Kako je biti Mirjana Marković u Srbiji

Njena priča 06. jul 202120:29 > 20:35
Mirjana Marković
Foto: Privatna arhiva

Kako izgleda život književnice i istoričarke Mirjane Marković iz Sremske Mitrovice, s obzirom na međunarodnu poternicu njene imenjakinje? Iako je nekadašnja supruga Slobodana Miloševića, Mirjana Mira Marković umrla pre malo više od dve godine, naša sagovornica i dalje nailazi na probleme. O nevoljama sa imenom, razgovarale smo sa Mirjanom za Zadovoljna.rs.

Neposredno nakon dolaska Slobodana Miloševića na vlast, u Mirjaninom okruženju počele su da padaju šale zbog njenog imena. U početku su to bila zafrkavanja na račun cveta u kosi, a zatim pitanja  – gde joj je Sloba. Mirjana Marković je imala nevolje sa imenom i dok je njena imenjakinja bila još živa, ali iznenađujuće je što se i dve godine nakon njene smrti naša sagovornica i dalje susreće sa raznim problemima.

„Neverovatno ali istinito, i dalje imam problem zbog toga što je nekadašnja supruga Slobodana Miloševića na Interpolovoj poternici, te se moje ime i identitet proveravaju. Logično je da se posle smrti onoga ko je na poternici ime briše, međutim u ovom slučaju očigledno nije tako. Neposredno posle Mirine smrti putovala sam u Podgoricu avionom i na aerodromu je išla provera mog imena, pošto do brisanja nije došlo”, istakla je naša sagovornica.

Mirjana Marković
Foto: Privatna arhiva

Mira Marković je i dalje na Interpolovoj poternici

S obzirom na situaciju protekle godine, Mirjana nije putovala, te se nije susretala sa tim problemima sve do juna ove godine kada su joj prijatelji iz Italije poslali paket. Kurirska služba tražila je fotokopiju njenog pasoša kako bi potvrdila svoj identitet. Učinila je to i na njeno pitanje zašto je proveravaju dobila je odgovor da se Mirjana Marković i dalje nalazi na Interpolovoj poternici. Obratila se Ministarstvu unutrašnjih poslova u želji da se ovaj problem nekako reši, međutim rečeno joj je da oni ne mogu da joj pomognu, te da se obrati Kancelariji za Interpol.

„Ono što mi se kao građaninu Republike Srbije nameće kao logično pitanje ako je sve uređeno procedurama, zakonima, i ako je sve transparentno, zašto se dešava nešto ovako.  Ipak ovakve situacije  izazivaju i određen stres koji je nepotreban i čovek se oseća kao da je u začaranom krugu odgovora kao što su: ‘Ne možemo da vam pomognemo, pitajte nekog drugog i ne znamo telefon odgovorne osobe i službenog lica koje može da vam pomogne’, a nema ga ni sajtu, kao ni broj telefona Kancelarije za Interpol, jer nije prijavljen u bazi podataka.“

Pokušala je i u policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici da dođe do broja telefona, međutim ništa od toga. Policijski službenik Odeljenja za potrage bio je u čudu da ima problem zbog Mire Marković tvrdeći da mu nije logično da se to dešava. Odavno nije logično, ali problem je evidentan. Zamolila je da se njeno ime proveri u bazi podataka, da možda ne postoji neki dosije ili nešto što bi stvaralo problem iznova i iznova.

„Saopštio mi je da je sve u redu. Mislila sam da zbog slučaja iz 2003. godine kada sam u vreme vanrednog stanja i akcije ‘Sablja’ smenjena sa mesta direktora jedne lokalne škole uz prisustvo šest policajaca, tadašnjih vladajućih političara jer nisam bila član ni jedne političke stranke, možda postoji nešto što je evidentirano u policijskoj upravi, a da ne znam za to.“

Inače je u vezi sa celim slučajem dobila presudu Vrhovnog suda Srbije, koja nikad nije sprovedena.

Zanimljivo je bilo jednom prilikom kada susrela sa čovekom iz njenog grada koji se zove Slobodan Milošević, te je bio u neverici čuvši njeno ime i oboje su prasnuli u smeh. Još zanimljivije je da je ima dodirnih tačaka i sa knjigom autora Gojana Pajića o istoimenom nekadašnjem predsedniku.

„Recenzent sam knjige ‘Slobodan Milošević neka druga priča’ Gorana Pajića i među prvima sam pročitala rukopis. Zamislite koja slučajnost, da moja malenkost bude u vezi sa pričom u kojoj se pominje delić života Mirjane Mire Marković. Ko zna možda bi bilo baš zanimljivo da ja jednog dana napišem nešto o njoj“, kaže autorka romana „Dug“ Mirjana Marković.

I kako je to u stvari kada se u Srbiji zoveš Mirjana Marković veselo nam je opisala: „Sjajno! Iskreno ja se u svojoj koži osećam i te kako dobro, mada eto, ima momenata kad nije ni malo zanimljivo što me porede sa Mirjanom Mirom Marković.“


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram