Dive koje su ustale protiv Holivuda zbog odnosa prema ženama

prava žena holivud
Foto: Xavier Collin / Avalon / Profimedia, RCF / Everett / Profimedia, Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Nije tajna da su glumice u odnosu na muške kolege znatno manje zastupljene u filmovima, posebno kada su u pitanju glavno uloge, a da sve bude gore prošle godine je taj procentat i dodatno drastično pao. Ipak, mnoge poznate dame su ustale protiv toga, kritikujući Holivud i boreći se za bolje mesto i ispred kamere i iza nje.

Hale Beri

Kad je Hale prvo dobila scenario za film Bruised, videla je da je napisan za 25-godišnju katolkinju iz Irske. Ipak, uspela da je da ubedi producente da ulogu preinače za sredovečnu crnkinju, ali i da joj daju da ona režira film.

Foto: Xavier Collin / Avalon / Profimedia

Na međunaradonom festivalu filma u Torontu Hale je rekla da joj se ideja o režiji javila preko noći i da je osetila da ona to može. Znala je i da će na novom liku raditi više nego ikad, te zato nije želela da sve padne u ruke nekom ko stvari neće videti kao ona.

Meril Strip

Dok se pripremala za audiciju za film Kramer vs. Kramer (koji je baziran na antifeminističkom romanu), osetila je da nešto nije u redu sa glavnim ženskim likom Džoanom i da, ako žele nju da je igra, moraće da preprave scenario, tj. da bolje dočaraju Džoaninu borbu.

Foto: RCF / Everett / Profimedia

Zahvaljujući tome što je Meril imala jaka ubeđenja i duboko razumela Džoanu, dobila je ulogu. Nastavila je da menja i druge stvari, poput monologa da bi ta priča bila bolja, a na kraju je za tu ulogu dobila Oskara, pišu na sajtu buzzfeed.com.

Riz Viterspun

Isprva ona nije želela da bude deo filma Cruel Intentions jer je uvidela da je junakinja Anet previše pod uticajem muške manipulacije. Onda je ipak nedelju dan prepravljala scenario s rediteljem Rodžerom Kamblom i tako od junakinje oblikovala bolje razvijen lik.

Foto: Image Press Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon toga njena misija je postala da se bavi pitanjem zašto su žene u filmu predstavljene na određen način poput Anet.

Dženifer Lorens

Dok je vežbala za film The Hunger Games, Dženifer nije želela da drži dijete da bi igrala Katnis Everdin, već se fokusirala da bude fit i jaka.

Foto: Image Press Agency/Avalon.red / Avalon / Profimedia

„Nikad se neću izgladnjivati zbog uloge. Ne želim da devojčice pomisle – želim da izgledam kao Katnis, pa ću da preskočim večeru“, kazala je Dženifer jednom prilikom.

Bet Dejvis

Daleke 1941. Bet Dejvis je postala prva žena na čelu Academy of Motion Picture Arts and Sciences, ali odustala je od te pozicije dva meseca kasnije jer je upravni odbor želeo da ona tu bude samo figura.

Foto: Everett Collection / Everett / Profimedia

Skoro 40 godina kasnije Bet je izjavila kako su želeli da je kontrolišu jer je bila – žena.

Ketrin Hepbern

Bila je jedna od prvih žena u Holivudu koja je nosila pantalone – i na filmu i van nejga. A tada su pantalone nosili samo muškarci.

Foto: Everett Collection / Everett / Profimedia

O tom njenom „prekršaju“ i dalje živi jedna zanimljiva priča – Ketrin su jednom prilikom u garderobi ukrali pantalone, ali ona nije želela da obuče suknju i hodala je naokolo u vešu – dok joj konačno nisu vratili pantalone.

Džina Dejvis

Posle filma Telma i Luis iz 1991, Džina je verovala da će se stvari promeniti i da će nadalje biti znatno više ženskih likova u filmovima, ali nažalost to se nije desilo. Zato je osnovala Geena Davis Institute on Gender in Media 2004. kako bi istraživala predstavljanje žena na filmu.

Foto: Gael Colliguet / KCS Presse / Profimedia

„Rodna diskirminacija i štetni stereotipi i dalje dominiraju na platnu. To podriva devojke i mlade žene i negativno utiče na njihove težnje da budu lideri u svim sferama života“, kazala je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom