Filmska priča o Katinki i njenoj kući u kojoj su živeli svi naši omiljeni likovi

Katinkina filmska kuća Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Čuvena kuća krije zanimljivu priču.

Serije Žikina dinastija, Srećni ljudi, Senke nad Balkanom, spot za Cecinu pesmu Kukavica… Brojna ostvarenja snimana su u jednoj istoj kući u Beogradu. U pitanju je vila na Dedinju, u ulici Mihaila Avramovića 24, poznata kao Katinkina kuća.

Katinkina filmska kuća Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ime je dobila po vlasnici Katinki Milošević.

Izgrađena je daleke 1939, neposredno pred početak Drugog svetskog rata, a podigao ju je šumarski inženjer Jovan Kraljević, Katinkin otac. Za vreme okupacije, u kući su, pored članova porodice Kraljević, stanovala petorica nemačkih oficira, a u toku borbi za oslobođenje Beograda iz dvorišta kuće sovjetska artiljerija je kaćušama gađala Nemce. Potom je u kući boravila partizanska radio četa.

Katinkina filmska kuća Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon oslobođenja, u kući je pored porodice Kraljević stanovalo još devet porodica, koje su useljene usled „viška stambenog prostora”. To je tada bila uobičajena praksa rešavanja manjka stambenog prostora u porušenom Beogradu. Većina novih stanara vremenom se odselila, a poslednji su kuću napustili 2009. godine. U vili je nakon toga ostala da živi vlasnica Katinka Milošević sa sinom Jovanom i njegovom porodicom.

Ona je pre par godina govorila zašto su filmadžije birale baš njen dom za snimanja.

Katinkina filmska kuća Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Kuća im je odgovarala zbog velikog dvorišta za smeštaj ekipe i izdvojenosti od ostalih komšija kao i činjenice da se nalazi relativno blizu centra grada jer je na Dedinju.“

Kako kaže, nijedna ekipa nije bila zahtevna za snimanje, svih se rado seća.

„Bilo je gostiju i noću i danju i po 20 dana. Dozvoljavam ja njima i da dođu u kujnu da kuvaju kafu… A oni su meni donosili ručak na poslužavniku i govorili da sam član njihove ekipe.“

Sve je počelo kada je ranih osamdesetih ova kuća, izdvojena od drugih objekata u mirnom delu grada, sa velikim dvorištem, zapala za oko reditelju Goranu Paskaljeviću koji je tu snimio film Poseban tretman. Potom su u kući snimane scene za seriju Banjica i film Davitelj protiv davitelja. Godine 1985. u dvorištu kuće sniman je film Žikina dinastija — kultna scena sa Dragomirom Bojanićem Gidrom, Markom Todorovićem i Jelenom Žigon i kosačicom za travu.

Iste godine u kući i dvorištu sniman je film Bal na vodi.

Ipak, prva asocijacija na ovu kuću kod većine je serija Srećni ljudi, gde je korišćena kao enterijer kuće Ozrena Soldatovića, kao i serija Gore-dole, gde je predstavljena kao dom porodice Jakšić. U međuvremenu je tu Svetlana Ražnatović snimila spot za čuvenu Kukavicu, a kasnije su tu snimane scene za serije Miris kiše na Balkanu i Senke nad Balkanom.

Kuća ima 500 kvadrata i više od 20 soba, veliki salon za goste, trpezariju i pet kupatila. U jednom delu vile nalazi se soba opremljena u takozvanom bosanskom stilu. Danas je svojevrsni muzej sa očuvanim stilskim nameštajem i raritetima, kao što su zidani šporet na drva, italijanski frižider iz 1953. i klavir star 130 godina.

U dvorištu iza kuće nalazi se prostrani vrt, na koji se naslanja dvorište Instituta za ortopediju Banjica, a nedaleko odatle je i Vojnomedicinska akademija.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram