Da li je OK da uspešne žene dele na mreže svoje fotke u kupaćem? Tanja Tatomirović ima odličan odgovor

Foto: Instagram/tanja.tatomirovic

Da li se autoritet gradi ili uništava otkrivanjem sopstvene gole zadnjice?

Tanja Tatomirović je žena koja jako dobro poznajte oblast odnosa s javnošću. Radila je u medijskoj, obrazovnoj, petrohemijskoj i naftno-gasnoj, te informaciono-komunikacionoj i softverskoj industriji na dva kontinenta i u više od 20 zemalja.

Bila je i direktorka komunikacija u Majkrosoftu. U jednoj od svojih objava na Instagramu piše o temi o kojoj se često polemiše u kompanijama, ali i u bolnicama, školama i na svim drugim mestima gde su žene na važnim pozicijama. Objavu prenosimo uz saglasnost Tanje Tatomirović.

„Da li se autoritet gradi ili uništava otkrivanjem sopstvene gole zadnjice i fotografija sa plaže?

Nekoliko godina pre nego što sam napunila 50, a možda i više od nekoliko, kolega iz struke me je kritikovao zbog fotografija s plaže. To nije eksplicitno rečeno, ali očigledno je pitanje morala i običaja da se mi koji smo javno eksponirani, predstavljamo kompaniju ili smo javne ličnosti treba da se uzdržimo od deljenja fotografija sa plaže. Zalasci sunca, talasi, pejzaži su prihvatljivi, ali sve što je u vezi sa vinom, uživanjem u mediteranskoj kuhinji ili čak pokazivanjem pozadine u kupaćem kostimu – može izazvati kritiku struke. Ista ona profesija koja ne čini mnogo da bi naslovi na portalima i u novinama postali pristojniji i manje senzacionalistički.

Pre izvesnog vremena sam u timu koji sam vodila imala diskusiju o tome da li je u redu objavljivati fotografije u kupaćim kostimima i koliko toga treba otkrivati ili ne. Jedan od visokorangiranih menadžera iz iste kompanije objavio je fotografiju na kojoj u tanga kupaćem kostimu jaše ružičastog flaminga u bazenu. Postavilo se i pitanje da li je u redu da zaposlena na juniorskoj poziciji od 25-30 godina objavi svoju fotografiju u izuzetno kratkom šortsu na Instagramu, na svom privatnom nalogu.

Kada sam imala 26-27 godina i radila u srednjoj školi sa uglavnom muškim učenicima, izbegavala sam da idem na lokalni bazen da mi učenici ne bi videli zadnjicu i da ne bih izgubila autoritet. Međutim, vremenom sam porasla i shvatila da se autoritet ne gradi niti ruši oskudnom odećom.

Pre manje od godinu dana objavila sam svoje fotografije s plaže u kupaćem kostimu i dobila sam nekoliko komentara muškaraca o moralu.

Danas, kad sam zvanično deo ‘kluba 50’, a znajući da se autoritet gradi napornim radom i brigom o svom telu uz dobar DNK i negu, mogu samo da kažem – ovo je slobodna planeta, a vi ste odgovorni za ono što radite. Ako vaše golišave fotografije utiču na vašu karijeru, to može biti zato što je niste izgradili na čvrstim temeljima.

Jedva čekam da vidim vaše fotografije sa plaže! Do tada, evo nekih mojih od prošle godine.“

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram