Heroine Osmog marta: Ko su žene koje nas svaki dan inspirišu

Foto: Promo/Privatna arhiva/Vladislav Mitić, Dragan Mujan, Goran Srdanov/Nova.rs

Međunarodni dan žena, 8. mart, prilika je da se podsetimo heroina koje nas svojim postupcima i stavovima svakog dana inspirišu da nastavimo borbu naših prethodnica. Na listi su poznata imena javnog života Srbije, ali nismo zaboravili ni naše majke, sestre, tetke, strine, bake, koleginice, mentorke, šefice, komšinice, poznanice, koje iz dana u dan opstaju i napreduju u okruženju nimalo prijatnom za žene.

Hrabost, istrajnost, znanje, borbenost – sve te osobine krase žene iz Srbije koje nas inspirišu. Položaj žena u srpskom društvu u gotovo svakoj sferi jeste prepun stvari koje valja popraviti i izmeniti.

A ove žene neumorno rade na tome, kako bi svaka sledeća generacija devojčica odrastala u nekom boljem svetu.

Milena Radulović, Iva Ilinčić, Danijela Štajnfeld

iva ilincic danijela stajnfelid milena radulovic
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Zoran Lončarević/Nova.rs/Festival evropskog filma Palić/Promo

Tri žene koje su smogle snage da javno, pod svojim imenom i prezimenom, razotkriju seksualne nasilnike. A za to treba baš mnogo hrabrosti, kada znate da će vas pola zemlje optužiti da tražite slavu, da imate skrivene motive. Kada znate da su nasilnici „ugledni“ ljudi sa velikim imenima i bezbroj prijatelja u svim porama društva.

Zahvaljujući njihovoj odvažnosti, Petničarke su podigle svoj glas, a onda i Nina Stojaković, pa su tako sklonile predatore iz naučnih ustanova, ali i iz javnog života.

Marija Lukić

Foto: Nemanja Jovanović

U svakoj prilici treba odati priznanje Mariji Lukić, koja je uspela da na sudu dobije pravdu za seksualno i psihološko nasilje koje je dve godine trpela od Milutina Jeličića Jutke. Da li je tri meseca zatvora na koje je osuđen gradonačelnik Brusa pravda, pitanje je za sebe. Ali je Marija pobedila, uprkos pritiscima male sredine i prljavoj kampanji tabloida. Tako je zatrla put za mnoge žene u narednim godinama.

Dejana Stošić

Dejana Stošić Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Nakon što je Nina Stojaković javno optužila repera Numera za zlostavljanje njene sestre, nakon čega je protiv njega pokrenut krivični postupak, aktivistkinja Dejana Stošić napravila je malu žensku onlajn revoluciju. Pokrenula je hešteg #NisamPrijavila, a uskoro je desetine hiljada žena opisalo nasilje koje su doživele, kao i razloge zbog čega su o nasilju ćutale. To je neverovatno važno za sredinu u kojoj se žrtva po pravilu okrivljuje za zločin koji je trpela.

Milica Filipović

Foto: privatna arhiva

Milica Filipović iz Šapca smogla je snage da javno objavi svoju horor priču iz „Narodnog fronta“ – a tako je inspirisala mnoge žene da takođe podele svoje priče o akušerskom nasilju. Dovoljno je uradila time što je mnoge majke navela da shvate da ono što im se dogodilo nije u redu, nije normalno i nije ljudski. Sada je formiran i pravni tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja. U zemlji koja stalno bruji o natalitetu, vreme da majke prestanu da se tretiraju kao životinje.

Marinika Tepić

Foto: Filip Krainčanić

Bez obzira na vaše političke stavove, zamislite koliko hrabrosti treba da odete u grad kojim godinama suvereno vlada jedan čovek, i baš na tom mestu ga optužite za pedofiliju! Detalji koje je Tepić tada iznela o Draganu Markoviću Palmi su možda i najuznemirujući skandal u Srbiji prošle godine. Marinika i dalje osvaja prostore slobode za sve žene u politici.

Lepa Brena

Foto: Dragan Mujan

Zahvaljujući dokumentarcu „Ona se budi“, imali smo priliku da čujemo stavove Lepe Brene o rodnoj nejedanakosti, a tako smo otkrili da i jedna veoma uspešna žena poput, nje deli istu borbu sa bilo kojom drugom Srpkinjom. Lepa Brena je ime koje istrajava decenijama, postala je deo našeg kulturnog identiteta, a pored toga je i uspešna biznismenka.

Gordana Vunjak Novaković

Foto: Promo

Gordana je najuspešnija srpska naučnica u svetu, koje je prošle godine nagrađena Evropskom nagradom za pronalazače. Takođe je prva Srpkinja koja je postala članica Nacionalne akademije inženjerstva SAD. Bavi se kompleksnim svetom bioinženjeringa. Tokom svoje naučne karijere, dala je ogroman doprinos inženjerstvu tkiva, jednom od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života. Deo je tima koji predvodi istraživanje o regeneraciji teško oštećenih pluća za transplantaciju, a to je samo segment oblasti kojima se bavi.

Anita Mančić

Foto: Goran Srdanov

Maestralna glumica i neustrašiva aktivistkinja, Anita je u prvim redovima ekološke borbe u Srbiji. Borbe od koje zavisi kakav ćemo vazduh udisati za par godina. Ona je razumela da je sada važno da i voljena TV i filmska lica građanima ukažu šta je cilj ekoloških protesta. Zato je bez dileme postala simbol ustanka koji čak prevazilazi politiku, a tiče se zajedničkih dobara bez kojih dostojanstven život neće biti moguć.

Jelena Milovanović Bruks

Jelena Bruks Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Mnoge sportistkinje nam pokazuju da žene mogu sve, ali izdvojili bismo košarkašicu koja nam je pokazala da zaista ima supermoći. Ona je samo tri meseca nakon porođaja odlučila da zaigra za reprezentaciju Srbije – a tako je nastala moćna slika kada je svog sina držala u naručju na terenu. Jelena nam je pokazala koliko snage ima svaka žena i da ograničenja ne postoje.

Jelena Obućina

Jelena Obućina Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Britki um ove novinarke iznova i iznova oduševljava. Njene čuvene najave pokazale su nam kolika je moć sarkazma, humora i dovitljivosti, koja se u medijima retko viđa. Obućina je bastion profesionalnosti i novinarske etike, žena koja je uvek spremna da hrabro istupi – kao i da nas razbudi na najsmešniji način.

Ana Đurić Konstrakta

Konstrakta Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Najzad, umetnica čija je orginalnost pravo osveženje. Mnogi su ponosni što će baš Konstraktina satira o zdravlju predstavljati Srbiju u Torinu. Uz to, jasno je da sebe ne shvata ozbiljno, a opet ima mnogo toga pametnog da nam kaže. Evrovizijska pesma je tek delić njene umetnosti, koja je „Triptihom“ dostigla zrelu fazu. Vredno je napomenuti i da sarađuje sa fantastičnim Majom Uzelac i Anom Rodić.

Treba dodati da bi ova lista mogla biti mnogo duža, jer u našoj zemlji žive i rade neverovatne žene koje stalno pomeraju granice. Srećan nam Osmi mart!

***

Bonus video: Madona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram