I Nina je prijavila čoveka koji joj je tukao sestru – i naučila gorku lekciju

Nina Stojaković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Policija ne radi svoj posao, jasna je Nina Grbović.

U godini u kojoj su ubijene 23 žene u Srbiji, dan nakon intervjua serijskog silovatelja u kojem je poručio da se ne kaje, Una Kablar, srpska influsenserka, javno je objavila povrede koje je njenoj sestri naneo muž.

Slično iskustvo doživela je odbornica u Skupštini grada Beograda, Nina Grbović, iz Pokreta slobodnih građana, koja je krajem prošle godine takođe javno objavila da je njenu sestru tukao reper Uroš Radivojević, poznatiji kao Numero.

Nina Grbović je za Zadovoljna.rs otkrila kakav je bio epilog slučaja njene sestre, zašto je uopšte odlučila da sa tim slučajem izađe u javnost, ali se osvrnula i na protest žena u Beogradu, kojem je i sama prisustvovala.

Nina Stojaković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Zašto policiji pretimo medijima“

„Poštovani policajci i inspektori iz stanice Milana Rakića, sada se direktno vama obraćam. Moja sestra je juče došla kod vas sa punim poverenjem i vapajem da joj pomognete, a vi ste je poslali kući uz savet da nema dokaze da ju je tukao i da ide kući i proba da zaboravi. Nakon što sam vas javno prozvala zbog toga što devojci niste pomogli i nakon što se ime vaše stanice policije našlo u medijima, dali ste sebi za pravo da je zovete na telefon i žalite se što sam to uradila“, to je objavila Nina Grbović u decembru prošle godine, nakon što je njena sestra doživela nasilje.

Nakon Nininog javnog istupa, Uroš Radivojević je priveden.

Danas, kada je Una Kablar uradila slično i objavila nasilje koje je doživela njena sestra, Nina kaže da je sigurna da su obe ispravno postupile.

„To je bilo najbolje što sam mogla da uradim u tom trenutku i uopšte se ne kajem što sam to uradila. Verujem da se ni Una neće pokajati. Ono što razlikuje moj i njen slučaj je to što je nasilnik koji je tukao njenu sestru iz bogate porodice. To dosta komplikuje slučaj, jer znamo kolika je korupcija u našoj zemlji i jako me zanima da vidim kako će se to završiti. Očekujem da to neće proći nekažnjeno, jer je pritisak javnosti dobra stvar. Ovo je otišlo predaleko, mnogo ljudi zna za to i neće moći da se izvuče. Mogu samo da joj poželim puno sreće, živaca i stomaka za sve kroz šta će prolaziti – ali je najbitnije da je njena sestra dobro i da je sklonjena od nasilnika“, govori Nina za Zadovoljna.rs.

Ona podseća da, kada je njena sestra napadnuta, nije odmah izašla u javnost – već tek nakon skandaloznog postupka nadležnih tela.

„Moja sestra je prvo prijavila policiji, gde je dočekana kako je dočekana. Onda je sledeći logičan korak bio da idemo u javnost. Vrlo često čujem priče da je dovoljno policiji zapretiti medijima i tek onda oni počnu da rade svoj posao“, ističe Nina.

Nina Stojaković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Političarka podvlači da ju je iskustvo naučilo da institucije vrlo dobro rade svoj posao pod pritiskom javnosti.

„Nažalost, ne bi trebalo tako da bude, ali tako je. Zato žene ne bi trebalo da se libe toga, jer ih javnost na neki način čuva, zato što ne može ništa nepredviđeno da im se dogodi a da niko ne zna. Nažalost, u našoj zemlji je tako“, kaže nam.

Što se tiče slučaja Ninine sestre protiv Uroša Radivojevića, otkriva nam da su do sada saslušani svedoci obe strane, ali i da je Radivojević u jednom trenutku pušten iz pritvora.

„Naknadno smo saznali da je bio pušten na mesec dana zimus, ali ga je tužiteljka vratila u pritvor zbog postojanja mogućnosti da će uticati na svedoke. Tužilaštvo traži kaznu od 18 meseci zatvora, što je naravno malo, a problem je i što kad presude tih 18 meseci, od toga se oduzima vreme provedeno u pritvoru“, priča Nina.

Nina Stojaković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ponižene su žrtve nasilja“

Nina Grbović je juče bila na protestu ispred redakcije Informera, koji je organizovala „Ženska solidarnost“, nakon intervjua sa serijskim silovateljem.

„Izašla sam sa sednice Skupštine na protest i primetila da niko iz vladajuće strukture nije izašao da podrži žene, a niko im ne bi zamerio što su napustili sednicu na 15 minuta, makar simbolično. Što se Informera tiče, zgrožena sam, ali nisam iznenađena jer znam kojom vrstom novinarstva se bave. Žao mi je zbog cele priče koju smo imali ove godine s ‘Nisam prijavila’ akcijom jer će žene sad biti još više obeshrabrene da prijave nasilje. Kada se vi odlučite na tako hrabar potez, a sutradan osoba koja vas je silovala dobija prostor u medijima, možete samo da se osetite poniženo“, uviđa Nina.

„Informer je tim svojim potezom ponizio sve žene, a posebno one koje su nekad imale nesreću da dožive takvu vrstu traume. Nadam se da će to biti sankcionisano“, dodaje.

Nina Grbović poziva institucije da rade svoj posao, ali ističe i da je ključ za zdravije društvo i bezbednije okruženje u vaspitanju I obrazovanju.

„Imamo veliki problem što su devojčice, devojke i žene vaspitane na taj način da ako su baba i mama trpele, treba i one. Samo kontinuiranim radom sa decom, i to ne samo s devojčicama, nego i sa dečacima, kao i pričama o ravnopravnosti, možemo na duge staze nešto da postignemo. Ali, ništa to ne može da se desi bez saradnje institucija. Džaba vam što imate osvešćene žene, koje nemaju gde da prijave nasilje“, zaključuje Grbović.

***

BONUS VIDEO: Protesti i sukobi u Teheranu zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram