Avganistanke odlučile da pokažu kako se zaista oblače (FOTO)

Avganistanke
Avganistanke u šarenim haljinama, Foto: AREF KARIMI / AFP / Profimedia

Na novi zahtev talibana o nošenju hidžaba u školama, Avganistanke su svoj stav izrazile fotografijama na društvenim mrežama u šarenim haljinama koje su deo tradicionalne avganistanske nošnje.

Imali smo priliku da čujemo nove zahteve talibana, te iako su ‘dozvolili’ ženskom polu da ide u škole, one moraju biti u potpuno odvojenim učionicama od muškaraca. Dok je nošenje hidžaba, u skladu sa šerijatskim zakonom, obavezno i za studentkinje i profesorke.

Internet je preplavljen fotografijama grupe studentkinja koje nose crne haljine od glave do pete i mašu talibanskim zastavama u slušaonici državnog fakulteta u Kabulu. Dok su mnoge žene na Tviteru objasnile kako se nikada nijedna žena u istoriji Avganistana nije ovako oblačila.

Dok su se mnoge žene suprotstavile objavljivanjem svojih fotografija u šarenim tradicionalnim afganistanskim haljinama. Te haljine ne samo da su potpuno kontrast crnom hidžabu koji zahtevaju talibani, nego se zbog svojih krojeva, boja i ukrasa mogu nositi u skoro svakoj prilici.

Bahar Jalali, bivša profesorka koja je radila na američkom univerzitetu u Avganistanu jedna je od žena koje su pokrenule ovu kampanju.

„Nijedna žena se nikada nije oblačila ovako (crni hidžab) u istoriji Avganistana. Ovo je potpuno strano afganistanskoj kulturi. Svoju sam fotku objavila sa ciljem informiranja, obrazovanja i odbacivanja dezinformacija koje propagiraju talibani“, napisala je na svom Tviter nalogu, a brojne žene sledile su njen primer.

Svoju fotku u šarenoj haljini objavila je i Sodaba Haidare, novinarka BBC-a.

„Ovo je naša tradicionalna haljina. Volimo puno boja. Čak je i naš pirinač šaren, kao i naša zastava“, napisala je korisnica Tvitera.

*

*

*

*

Nakon povlačenja američkih i drugih međunarodnih trupa iz Avganistana u avgustu, talibani su preuzeli kontrolu i od tada je veliki izvor zabrinutosti celog sveta upravo sudbina žena u ovoj zemlji.

***

Bonus video: Najtoplija mesta na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram