Minja Bogavac: Svi treba da budu feministi i feministikinje

Milena Minja Bogavac Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Milena Minja Bogavac je prošle godine dobila priznanje “Za borbu na daskama koje feminizam znače”, ali za feminizam se bori i na svim drugim poljima. Za Zadovoljna.rs objasnila je šta je za nju feminizam danas.

„Feminizam je društveni, politički, filozofski i umetnički pokret baziran na ideji ženskih prava i rodne ravnopravnosti. To nije stav, već korpus znanja o nejednakoj podeli moći u svetu, iz koje proizilazi potreba za menjanjem patrijarhalne društvene paradigme. Žrtve patrijarhata, nisu samo žene, već i muškarci, deca i posebno – sve manjinske grupe u društvu. Feminizam se uvek bori na strani njihovih prava, protiv svih oblika nasilja, ratova i izrabljivanja“, objašnjava Minja.

Ipak, svesna je izazova koji se nameću feminizmu danas.

„Feminizam danas, suočava se s posebnom pretnjom: kako da ne bude komercijalizovan i upotrebljen, a samim tim i obesmišljen od strane tržišta i svakodnevnih, politikantskih manipulacija. Ako vam se čini da za feminizmom više nema razloga, to samo znači da ste unutar patrijarhalnog sistema privilegovani, na način koji vas sprečava da vidite širu sliku. Dokle god postoji bilo kakav oblik rodno zasnovanog nasilja, feminističke teorije biće nam neophodne da razumemo odnose moći, a prakse da pokušamo da popravimo stanje u društvu. Ili, kako to kaže u naslovu svoje knjige Čimamanda Ngozi Adiči: “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministikinje”. Dokle god u društvu postoji otpor feminizmu, on nam je potreban, kao vazduh i kao osnova znanja o ravnopravnosti i slobodi“, ističe Minja Bogavac.

***
Bonus video: Madona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram