesto.

Spektakularna priča o preživljavanju donela joj je status slavne ličnosti u Srbiji, gde je svoju slavu iskoristila za političke ciljeve.

Otpuštena je s posla u avio-kompaniji 1990. godine nakon što je učestvovala u protestima protiv tadašnjeg vladajućeg režima, ali je izbegla hapšenje, prenosi klix.ba.

„Ja sam kao mačka, imala sam devet života. Ali ako nacionalističke snage u ovoj zemlji prevladaju, srce će mi prsnuti“, rekla je za New York Times.

Nastavila je da se bori protiv nacionalizma i u narednim decenijama, a preminula je 2016. godine u 67. godini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Svetske zvezde u Pirelijevom kalendaru kroz objektiv Brajana Adamsa